Adevărul sub preș al energiei cumpărate din Ucraina! Tarifele la curent ar putea să-i năucească pe moldoveni

11 Mai 2022, 15:09
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Mai 2022, 15:09 // Actual //  bani.md

Energocom a semnat un contract de achiziție a 30% din necesarul de curent electric pentru luna mai cu compania ucraineană Ukrhidroenergo, conform prevederilor dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale din 29 aprilie, anunță Agenția Proprietății Publice.

Operatorul ucrainean va începe livrările de energie din data de 12 mai. „S-a negociat direct cu companii producătoare de energie electrică din Ucraina (între care Energoatom, D. Trading și altele), solicitându-se oferte pentru furnizarea a 30% din consumul necesar. Conform condițiilor contractuale, la solicitarea părții ucrainene, prețul de achiziție pentru acest contract este un secret comercial și nu poate fi divulgat, dar pot confirma ca este un preț mai mic decât ofertele parvenite la licitația precedentă”, a spus Vladimir Sadovoi, director general interimar al Energocom.

La sfârșitul lunii aprilie, Energocom, în baza negocierilor directe, a semnat un contract de achiziție cu Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES), la prețul de 59,5 dolari/ MWh. MGRES și-a asumat să asigure 70% din necesarul de energie electrică pentru luna mai.

Conform Comisiei Situații Excepționale, Energocom încheie contracte de achiziție cu producătorii, după care – cu furnizori și distribuitori. Datele preliminare arată că la prețul mediu de achiziție al energiei electrice tarifele actuale pentru consumatorul final nu va crește. Totodată, ANRE urmează să analizeze prețul mediu de achiziție pentru a determina dacă va fi nevoie de o ajustare a tarifului.

Premise pentru majorarea tarifului la energia electrică

Prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, s-a impus Energocom obligația de serviciu public de procurare a energiei electrice solicitate de furnizorii serviciului universal, furnizorii și de ultimă opțiune, și de operatorii de sistem pentru luna mai 2022. Totodată, Dispoziția citată a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova prevede că pentru luna mai, 2022, Energocom va încheia contracte de achiziție a energiei electrice în baza negocierilor directe.

Prețul este mai mare cu 6 USD, dar tarifele pentru consumatorii finali rămân neschimbate până la 1 iunie curent, dădea asigurări Natalia Gavrilița.

În in cazul majorării prețurilor la energia electrică procurată pe piața angro de către furnizorii serviciului universal și sau de ultimă opțiune și operatorii de sistem, care va genera un impact mai mare de 5% asupra veniturilor determinate la aprobarea prețurilor/tarifelor în vigoare. În prezent tariful pentru populație al unui kwh este de 2,17 lei. Or, deja în prezent sunt premise pentru majorarea tarifelor la energia alectrică consumtorilor finali, în condițiile în care leul s-a depreciat la  18,6 lei.  ANRE a stanilit un curs de 18 lei. În consecință acest lucru va duce la majorarea tarifelor la energia electrică.

Astfel, deja sunt premize pentru o ajustare cu circa 10% a tarifelor

Centrala de la Cuciurgan și-a asumat obligația să livreze 70% din necesarul energiei electrice Republicii Moldova.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ