Acord neașteptat între Rusia și o țară nucleară: Este pentru prima dată când se întâmplă asta

06 Apr. 2023, 07:35
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Apr. 2023, 07:35 // Actual //  bani.md

Invazia ordonată de Vladimir Putin în Ucraina acum mai mult de 400 de zile a schimbat piețele internaționale financiare, de energie și alimentare. Rusia a fost alungată din Europa, însă Moscova a găsit alte state asiatice, precum Pakistanul, o țară nucleară, pentru a-și redirecționa exporturile. Pentru prima dată, Islamabadul va cumpăra petrol la prețuri reduse, precum China și India, din Rusia, în 2023.

Pakistanul se află în mijlocul negocierilor pentru începerea importurilor de petrol din Rusia, Islamabadul dorind să-și asigure condiții agreabile, în timp ce se confruntă cu o criză economică severă în această țară din Asia de Sud, potrivit La Prensa Latina.

Ambasadorul Rusiei în Pakistan, Danila V Ganich, a declarat pentru EFE că ambele părți încearcă să țină negocierile comerciale departe de ochii publicului, dar a confirmat că „guvernele sunt în consultări directe”, atunci când a fost întrebat dacă acordul a fost deja semnat.

Rusia a evitat să confirme că înțelegerea a fost încheiată, deoarece „nu am dori ca niște tipi de peste ocean să fie prea obsedați de asta”, a adăugat ambasadorul, referindu-se la Statele Unite.

Negocierile privind livrările de petrol către Pakistan, aflată în clubul select al puterilor nucleare, (cu 165 de focoase nucleare) sunt pe masă de câteva luni, după ce o delegație rusă a călătorit la Islamabad în februarie 2023 pentru a semna un „acord conceptual” privind furnizarea de combustibili fosili.
Presa pakistaneză a informat duminică că luna viitoare va sosi în țară un transport de petrol, primul din istoria comercială a națiunilor, care va servi drept „transport de testare” pentru a convinge Moscova că aranjamentul este viabil.

„Am fost asigurați că vom primi aceeași reducere ca orice altă țară care cumpără de la Rusia”, a declarat duminică ministrul petrolului pakistanez, Musadik Malik, sperând că prima comandă ar putea fi plasată luna viitoare.

Pakistanul, cu o populație de 230 de milioane de locuitori, s-ar alătura listei țărilor, precum India vecină, care beneficiază de rezerve de energie rusești reduse pe fondul sancțiunilor occidentale impuse după invazia Ucrainei.

Expedierea țițeiului către Pakistan ar fi o ușurare majoră pentru Islamabad, care a fost afectată de costul ridicat al gazelor naturale și petrolului, mai ales după inundațiile devastatoare din vara trecută, care au afectat 33 de milioane de oameni, au strămutat 8 milioane și au provocat 1.700 de morți.
Ambasadorul Rusiei a subliniat că relațiile cu Pakistanul au fost „mari și în curs de dezvoltare”, mai ales în domenii precum apărarea și comerțul, unde noi căi de dezvoltare sunt explorate printr-un coridor prin Afganistanul vecin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO