Alertă în Republica Moldova! Țara riscă să rămână fără energie din România la iarnă

31 Aug. 2024, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Aug. 2024, 13:46 // Actual //  Lupu Eduard

Autoritățile de la Chișinău au emis un avertisment serios cu privire la riscul ca Republica Moldova să nu poată importa suficientă energie electrică din România pentru a-și acoperi integral necesitățile de consum pe perioada iernii, în cazul unei crize energetice. Într-un document oficial, Planul de acțiuni pentru situații excepționale în sectorul electroenergetic, elaborat de Ministerul Energiei al Republicii Moldova, se subliniază limitările actuale în ceea ce privește sursele alternative și competitive de import al energiei electrice la prețuri rezonabile.

Conform documentului, în condițiile în care importurile din Ucraina au fost sistate din cauza bombardamentelor rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene, iar România, care devine la rândul ei importator de energie în perioada rece, nu poate garanta prețuri accesibile, situația energetică a Republicii Moldova ar putea deveni critică. Ministerul basarabean al Energiei avertizează că, deși sistemul electroenergetic moldovenesc funcționează în regim sincron cu cel european, interconectarea existentă nu este suficientă pentru a asigura stabilitatea și securitatea necesare.

Planul de acțiuni subliniază nevoia urgentă de a consolida rețelele electrice de transport și de a construi noi linii electrice aeriene (LEA) pentru a conecta mai eficient Republica Moldova cu sistemele electroenergetice ale României și Ucrainei. În prezent, trei interconexiuni de 400 kV cu sistemul electroenergetic al României sunt în diverse stadii de dezvoltare, primul proiect fiind programat pentru finalizare în 2025.

Ministerul Energiei avertizează că, în eventualitatea stopării livrărilor de gaze naturale din partea Gazprom, Republica Moldova ar fi nevoită să își procure aproape întreaga cantitate de energie electrică din surse externe, ceea ce ar putea genera riscuri suplimentare pentru stabilitatea sistemului energetic național.

Aceste riscuri vin într-un context în care infrastructura energetică a Ucrainei, devastată de atacurile rusești, necesită importuri semnificative de energie, ceea ce complică și mai mult perspectivele Moldovei de a-și asigura un flux stabil de energie electrică în iarna viitoare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Sept. 2024, 08:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Sept. 2024, 08:34 // Actual //  Lupu Eduard

Cel puţin patru persoane au murit şi mii de case au fost avariate de inundaţii sâmbătă, în zona Moldovei din România, au anunţat autorităţile de la București. Nivelurile crescute ale râurilor au pus autorităţile în alertă în cea mai mare parte a Europei Centrale şi de Est după zile de ploi torenţiale, scrie Reuters.

În zilele următoare sunt prognozate precipitaţii abundente în Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria, sudul Germaniei şi părţi din Austria.

Locuitorii unor oraşe de la graniţa ceho-poloneză au fost evacuaţi, deoarece râurile au depăşit nivelul de alertă, în timp ce capitala cehă, Praga, care a suferit inundaţii catastrofale în 2002, a instituit măsuri preventive împotriva inundaţiilor.

În Cehia, zonele nordice şi nord-estice au fost cele mai afectate de ploaie, în unele locuri înregistrându-se până la 25 cm de ploaie începând de joi, a declarat institutul meteorologic.

Meteorologii au avertizat că, până duminică, în unele zone ar putea cădea mai mult de o treime din precipitaţiile medii anuale, iar vântul puternic a sporit ameninţarea.

Ministrul mediului, Petr Hladik, a declarat sâmbătă că populaţia din zonele cele mai afectate ar trebui să se pregătească să îşi părăsească locuinţele.

În Praga, un oraş cu peste 1,3 milioane de locuitori care se află pe malurile râului Vltava, traversat de pitorescul Pod Charles din secolul al XIV-lea, au fost instalate bariere împotriva inundaţiilor.

Oraşul a investit masiv în măsuri preventive după inundaţiile din 2002, care au măturat sistemul de metrou şi au forţat zeci de mii de oameni să-şi părăsească locuinţele.

Grădina Zoologică din Praga, situată de-a lungul râului Vltava, a fost închisă pentru vizitatori, iar Căile Ferate Cehe au declarat că serviciile pe zeci de rute au fost întrerupte. În al doilea oraş ca mărime al ţării, Brno, un spital a evacuat pacienţii ca măsură de precauţie.

În Glucholazy, un oraş istoric din sud-vestul Poloniei, aproape de graniţa cu Cehia, pompierii au stivuit sute de saci de nisip de-a lungul unui râu umflat, iar unii locuitori au fost evacuaţi.

Ministrul polonez de interne, Tomasz Siemoniak, a declarat că previziunile meteorologice sunt nefavorabile, în următoarele 24 de ore urmând să cadă precipitaţii foarte abundente în jurul zonei de frontieră cehă, care vor alimenta râurile din Polonia.

Oficialii din Slovacia au avertizat cu privire la pericolul de inundaţii în capitala Bratislava, din cauza fluviului Dunărea umflat.

Ungaria se aşteaptă ca Dunărea să se apropie de niveluri record în următoarele zile, iar oficialii vor închide luni cheiurile inferioare din capitala Budapesta.

„Se aşteaptă ca valul de inundaţii să atingă un vârf de aproximativ 8 metri în a doua jumătate a săptămânii viitoare”, a declarat vineri primarul oraşului.

În Austria, serviciile de urgenţă colaborau cu guvernatorii districtelor şi cu municipalităţile pentru a pregăti evacuările. Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat că toate statele federale au fost afectate şi că situaţia se deteriorează în special în nord-estul statului Austria Inferioară.

„Următoarele zile vor fi în continuare extrem de dificile şi provocatoare pentru populaţia afectată şi pentru serviciile de urgenţă”, a declarat Nehammer pe X.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău