Alegerile 2023, la REALITATEA. Fii informat primul, fii informat corect

18 Aug. 2023, 14:52
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Lupu Eduard
18 Aug. 2023, 14:52 // Uncategorized //  Lupu Eduard

Alegerile locale generale vor avea loc pe 5 noiembrie 2023. Data a fost stabilită de către Comisia Electorală Centrală (CEC) la 4 iulie curent. La acest scrutin vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali.

Grupul de presă Realitatea, primul acreditat de CEC pentru a mediatiza alegerile din noiembrie, va prezenta zilnic informații noi și corecte legate de acest scrutin. 

Pentru cititorii portalurilor de știri realitatea.mdbani.md, rupor.mdrlive.md și moldovalive.md a fost creată o categorie separată, dedicată scrutinului.

Accesând această categorie, veți putea afla știri despre partidele din Moldova care se avântă în această luptă, despre cine sunt candidații care aspiră la funcțiile de primar sau consilier, despre observatorii naționali și internaționali acreditați pentru monitorizarea alegerilor, dar și despre încălcările înregistrate de Comisia Electorală Centrală (CEC).

Grupul media Realitatea este format dinRLIVE TV – televiziune națională în lista Must CarryRealitatea.md și Bani.md – platforme de știri în limba română, Rupor.md – platformă de știri în limba rusăMoldovalive.md – platformă de știri în limba engleză, CanCan – platformă de știri mondene și lifestyle, Rlive.md – platformă de transmisiuni live de la evenimente publice

RLIVE TV este în Must Carry, ceea ce asigură distribuția obligatorie de către toate rețelele de cablu și IPTV. Acoperirea pe țară este de 84% din total abonați TV. RLIVE TV este prezent și online, într-un widget comod plasat pe paginile principale și de știri ale 14 portaluri de știri. Realitatea.md este în top 5 cele mai accesate site-uri de știri în Republica Moldova. 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Dec. 2023, 17:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Dec. 2023, 17:15 // Actual //  Lupu Eduard

Circa 300 de mii de moldoveni cu cetățenie română riscă să rămână fără cartea de identitate urmare a noilor modificări la legislație intrate în vigoare peste Prut, potrivit anunțului Just Consult.

„Cetățenii Republicii Moldova care dețin cetățenie română și au carte de identitate românească se confruntă cu acțiuni abuzive ale autorităților române. După verificarea la adresa de domiciliu, autoritățile rețin actul de identitate pentru a fi anulat. Aceste acțiuni au ca rezultat limitarea drepturilor acestor cetățeni, inclusiv dreptul la un act de identitate românesc și dreptul la libera circulație”, susține Just Consult.

De la 10 iunie 2023, au intrat în vigoare noi reguli pentru românii care locuiesc la o altă adresă decât cea din buletin. Potrivit noii legi, persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea din cartea de identitate sunt obligate în termen de 15 zile să își facă mutația.

„Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din buletin de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”, se arată în lege. Nerespectarea acestor reguli atrage amenzi cuprinse între 75 și 150 de lei românești.

Mulţi moldoveni de peste Prut îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană, iar proprietarii de locuinţe fac din asta o afacere.

Pentru mii de persoane din Republica Moldova, câteva localităţi de peste Prut sunt „acasă” doar în acte. Aceştia îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană.

De exemplu, în trei comune din judeţul Iaşi, există cel puţin câte o casă cu locuitori fantomă. Unii dintre ei nici nu au trecut măcar să vadă cum arată casa în care locuiesc oficial. Totodată, la Galați, există o casă cu 3000 de rezidenți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău