Agenții economici transnistreni exportă „la greu” mărfuri în UE. De unde importă cel mai mult

05 Ian. 2022, 10:50
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
05 Ian. 2022, 10:50 // Actual //  MD Bani

La data de 24 decembrie 2021, 2248 de agenți economici din regiunea transnistreană erau înregistrați conform cerințelor legislației în vigoare a Republicii Moldova. Potrivit  datelor din Registrul de stat al persoanelor juridice și întreprinzătorilor individuali, 1754 au fost luați la evidență provizorie și 494 în mod permanent.

Datele mai arată că, agenții economici din regiunea transnistreană exportă cel mai mult pe piețele UE. Astfel, 57,2% a mărfurilor companiilor din regiune, înregistrate la ASP și cu acte permisive moldovenești au fost exportate în UE. Volumul exporturilor în UE a crescut față de anul 2020 când, pe piețele din UE au ajuns 56,6% dintre mărfuri.

De asemenea, cea mai mare parte din bunurile importate în regiune sunt originare din statele-membre ale UE (42 %).

Agenții economici din raioanele de est ale țării, înregistrați permanent sau temporar la ASP și care desfășoară activitate comercială externă, solicită și obțin de la Camera de Comerț și Industrie (CCI) a Republicii Moldova certificate de origine a mărfii (forma ,,C”, ,,A”, ,,CT-1″ și ,,EUR.1″), cu respectarea prevederilor acordurilor Organizației Mondiale a Comerțului, angajamentelor internaționale asumate de Republica Moldova şi a legislației naționale în vigoare.

Astfel, pe parcursul anului 2021, conform datelor furnizate de CCI, categoriilor de întreprinzători menționați supra le-au fost perfectate 2972 de certificate moldovenești de origine nepreferențială a mărfurilor (1684 în anul 2020).

Totodată, conform evidențelor Serviciului Fiscal de Stat, la data de 15.12.2021, erau înregistrate în sistemele informaționale ale Republicii Moldova 39 de patente valabile ale cetățenilor domiciliați în localitățile din stânga Nistrului și mun. Bender, cele mai multe vizează sfera comerțului cu amănuntul (14), serviciile de frizerie și cosmetice (8) ș.a.

Amintim că, antreprenorii din regiune beneficiază de un șir de scutiri de plăți/ taxe ecologice, vamale și fiscale, efectuând activ operațiuni comerciale externe.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 16:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 16:41 // Actual //  Ursu Victor

Premierul Dorin Recean a declarat că, deși nu putem vorbi despre o reducere a prețurilor la gaz, Guvernul pregătește măsuri necesare pentru a asigura stabilitatea acestora, astfel încât consumatorii să nu fie afectați, indiferent de evoluțiile de pe piața globală. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova.

La momentul publicării acestei știri, prețul gazului pe hubul TTF era de 527 de dolari pentru mia de metri cubi. De asemenea, Vadim Ceban, directorul interimar al Moldovagaz, a precizat anterior că nu există premise pentru o scădere a tarifului la gaz, având în vedere că devierile tarifare se ridică la 500 de milioane de lei.

În prezent, consumatorii din Republica Moldova plătesc un tarif de 13,126 lei per metru cub de gaz, tarif care a fost ajustat pentru ultima dată în mai 2024. Guvernul va continua să monitorizeze evoluțiile pieței și să ia măsurile necesare pentru a proteja interesele consumatorilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău