Agenția Servicii Publice extinde lista serviciilor publice prestate prin Oficiul mobil. Economisește timp

30 Mart. 2022, 11:22
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
30 Mart. 2022, 11:22 // Actual //  MD Bani

Agenția Servicii Publice extinde lista serviciilor publice prestate prin Oficiul mobil. Astfel,  cetățenii vor putea beneficia de servicii cadastrale la sediul primăriei din localitate, unde îşi va desfăşura activitatea Oficiului mobil al ASP, în baza unui grafic de lucru coordonat cu autoritatea publică locală.

Potrivit informațiilor, în urma extinderii listei, prin intermediul Oficiului mobil pot fi comandate următoarele servicii cadastrale:

  • notarea arendei asupra terenurilor agricole;
  • înregistrarea bunurilor imobile și a drepturilor asupra lor;
  • lucrări cadastrale;
  • servicii de furnizare a informației din domeniul cadastrului bunurilor imobile.

ASP menționează că, tarifele serviciilor comandate prin intermediul Oficiilor mobile sunt identice celor achitate la depunerea cererii în incinta centrelor multifuncţionale, iar deplasarea echipei Oficiului mobil este gratuită. Serviciile vor putea fi achitate la oficiile poștale sau bancare disponibile în localitate, de asemenea și prin intermediul „post-terminalelor” și a aplicației mobile MPay sau internet-banking.

De asemenea, prin intermediul Oficiului mobil este disponibilă și comanda serviciilor de eliberare a actelor de identitate și evidență a populației.

Conform graficului de deplasare pentru trimestrul II al anului curent, Oficiul mobil va fi disponibil în localităţile raioanelor Vulcănești, Basarabeasca, Comrat, Strășeni, Șoldănești, Rezina, Glodeni, Briceni, Ocnița, Edineț. Pentru semestrul II se preconizează lansarea serviciului pentru localităţile din raioanele Râșcani, Soroca, Fălești, Florești, Ungheni, Anenii Noi, Ialoveni, Cahul.

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 15:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 15:04 // Actual //  Ursu Victor

În anul 2024, veniturile disponibile ale populației din Republica Moldova au constituit în medie 5 283,8 lei lunar per persoană, în creștere cu 7,5% față de 2023, potrivit datelor oficiale. Ajustate la inflație, veniturile reale s-au majorat cu 2,7%, însă decalajele dintre mediul urban și cel rural rămân semnificative, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Cea mai importantă sursă de venit rămâne activitatea salarială, cu o pondere de 55,8%, urmată de prestațiile sociale – 20,9%. Veniturile din activități pe cont propriu au contribuit cu 10,1%, iar transferurile din afara țării, deși încă semnificative (10,2%), au înregistrat o scădere de 0,9 puncte procentuale față de anul precedent.

Venitul lunar mediu în urban a fost cu 2 536,8 lei mai mare decât în rural, adică de 1,6 ori mai mare. În mediul urban, salariile contribuie cu 65% la veniturile totale, iar în rural – doar cu 44,4%. Gospodăriile din sate sunt mult mai dependente de activitatea agricolă (11,1%) și transferurile din străinătate (12,8%), față de 8,1% în urban.

Venitul mediu pe persoană scade odată cu creșterea numărului de membri ai gospodăriei. O persoană care locuiește singură dispune de 6 190,6 lei/lună, în timp ce într-o gospodărie cu 5 persoane și mai multe, suma scade la 3 367,7 lei/persoană.

Cheltuielile de consum au fost în medie de 4 407 lei/persoană/lună, în creștere cu 3,7% față de 2023, dar în termeni reali, populația a cheltuit cu 0,9% mai puțin. Cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat pentru: produse alimentare și băuturi nealcoolice – 39,9%, locuință, apă, electricitate și gaze – 17,2% și îmbrăcăminte și încălțăminte – 7,7%.

Cheltuielile din urban au fost, în medie, de 5 611,6 lei/persoană, cu 2 132,6 lei mai mari decât în rural. Locuitorii urbani cheltuie mai mult pentru transport, sănătate, educație, cultură și restaurante, în timp ce cei din rural alocă mai mult pentru hrană (46,6%) și utilități (19,2%).

Cheltuielile în natură sunt mai frecvente în gospodăriile rurale (10,3% din total), reflectând autoconsumul din agricultură și ajutoarele primite.

În 2024, 10,8% din populație a cheltuit peste 10% din buget pentru sănătate (15,5% în urban și 7,2% în rural). Totodată, 11,4% din populație a alocat peste 30% din venitul disponibil pentru întreținerea locuinței – în scădere față de 13,6% în 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!