Află care este „știrea” într-o notă statistică. Participă „Bazele statisticii sectorului extern” organizată de AJE

22 Feb. 2022, 11:17
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
22 Feb. 2022, 11:17 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Începând cu 24 februarie curent, Academia de Jurnalism Economic (AJE) dă start instruirii „Bazele statisticii sectorului extern”, desfășurată în parteneriat cu Expert-Grup. Sesiunea de instruire va fi condusă de Marina Soloviova, directoare de programe „Politici economice” la Expert-Grup.

În cadrul instruirii, participanții vor avea posibilitatea să afle mai multe despre interpretarea statisticilor și anume: Ce înseamnă balanță de plăți, poziție investițională internațională, datorie externă și cum evoluția lor influențează cursul de schimb, inflația sau dobânzile. Cum folosesc aceste date Banca Națională a Moldovei (BNM), Ministerul Finanțelor și al Economiei, Fondul Monetar Internațional (FMI) și investitorii? Cum le pot folosi jurnaliștii pentru a înțelege care este „știrea” într-o notă statistică, a interpreta și relata despre evoluția unei economii și impactul asupra vieții omului de rând?

Sesiunea se va desfășura 𝗷𝗼𝗶, 𝟮𝟰 𝗳𝗲𝗯𝗿𝘂𝗮𝗿𝗶𝗲 curent, începând cu 𝗼𝗿𝗮 𝟭𝟲.𝟬𝟬, prin intermediul platformei Zoom. Pentru participare, doritorii sunt invitați să se înregistreze AICI.  După înregistrare, veți primi un email de confirmare ce va conține datele de acces în conferință.
Proiectul Academia de Jurnalism Economic, derulat de European Business Association Moldova cu suportul membrilor săi, are drept obiectiv îmbunătățirea calității jurnalismului economic în Republica Moldova, oferindu-le jurnaliștilor acces la surse de informație și abordări aprofundate ale subiectelor economice.
AJE presupune un ciclu de discuții lunare cu oficiali de rang înalt, decidenți de politici publice și din lumea afacerilor, care vor aborda subiecte de interes public prestabilite sau alese ad-hoc în funcție de agenda editorială a zilei.

Realitatea Live

16 Apr. 2024, 15:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Apr. 2024, 15:56 // Actual //  Lupu Eduard

Preţul aurului a continuat să se situeze aproape de maximele record la câteva zile după ce tensiunile din Orientul Mijlociu au explodat, sporind interesul investitorilor pentru activele sigure, scrie CNBC.

Preţul aurului a înregistrat recent o nouă creştere record ajungând până la la 2.383 de dolari pe uncie (28 de grame), iar analişti sunt de părere că mai este loc de creştere, în cele mai optimiste scenarii ajungând la 3.000 de dolari.

„Raliul recent al aurului a fost impulsionat de tensiunea geopolitică şi coincide cu niveluri record ale indicilor de acţiuni”, subliniază gigantul american Citibank într-un raport.
Cererea pentru activul de refugiu a crescut pe fondul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu, după ce Iranul a lansat peste 300 de drone şi rachete direct asupra Israelului – majoritatea fiind interceptate, datorită sistemului de apărare antiaeriană Iron Dome.
Observatorii pieţei monitorizează îndeaproape o potenţială ripostă din partea statului evreu, care a promis să „ceară un preţ” din partea Iranului.

O ripostă semnificativă ar putea duce la un conflict mai amplu, ceea ce ar declanşa, în consecinţă, noi investiţii în aur, precum şi o revenire a preţului petrolului şi o întărire a dolarului american, a declarat Bartosz Sawicki, analist de piaţă la firma de servicii financiare Conotoxia fintech.

Aurul, care îşi păstrează valoarea de investiţie ce oferă acoperire împotriva inflaţiei, tinde să aibă performanţe bune în perioadele de incertitudine economică, când investitorii se îndepărtează de activele mai riscante, cum ar fi acţiunile.

Preţul lingourilor a atins vinerea trecută un maxim istoric de 2.448,80 dolari pe uncie în cursul zilei.

Preţul aurlui a fost în plină ascensiune de la începutul anului, urcând cu peste 15% de la începutul anului până în prezent, pe fondul unui cocktail de factori, printre care se numără o explozie a băncilor centrale la nivel mondial, tensiunile geopolitice şi aşteptările privind reducerea ratelor de către Rezerva Federală a SUA.

Preţul aurului are, de obicei, o relaţie inversă cu ratele dobânzilor. Pe măsură ce ratele dobânzilor scad, aurul devine mai atractiv în comparaţie cu activele cu venit fix, cum ar fi obligaţiunile, care ar aduce randamente mai slabe.

Inflaţia peste aşteptări din martie a împins înapoi aşteptările pieţei privind o reducere a ratelor până în septembrie, iar acum se aşteaptă la două reduceri de rate în loc de trei.

Săptămâna trecută, Goldman Sachs a vorbit despre piaţa aurului ca fiind înr-un „bull market de nezdruncinat” şi şi-a revizuit în creştere ţinta de preţ pentru metalul galben de la 2.300 de dolari pe uncie la 2.700 de dolari până la sfârşitul anului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău