Achită simplu și ușor călătoria cu cardul: validatoarele staționare, instalate în transportul din Chișinău

15 Feb. 2022, 16:29
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
15 Feb. 2022, 16:29 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Să circuli în transportul public din Chișinău devine și mai plăcut, modern și sigur. De astăzi, călătoriile în transportul public din capitală pot fi achitate de sine stătător – la validatoarele staționare instalate în unitățile de transport. Soluția tehnologică a fost dezvoltată de maib, compania Mastercard, cu suportul Primăriei municipiului Chișinău, în cadrul proiectului pilot de acceptare a plăţilor fără numerar pentru călătoria în transportul urban.

Primele validatoare staționare au fost instalate de maib pe ruta de troleibuz 30 și ruta de autobuz 37, cu suportul specialiștilor Mastercard din Kiev. În curând, cu validatoare staționare vor fi echipate troleibuzele 22, 23 și 24, precum și autobuzele de pe rutele nr. 2 și 5: în prezent, pe aceste rute chișinăuienii și oaspeții capitalei pot achita cu cardul la POS terminalele mobile ale taxatorilor.

Fiecare unitate de transport va fi dotată cu două validatoare staționare – la mijlocul și în partea din spate a salonului vehiculului.

Pentru a plăti la validatoarele staționare, este suficient:

  • să apropii de ecranul validatorului cardul bancar contactless, smartphone-ul sau alt dispozitiv care acceptă funcţia de plată contactless (tichetele de masă și cardurile maib liber nu sunt acceptate);
  • după confirmarea plăţii, o sumă egală cu costul călătoriei este debitată automat de pe card;
  • confirmarea plății va fi afișată imediat pe ecranul validatorului;
  • despre confirmarea plății vei fi informat și de aplicația mobilă a băncii emitente a cardului sau prin SMS-notificare, dacă ai activat această opțiune la banca emitentă a cardului, sau extras bancar.

În cazul plăţii fără numerar, preţul călătoriei nu se modifică şi constituie 2 lei pentru rutele de troleibuz şi 3 lei pentru rutele de autobuz. Nu se percep comisioane suplimentare pentru plăţile fără numerar.

Pentru achitările la validatoarele staționare nu vei primi bilet confirmativ. În unitățile de transport vor circula controlorii – aceștia îți pot solicita să apropii cardul bancar de validator sau de un POS terminal special, care va confirma sau infirma achitarea călătoriei.

Achitarea contactless are mai multe avantaje și beneficii atât pentru pasageri, cât și pentru taxatori:

  • rapiditate – achitarea are loc în câteva clipe;
  • comoditate – este suficient să apropii cardul bancar de validatorul staționar;
  • siguranță – informaţiile legate de plată sunt protejate de un cod dinamic unic (criptogramă), care nu poate fi utilizat a doua oară în scopuri frauduloase; cu același card este posibilă achitarea repetată de 4 ori într-un interval de o oră;
  • igienă – bancnotele şi monedele păstrează pe ele peste 26.000 de bacterii, în timp ce prinachitarea contactless eviți schimbul de bani din mână în mână;
  • independență – nu mai este nevoie să interacționezi cu cineva pentru a achita;
  • autonomie – validatoarele nu se descarcă niciodată, fiind conectate permanent la o sursă de energie;
  • automatizare – dispar erorile generate de factorul uman;
  • digitalizare – tichetarea electronică contribuie la modernizarea călătoriilor şi ne ajută să dezvoltăm o societate cashless.

Amintim că proiectul pilot de achitare contactless în transportul public din capitală a fost lansat în luna martie a anului trecut. Proiectul reprezintă primul pas în cadrul Memorandumului de colaborare strategică, care a fost semnat de Mastercard şi Primăria municipiului Chişinău în ianuarie 2021.

Ajută-ne să fim mai buni. Scrie-ne despre experiența achitării la validatoarele staționare la adresa de e-mail experienta.ta@maib.md sau într-un mesaj pe pagina de Facebook. Opinia ta este importantă și ne va ajuta să îmbunătățim produsele și serviciile maib.

Despre Mastercard

Masterсard este o companie tehnologică globală din industria plăţilor. Misiunea sa este să dezvolte şi să fortifice o economie digitală, care oferă priorităţi tuturor şi oriunde, prin intermediul tranzacţiilor sigure, simple şi accesibile bazate pe tehnologie. Folosind date şi reţele sigure, parteneriatele şi energiile companiei, oferă soluţii şi inovaţii care să ajute oamenii, instituţiile financiare, guvernele şi afacerile să-şi realizeze potenţialul său maxim. Cultura Mastercard şi tot ceea ce face compania în interiorul său şi în afara ei sunt determinate în funcţie de coeficientul de decenţă (decency quotient, DQ). Mastercard gestionează afaceri în peste 210 ţări şi teritorii şi creează o lume durabilă care oferă oportunităţi nepreţuite pentru toată lumea.

Despre maib

Maib este banca comercială nr.1 în Republica Moldova, în topul clasamentelor performanţei bancare, cu peste 1/3 cotă de piaţă la indicatori, precum credite, depozite, active şi profit. Maib este cel mai mare acceptant de carduri pe toate domeniile de business: POS terminale, ATM, comerţ electronic, terminale de autoservire. Banca oferă clienţilor săi cele mai variate şi inovative soluţii de acceptare a plăţilor prin intermediul cardurilor bancare. Prin reţeaua sa vastă, maib deserveşte aproximativ un milion de clienţi, persoane fizice, IMM-uri şi clienţi corporativi. În 2021, pentru al doilea an consecutiv, maib a obţinut titlul „Best Digital Bank Moldova”, oferit de Global Banking and Finance Review. Totodată, maib a fost desemnată „Cea mai bună bancă în Moldova” de Revista Global Finance şi Euromoney.

P.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău