Află care este „știrea” într-o notă statistică. Participă „Bazele statisticii sectorului extern” organizată de AJE

22 Feb. 2022, 11:17
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Feb. 2022, 11:17 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Începând cu 24 februarie curent, Academia de Jurnalism Economic (AJE) dă start instruirii „Bazele statisticii sectorului extern”, desfășurată în parteneriat cu Expert-Grup. Sesiunea de instruire va fi condusă de Marina Soloviova, directoare de programe „Politici economice” la Expert-Grup.

În cadrul instruirii, participanții vor avea posibilitatea să afle mai multe despre interpretarea statisticilor și anume: Ce înseamnă balanță de plăți, poziție investițională internațională, datorie externă și cum evoluția lor influențează cursul de schimb, inflația sau dobânzile. Cum folosesc aceste date Banca Națională a Moldovei (BNM), Ministerul Finanțelor și al Economiei, Fondul Monetar Internațional (FMI) și investitorii? Cum le pot folosi jurnaliștii pentru a înțelege care este „știrea” într-o notă statistică, a interpreta și relata despre evoluția unei economii și impactul asupra vieții omului de rând?

Sesiunea se va desfășura 𝗷𝗼𝗶, 𝟮𝟰 𝗳𝗲𝗯𝗿𝘂𝗮𝗿𝗶𝗲 curent, începând cu 𝗼𝗿𝗮 𝟭𝟲.𝟬𝟬, prin intermediul platformei Zoom. Pentru participare, doritorii sunt invitați să se înregistreze AICI.  După înregistrare, veți primi un email de confirmare ce va conține datele de acces în conferință.
Proiectul Academia de Jurnalism Economic, derulat de European Business Association Moldova cu suportul membrilor săi, are drept obiectiv îmbunătățirea calității jurnalismului economic în Republica Moldova, oferindu-le jurnaliștilor acces la surse de informație și abordări aprofundate ale subiectelor economice.
AJE presupune un ciclu de discuții lunare cu oficiali de rang înalt, decidenți de politici publice și din lumea afacerilor, care vor aborda subiecte de interes public prestabilite sau alese ad-hoc în funcție de agenda editorială a zilei.

Realitatea Live

06 Feb. 2023, 17:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Feb. 2023, 17:29 // Actual //  Lupu Eduard

Toți consumatorii noncasnici vor primi compensații pentru primii 500 metri cubi (m.c.) de gaze consumați lunar, în perioada ianuarie-martie anul curent, în valoare de 12,27 lei (fără TVA) per 1 m.c.

Mecanismului de compensare, potrivit Ministerului Economi, sunt supuse și unele companii cu activități de bază, stabilite conform Clasificatorul Activităților din Economia Moldovei (CAEM).

Agenții economici selectați după acest clasificator vor primi compensații, în cazul în care factura lunară la gaze (fără TVA) reprezintă cel puțin 5% din valoarea livrărilor de mărfuri și servicii din luna respective. Valoarea totală pentru un consumator noncasnic, pe o perioadă de o lună, nu trebuie să depășească suma de 1,5 milioane lei. Din suma compensată se va exclude compensarea doar pentru primii 500 m.c.

Depunerea ultimei cereri la compensații, trebuie să aibă loc până la data de 12 mai 2023.

Agenții economici pot solicita compensațiile pentru gaze prin intermediul ghișeului unic de raportare electronică: https://raportare.gov.md/, completând formularul de solicitare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău