Abu Dhabi urmează să cumpere un pachet de acţiuni la un port cheie al Turciei, din Izmir

18 Dec. 2023, 09:41
 // Categoria: Homepage // Autor:  bani.md
18 Dec. 2023, 09:41 // Homepage //  bani.md

Abu Dhabi urmează să cumpere un pachet de acţiuni la un port cheie al Turciei, din Izmir, potrivit unor patru surse care sunt la curent cu acordul, într-un nou semn al unei apropieri între foştii rivali geopolitici, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Potrivit potenţialului acord, grupul controlat de stat AD Ports Group ar investi într-o entitate care urmează să fie înfiinţată de Turkey Wealth Fund pentru a conduce portul Izmir, de pe coasta Mării Egee, au spus două dintre surse.

Sursele au cerut anonimatul pentru a discuta despre detaliile acordului care nu a fost încă finalizat.

Mărimea participaţiei nu a fost clară, dar una dintre surse a spus că tranzacţia ar putea fi evaluată la aproximativ 500 de milioane de dolari.

Portul, deţinut de fondul suveran de avere al Turciei, este o poartă importantă în ţară, care are nevoie de noi investiţii.

Un oficial al Fondului de avere al Turciei a refuzat să comenteze. AD Ports nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii, în timp ce ADQ, fondul suveran de avere al Emiratelor Arabe Unite şi proprietarul majoritar al grupului de porturi, nu a fost disponibil pentru comentarii.

Tranzacţia planificată are loc în timp ce guvernul Turciei caută investiţii străine pentru a-şi accelera redresarea, după ani de politici economice neortodoxe care au dus la accentuarea inflaţiei şi la prăbuşirea monedei.

Porturile joacă un rol cheie în schimbarea strategică în producţia globală. Punctele slabe ale lanţurilor de aprovizionare expuse de pandemia de COVID 19 şi tensiunile geopolitice sporite provoacă o revoluţie, deoarece companiile încearcă să aducă producţia mai aproape de punctul de vânzare.

Între timp, Turcia speră că un ciclu agresiv de majorare a dobânzilor, lansat în iunie, va reatrage investitorii străini după ani de exod, inclusiv investiţiile străine directe (ISD).

Unii investitori occidentali încep să se întoarcă treptat pe pieţe.

Preşedintele turc Recep Erdogan s-a întâlnit cu preşedintele Emiratelor Arabe Unite, şeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, în marginea summitului COP28 al ONU privind climă, desfăşurat la Dubai la începutul acestei luni.

ADQ este condusă de consilierul pentru securitate naţională, şeicul Tahnoun bin Zayed Al Nahyan, un frate al şeicului Mohamed.

Turcia şi Emiratele Arabe Unite au început să îşi reia legăturile în urmă cu doi ani, în urma unei rivalităţi acerbe, care a fost în mare parte determinată de diferenţele ideologice, care a făcut ca puterile regionale să îndepărteze părţi opuse din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Oficialii din Emiratele Arabe Unite au spus de atunci că văd oportunităţi uriaşe de investiţii în Turcia, inclusiv în energie şi logistică.

Gigantul DP World, deţinut de stat din Dubai, a cumpărat un pachet majoritar de acţiuni într-un port turc la începutul acestui an.

Emiratele Arabe Unite şi Turcia au semnat un acord de liber schimb în mai, menit să faciliteze investiţiile.

Cele două ţări au convenit o serie de acorduri în valoare de peste 50 de miliarde de dolari în iulie, în timp ce preşedintele turc a vizitat statele din Golf în încercarea de a relansa economia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Statul român, prin Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța (CN APM), a depus prima ofertă neangajantă pentru achiziționarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova – firma ICS Danube Logistics, controlată în prezent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Potrivit documentelor obținute de Profit.ro, oferta a fost înregistrată pe 24 aprilie 2025, marcând un prim pas concret al României pentru preluarea singurului port maritim al Republicii Moldova, situat strategic la kilometrul 133,8 al Dunării, în vecinătatea granițelor cu România și Ucraina, scrie profit.ro.

Pentru a susține acest demers, compania românească a lansat o procedură de achiziție de servicii de consultanță în valoare de 2 milioane de lei, necesare evaluării activelor și realizării unui raport de due diligence. Cinci operatori economici au depus oferte pentru acest contract, urmând ca firma câștigătoare să finalizeze analiza în termen de trei săptămâni.

Tranzacția este urmărită cu atenție și de alți potențiali investitori strategici. Printre aceștia se numără MBF Port Burgas din Bulgaria, controlată de frații Kiril și Georgi Domuschiev – oameni de afaceri influenți și proprietari ai clubului de fotbal Ludogorets Razgrad. De asemenea, BERD a anunțat anterior că poartă discuții și cu investitori din Turcia, Olanda și Danemarca.

Portul Giurgiulești este singurul port maritim al Republicii Moldova și un nod logistic crucial, conectat trimodal – pe cale ferată, rutier și fluvial. În 2023, portul a înregistrat un record de 2,17 milioane de tone de mărfuri transbordate, o creștere de aproape 19% față de anul precedent.

Terminalele portului permit importul de combustibili, îngrășăminte și materiale de construcții, precum și exportul de cereale, ulei, șrot și deșeuri metalice. Giurgiulești funcționează și ca port satelit al Constanței, de unde vin livrări regulate de produse esențiale.

Directorul general al Danube Logistics SRL, Mathias von Tucher, a declarat recent că accentul operațional va fi pus pe nevoile importatorilor și exportatorilor moldoveni, menționând investiții în infrastructura cerealieră și digitalizarea operațiunilor.

BERD a devenit unic proprietar legal al portului în 2021, după ce a sprijinit financiar proiectul încă din 1995. Banca internațională a anunțat că urmărește atragerea unui investitor strategic capabil să continue dezvoltarea infrastructurii portuare și să asigure stabilitatea economică a proiectului.

Deși obiectivele guvernului român sunt în prezent confidențiale din rațiuni de concurență, sursele oficiale arată că Bucureștiul tratează acest proiect ca un obiectiv de interes strategic pentru întărirea conectivității regionale, a cooperării economice cu Republica Moldova și a prezenței în bazinul Mării Negre și Dunării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO