În săptămâna ce tocmai s-a încheiat, valoarea de piaţă a imperiului de afaceri aparţinând miliardarului indian Gautam Adani a scăzut cu peste 50 de miliarde de dolari, după ce Hindenburg Research, o firmă americană de cercetare, a publicat un raport în care îl acuză pe Gautam Adani de fraudă, relatează presa internaţională, citată de news.ro.
Hindenburg Research a publicat o investigaţie privind conglomeratul lui Adani, acuzându-l de manipulare a acţiunilor şi de o schemă de fraudă contabilă, practici perpetuate pe parcursul a zeci de ani.
În urma publicării acestei investigații, vineri, acţiunile Adani Group, conglomerat indian în domeniul energiei şi infrastructurii, condus de unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, Gautam Adani, s-au prăbuşit.
Prăbuşirea acţiunilor pe bursă, ce a determinat pieţele indiene să oprească tranzacţionarea mai multor subsidiare Adani, a avut loc la trei zile după ce Hindenburg Research, o firmă cu sediul la New York, a publicat un raport amplu în care îl acuză pe Adani, printre altele, că a crescut în mod artificial preţul acţiunilor sale timp de mai multe decenii prin utilizarea unei reţele de companii fantomă din străinătate asociate cu membri ai familiei sale. Reprezentanții companiei au declarat că, business-urile Adani sunt periculos de îndatorate, iar preţul acţiunilor este supraevaluat cu peste 80%.
Grupul indian Adani a denunţat acuzaţiile aduse de Hindenburg ca fiind „nefondate” şi „rău intenţionate” şi ia în considerare posibilitatea de a o da în judecată.
Însă căderea bruscă a acţiunilor sale, care a început de miercuri, s-a accelerat vineri, după ce miliardarul american Bill Ackman, ce deţine un fond de investiţii speculativ, a spus că raportul firmei americane de cercetare în domeniul short-selling este credibil.
Acţiunile Adani – dintre care unele au crescut cu peste 500% în ultimii ani – s-au prăbuşit la deschiderea bursei indiene, miercuri. Prăbuşirea a continuat vineri, când tranzacţiile au fost reluate după ce joi a fost zi de vacanţă bursieră.
Hindenburg a declarat joi că îşi susţine pe deplin raportul şi crede că orice acţiune în justiţie ar fi „lipsită de temei”. „Dacă Adani este serios, ar trebui să depună o acţiune în justiţie şi în SUA, unde operăm. Avem o listă lungă de documente pe care le-am cere într-un proces de desecretizare legală”, au declarat oficialii companiei într-o postare pe Twitter.
Acţiunile Adani Transmission, Adani Total Gas şi Adani Green Energy – trei dintre cele şapte companii listate la bursă ale grupului – au scăzut vineri cu 20% fiecare, în timp ce acţiunile Adani Enterprises, compania-mamă a conglomeratului, au scăzut cu 18%. Pierderile de vineri au şters aproape 39 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă.
Şapte companii listate la bursă ale conglomeratului Adani au pierdut în total 48 de miliarde de dolari din capitalizarea de piaţă începând de miercuri, iar obligaţiunile americane ale firmelor Adani au scăzut şi ele.
Gautam Adani este al patrulea cel mai bogat om din lume, situându-se înaintea lui Bill Gates şi Warren Buffet. În vârstă de 60 de ani, magnatul a fondat grupul Adani în urmă cu peste 30 de ani și este considerat un aliat apropiat al premierului indian Narendra Modi. Adani este catalogat ca fiind cel mai bogat om din Asia, cu o avere personală în valoare de 113 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.