Agențiile de turism solicită anularea obligativității prezentării testelor negative la COVID-19 la frontieră

18 Mai 2021, 17:37
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
18 Mai 2021, 17:37 // Actual //  MD Bani

Agențiile de turism solicită anularea obligativității prezentării testelor negative la COVID-19 la frontieră. Au expediat un demers

Obligativitatea prezentării testului PCR negativ, la COVID-19, la frontieră le dă bătăi de cap agențiilor de turism. Acestea au expediat un demers în adresa premierului interimar, Aureliu Ciocoi, care este și președintele Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică, în care solicită relaxarea unor măsuri aprobate anterior, scrie Realitatea.md.

Prin urmare, Asociația Națională a Agenților Economici de Turism din Moldova, solicită membrilor comisiei CNESP să analizeze oportunitatea relaxării condițiilor de intrare a cetățenilor Republicii Moldova, precum și a cetățenilor străini cu permis de ședere în țara noastră, în perioada stării de urgență în sănătate publică.

„Multiple probleme precum cheltuielile suplimentare impuse de obligativitatea prezentării testului PCR COVID-19 împiedică relansarea turismului în Republica Moldova, necătând la posibilitățile teoretice disponibile actualmente. Situația e și mai gravă în contextul în care tur operatorii naționali au de returnat sume impunătoare din avansurile turiștilor achitate pentru sezonul estival 2020, încasate de până pe 17.03.2020, care au fost transferate partenerilor pentru garantarea rezervărilor și a prețului de early booking, sume care au rămas pe conturile turoperatorilor, hotelierilor și companiilor de transport, în baza hotărârilor autorităților lor naționale”, se arată în demersul ANAT.

Responsabilii invocă experiența altor țări, precum Bulgaria, Muntenegru, Albania, care permit intrarea pe teritoriul țării a cetățenilor Republicii Moldova nu numai în baza prezentării testului PCR COVID-19 negativ, dar și a prezentării testului PCR COVID-19 pozitiv (efectuat în perioada de 15-180 zile înainte de intrare).

La fel, turiștii pot prezenta testul expres antigen (care este mai ieftin și rapid decât alte opțiuni), a unui act ce confirmă vaccinarea cetățeanului sau intrarea fara nici un act de acest gen.

Prin urmare, ANAT solicită autorităților de la noi:

– anularea necesității de a prezenta testul PCR COVID-19 negativ la intrarea cetățenilor Moldovei și a cetățenilor străini (sosiți din regiuni ai zonei verzi) pe teritoriul țării, lucru care ar stimul turismul receptor și importul de valuta în țară;

– anularea necesității de a prezenta testul PCR COVID-19 negativ cetățenilor Republicii Moldovei antrenați în turismul organizat emițător (turistii ce revin din vacantele organizate) prin prezentarea a unor documente confirmative (voucher electronic, contract, dovada achitării pachetului turistic etc.

„Prin intermediul hotărârii Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică nr. 54 din 29 aprilie 2021, a fost instituită obligativitatea prezentării la trecerea frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova a rezultatului negativ al testului PCR COVID-19, efectuat cu cel mult 72 ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul Republicii Moldova (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii). În acest sens, nu doar cetățenii străini, ci și cetățenii Republicii Moldova sunt supuși unei proceduri anevoioase, costisitoare și de lungă durată, pe care aceștia trebuie să o îndeplinească pe teritoriul unui stat străin si sa contribuie la veniturile acestuia”, se menționează în demers.

Scoaterea și înlocuirea respectivelor restricții sus menționate ar stimula atât turismul emițător cât și cel receptor.

În contextul situației pandemice din perioada anilor 2020 – 2021, industria turismului din Republica Moldova, atât sectorul turismului receptor și în special cel emițător (cel din urma având o pondere net superioară ca și vânzări globale, număr de angajați, etc) a fost și este practic extrem de grav afectată în continuare.

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 14:06
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 14:06 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministerul Economiei a aprobat primul ajutor de stat destinat industriei alimentare, în valoare de 30 de milioane de lei, pentru compania Imcomvil Grup. Firma are legături comerciale directe cu gigantul rus SolPro – parte a imperiului „Rusagro”, deținut de oligarhul Vadim Moșkovici, aflat sub sancțiuni internaționale și arestat recent pentru fraudă și corupție la nivel înalt.

Imcomvil Grup, companie moldovenească specializată în producția de snacksuri și distribuția de produse alimentare, va deveni primul beneficiar al ajutorului de stat pentru investiții în industrie. Potrivit autorităților, compania va primi aproape 30 de milioane de lei, sub formă de granturi și facilități fiscale.

Concret, 7,5 milioane de lei vor fi acordate ca grant nerambursabil, iar 22,7 milioane de lei reprezintă scutiri de 50% din impozitul pe venit, în cadrul mecanismului guvernamental de susținere a investițiilor în industrie.

Imcomvil Grup va investi din surse proprii circa 60 de milioane de lei, care vor fi folosiți pentru modernizarea infrastructurii, optimizarea proceselor operaționale și instalarea de echipamente moderne. Planul investițional prevede crearea a cel puțin 60 de noi locuri de muncă.

Compania este deținută de soții Viaceslav și Lilia Curchi, și furnizează produse alimentare pentru sectorul HoReCa, fiind distribuitor oficial al unor branduri internaționale precum Heinz, Corny, dar și al companiei ruse SolPro, cunoscută pentru marca „Московский провансаль”.

SolPro face parte din grupul Rusagro, controlat de oligarhul rus Vadim Moșkovici, aflat sub sancțiuni internaționale și arestat recent în Rusia pentru fraudă și abuz de putere. Acesta este cunoscut drept „regele maionezei” în mediul de afaceri rusesc.

Programul de ajutor de stat vizează susținerea investițiilor în industrii strategice precum electronica, industria chimică, farmaceutică, auto, textilă, a materialelor de construcție și industria alimentară.

Mecanismul de sprijin presupune returnarea a până la 60% din valoarea investiției, din care 25% sub formă de grant și 75% prin reducerea cu 50% a impozitului pe venit.

Bugetul total alocat pentru anul 2025 este limitat la aproximativ 200 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că numărul beneficiarilor va fi redus, iar selecția este competitivă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ