Actori moldoveni și români, la avanpremiera filmului „Omul fără linia vieții”. Lungmetrajul, premiat la Hollywood

28 Nov. 2023, 11:16
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
28 Nov. 2023, 11:16 // Slider //  MD Bani

Sute de oameni au urmărit filmul „Omul fără linia vieții” în cadrul avanpremierei naționale, desfășurată în incinta cinematografului „Happy Cinema”, deschis recent la Chișinău. Producția cinematografică, câștigătoare a trei premii în cadrul festivalului internațional „Hollywood Florida Film Festival”, a fost proiectată concomitent în patru săli de cinema. Pelicula relatează povestea de viață a inventatorului român Ionel Sporea și a fost regizată de moldoveanca Adriana Vasilcov.

„Am avut foarte mari emoții, dar reacția oamenilor cumva m-a calmat. Le sunt foarte recunoscătoare tuturor actorilor și membrilor echipei de producție, chiar dacă foarte mulți nu au reușit să ajungă la acest eveniment. Ne pregătim deja intens pentru avanpremiera de la București, dar mai avem o zi și începe o nouă etapă, cea în care filmul ajunge la publicul larg”, a menționat Adriana Vasilcov, regizoarea filmului.

La eveniment a fost prezent și inginerul Ionel Sporea, protagonistul real al filmului, dar și scenaristul lungmetrajului. Inventatorul a venit din Spania pentru a participa la avanpremieră.

„E greu să revezi așa lucruri dure, suferințe din copilărie, dar în același timp mă bucur că lumea trăiește și ea emoțiile din film. Probabil acest film ar putea să fie un exemplu, că totul în viață este posibil și nu trebuie să te dai bătut”, a declarat Ionel Sporea, inventatorul primului lansator automat de mingi de tenis de masă.

Nu au ratat evenimentul nici actrițele din România Eugenia Șerban și Oana Zara. Acestea afirmă că au avut emoții mari, întrucât au văzut pentru prima dată filmul.

„Am plâns de vreo trei ori în timpul filmului și m-am emoționat foarte mult, pentru că au fost și părinții mei în sală. Felicitări întregii echipe, a fost superb”, a spus Oana Zara, actriță.

 

„M-a emoționat încă o dată povestea, am văzut-o pe un ecran mare și impactul este altul. Rezultatul final mi-a plăcut enorm și abia aștept următorul proiect cu Adriana Vasilcov și echipa ei minunată”, a declarat actrița Eugenia Șerban.

Tot pentru prima dată a vizionat filmul și Bogdan Medvedi, interpretul care a scris piesa „TU”, soundtrack-ul oficial al producției cinematografice. Artistul a jucat în film și rolul unui prieten al eroului principal din „Omul fără linia vieții”.

„Sunt profund impresionat. Adriana a confirmat ceea ce știam deja, că este un adevărat profesionist și un om foarte talentat. A fost o onoare pentru mine să lucrez alături de ea și sper că nu este ultimul proiect”, a menționat Bogdan Medvedi, interpret.

Din distribuția lungmetrajului mai fac parte actorii Maia Morgenstern, Carmen Tănase, Armand Calotă, Rareș Andrici, Petru Oistric, Dana Ciobanu și Alina Rusu.

„Am încercat să nu plâng mult, pentru că am plâns la filmări. Am trăit încă o dată acele stări, acele sentimente, emoții pe care le-am avut pe platou, a fost genial”, a spus Alina Rusu, actriță.

„A fost emoționant, pentru că a fost cumva responsabil acest rol, știind toată drama dintre Ionel Sporea și mama lui. Am încercat să mă detașez de mine actrița și să văd filmul ca un spectator și cred că am putut savura vreo 70 la sută din el, fără să mă gândesc că joc și eu acolo”, a precizat actrița Dana Ciobanu.

 

„Când am citit scenariul filmului, vă spun sincer că am lăcrimat, era atât de captivantă istoria, că am citit-o dintr-o răsuflare. Nu mi-am pus nicio întrebare, am acceptat imediat să mă filmez în această producție”, a declarat actorul Petru Oistric.

În România, premiera filmului „Omul fără linia vieții” va avea loc pe 30 noiembrie. Tot din această zi, lungmetrajul va fi proiectat în sălile de cinema din Republica Moldova și România.
Producția cinematografică este bazată pe fapte reale și relatează istoria impresionantă a lui Ionel Sporea, românul care a inventat lansatorul automat de mingi de tenis de masă. Inginerul devine o vedetă în lumea sportului, doar că ajunge după gratii fiind învinuit de trădare de patrie, cu sentința dură: 12 ani de pușcărie la Jilava. E eliberat abia după moartea lui Ceaușescu și decide să emigreze în Canada. Astfel, invenția care urma să-l facă bogat și celebru l-a lipsit de identitate și succes. Biletele sunt deja în vânzare și pot fi cumpărate pe site-ul omulfaraliniavietii.com.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 16:27
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 16:27 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Dobânzile pentru creditele de consum în băncile rusești au crescut semnificativ în ultima perioadă, atingând un nivel maxim de 44% pe an, comparativ cu 25-38% la începutul lunii noiembrie, conform declarațiilor directorului de creditare al platformei „Sravni”, Magomed Gamzaev, pentru agenția „Gazeta.Ru”.

Această creștere a dobânzilor este atribuită majorării ratei de bază a Băncii Centrale a Rusiei (BCR) și se așteaptă să continue pe măsură ce BCR intenționează să o crească și mai mult până la sfârșitul anului. „Aceasta influențează direct intervalul dobânzilor la creditele de consum”, a explicat Gamzaev.

În contrast, dobânzile maxime la depozite nu au crescut semnificativ, rămânând la 27% pentru depozitele pe termen fix și 23% pentru conturile de economii. Dobânda medie maximă pentru depozite a crescut doar cu puțin peste 1 punct procentual, atingând 15,95% la sfârșitul lunii noiembrie.

Banca Centrală a Rusiei a majorat rata de bază la 21% pe 25 octombrie, iar analistul principal al „Sovcombank”, Mihail Vasiliev, estimează că în decembrie aceasta ar putea ajunge la 23%. Vasiliev preconizează o inflație de 8,4% până la sfârșitul anului, motiv pentru care Banca Centrală ar putea fi nevoită să aplice o politică monetară mai strictă.

De asemenea, în ultimele luni, Banca Centrală a introdus cerințe mai stricte pentru bănci, crescând coeficientul de risc pentru creditele fără garanție și limitând accesul la împrumuturi pentru persoanele cu datorii mari, ceea ce a dus la scăderea numărului de credite aprobate și la creșterea dobânzilor.

În octombrie 2023, băncile rusești au acordat 1,94 milioane de credite de consum, în scădere cu 28% față de luna septembrie și cu 43% față de aceeași perioadă a anului trecut. Totodată, nivelul neplății împrumuturilor a atins valori record, cu 800.000 de ruși intrând în întârziere la plăți, iar numărul total al debitorilor ajungând la 6,2 milioane.

Un sondaj realizat de „Levada Center” arată că aproape jumătate dintre debitori întâmpină dificultăți la plata împrumuturilor, 35% dintre aceștia având dificultăți minore și 12% confruntându-se cu probleme grave.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău