A picat înainte să fie lansat! Transferurile MIA pentru business nefuncționale

01 Aug. 2024, 13:12
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
01 Aug. 2024, 13:12 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Banca Națională a Moldovei (BNM) a anunțat ieri, 31 iulie, lansarea transferurilor MIA pentru business. Cu toate acestea, serviciul nu este disponibil pentru agenții economici deoarece băncile comerciale nu oferă acest serviciu.

Geo Lupașcu, proprietarul vinăriei Pomușoară Dulcișoară, a declarat: „Mai e de lucru și pe partea de fiscalizare. Regulamentele și procedurile pentru afaceri la acceptarea plăților care nu sunt numerar și nu sunt cu card nu sunt încă clarificate. În aparatele de casă, acest tip de operațiuni nu există. Probabil o parte din aparatele de casă mai moderne vor obține update-uri la distanță, însă cele clasice sigur nu au. Ce fac contabilii și cum contabilizează aceste operațiuni? Sunt o serie de întrebări la care trebuie pregătite răspunsuri și soluții. Presupun că se lucrează pe această direcție, însă noi, cei din afaceri, suntem încă în neștiință. Deși dorim foarte tare să adoptăm tehnologia, nu sunt sigur că voi putea anunța clienții de la Pomușoara Dulcișoara că accept plata în acest sezon de struguri.”

Într-un răspuns, deputatul Radu Marian a afirmat că se vor purta discuții cu băncile pentru a rezolva situația.

„Începând cu 31 iulie 2024, antreprenorii din toată țara vor putea efectua plăți imediate și la costuri reduse, indiferent de banca comerciantului. Aceste transferuri rapide și eficiente vor putea fi efectuate cu ajutorul unui cod QR sau al unui link, oferind astfel flexibilitate și comoditate în procesul de plată”, se arată în comunicatul BNM.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

Corupția electorală și influența Moscovei asupra justiției, în dezbateri la Rlive TV!
02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!