Agenția pentru Eficiență Energetică marchează 10 ani de activitate. Mesajul directorului, Alexandru Ciudin

14 Iul. 2021, 12:35
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
14 Iul. 2021, 12:35 // Actual //  MD Bani

Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) marchează 10 ani de activitate. La această aniversare AEE se poate mândri cu proiectele realizate în toată țara – peste 250 de proiecte în peste 300 localități, care au contribuit la modernizarea/reabilitarea clădirilor publice prin implementarea mai multor măsuri de eficiență energetică care au condus la reducerea consumului de energie și micșorarea emisiilor de gaze cu efect de seră. Aceste proiecte au fost realizate în cadrul Apelurilor de Propuneri de Proiecte nr.1, nr. 3, nr. 5 și nr.7, proiecte pilot și proiecte finanțate în cadrul programului „Convenția Primarilor – Proiecte Demonstraționale” și au o valoare totală de peste 600 milioane de lei.

De asemenea, cu suportul AEE au fost renovate 21 de instituții preșcolare, 45 de instituții de învățământ preuniversitare (gimnazii, licee), 14 instituții medicale (spitale raionale, centre medicale) și au fost modernizați peste 100 km de sistem de iluminat stradal din țară. Totodată s-au redus emisiile de CO2 cu până la 7010,73 t/an.

O altă reușită pentru care se bucură AEE este şi dezvoltarea și consolidarea pieței biomasei din Republica Moldova, cu suportul Proiectului Energie și Biomasă, a Programului de Susținere și Dezvoltare a Sectorului Producerii Combustibilului din Biomasă Solidă în Republica Moldova.

În toți acești 10 ani, Agenția a pregătit și instruit specialiști în domeniul eficienței energetice și surselor regenerabile, precum manageri energetici, auditori energetici, ingineri și alți specialiști în domeniul energetic.

De asemenea, AEE a oferit suport continuu autorităților publice locale la implementarea politicilor în domeniul eficienței energetice la nivel local, organizând constant un șir de activități commune.

Cu ocazia aniversării, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Alexandru Ciudin a venit cu un mesaj de felicitare, și spune că în acest timp Agenția a reușit să se realizeze ca una dintre cele mai deschise și progresite instituții de stat și va participa în continuare la dezvoltarea sectorului energetic din Republica Moldova.

De asemenea, în contextul aniversării, pe parcursul lunilor iulie-august vor fi fi prezentate publicului larg 20 de istorii de succes – proiecte realizate cu suportul Agenției pe parcursul a 10 ani de activitate.

Agenția pentru Eficiență Energetică a fost înființată în anul 2011 și este autoritatea publică din subordinea Ministerului Economiei și Infrastructurii, responsabilă  de implementarea politicii de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.

 

 

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO