Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba a enumerat într-un briefing de presă reușitele activității comisiei. Potrivit lui, s-a reușit pornirea carului din loc.
Printre activitățile scoase în evidență de deputat se numără lupta cu offshor-urile. „Am anulat secretul offshore. Am obligat companiile să-și declare beneficiarii reali. A fost elaborat mecanismul de investiții pentru a proteja țara de capitalul obscur”.
Deputatul a vorbit și despre auditul conformității cheltuielilor la întreprinderile de aprovizionare cu gaze, inclusiv Moldovagaz. „Este o premieră pentru Republica Moldova când Curtea de Conturi va audita respectivele întreprinderi”.
Interdicția publicității jocurilor de noroc. Zilnic se vând 1,3 mil. de lei. Respectiva companie are vânzări de câteva ori mai mari comparativ cu cele lanțurile de supermarket-uri din Moldova. Or, oameni cad pradă de a cheltui bani pentru a-și încerca norocul”, a punctat Alaiba.
Potrivit deputatului, au fost eliminate mecanismele privatizărilor păguboase când imobilele statului erau scoase la mezat la preț normativ.
Referindu-se la serviciile publice prestate populației, el a menționat ca a început dezvoltarea acestora, pentru a ușura viața cetățenilor și businessului. „La capitolul digitalizare am reparat 33 de legi pentru a face posibilă digitalizarea serviciilor pentru business”.
De asemenea, Alaiba a precizat că, în anul 2021 a fost redusă cota TVA la 6% pentru domeniul HORECA, care a fost cel mai afectat sector de pandemie.
La rândul său, vicepreședintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, a enumerat care sunt planurile pentru anul viitor ale Comisiei, ce urmează a fi implementate cu începerea noii sesiuni parlamentare ordinare.
„Ca să ajutăm afacerile să se dezvolte, vom adopta legi care să reducă birocrația, să ducă la simplificarea procedurilor de raportare la organizațiile de stat. Vom simplifica regulile de gestiune financiară pentru antreprenori. Vom adopta un cadru legal prin care oamenii de afaceri să poată accesa mai ușor finanțare, creditare, prin introducerea unor noi instrumente, cum ar fi crown funding. Îmbunătățirea climatului de afaceri înseamnă și aprobarea legislației care să încurajeze investițiile în Republica Moldova”, a declarat Marian.