Alexandr Pînzari, adjunctul șefului demisionar de la CNA propus la cârma instituției

26 Oct. 2023, 17:17
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Oct. 2023, 17:17 // Actual //  bani.md

Alexandr Pînzari, adjunctul fostului șef de la CNA, Iulian Rusu a fost propus pentru numire la cârma instituției. Propunerea a venit de președintele Parlamentului, Igor Grosu, care a solicitat includerea pe ordinea de zi a Legislativului proiectul de lege cu privire la numirea directorului CNA.

Candidatura lui Pînzari a fost votată cu 62 de voturi.

Locotenent-colonelul Alexandru Pînzari activează în cadrul CNA din anul 2016 și a ocupat anterior funcția de șef al Direcției generale teritoriale „Nord” a Centrului Național Anticorupție. Alexandru Pînzari are diplomă de licență și de masterat în domeniul Dreptului și anterior a activat la Ministerul Afacerilor Interne.

În declarația de avere și interese personale pentru anul 2022, Pînzari declară că pe parcursul anului trecut a obținut venituri din salariu, 344.583.30 de lei, 15.000 de euro din vânzarea unui teren pentru construcții, din indemnizațiile pentru creșterea și îngrijirea copilului, în sumă totală de aproximativ 150.000 de lei, din alocația din România pentru creșterea copilului, de 11.664 de RON, dar și 200 de dolari de la sora sa stabilită în SUA, pentru procurarea cadoului la un eveniment de familie. În lista veniturilor, Pînzari mai include și recuperarea cheltuielilor de deplasare, precum și indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă.

La capitolul bunuri imobile, familia Pînzari are în folosință o casă de locuit, de 69 m2, dobândită în 2021, dar și un apartament de 51 m2, achiziționat în 2011 cu puțin peste 12.000 de lei. Locotenent-colonelul mai declară în posesie și două automobile, un Volkswagen Jetta, fabricat în 2019 și dobândit un an mai târziu, care a fost achiziționat cu 200.000 de lei, dar și o Toyota Auris din 2015, care la fel a fost cumpărată în anul 2020 cu 100.000 de lei. În declarație apare și un cont bancar pe numele soției.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

Corupția electorală și influența Moscovei asupra justiției, în dezbateri la Rlive TV!
02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!