Aliatul lui Putin din oaza sovietică, îngrijorat de procesul de negocieri: Taxele vamale, cuiul din călcâiul lui Ahile

16 Ian. 2024, 11:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Ian. 2024, 11:07 // Actual //  Lupu Eduard

Tiraspolul este pregătit pentru dialog cu Chișinăul, dar este îngrijorat de tendința negativă în procesul de negocieri, precizează Vitali Ignatiev în cadrul discuțiilor de la sediul OSCE de la Tiraspol.

„Considerăm că pacea și stabilitatea pe malul Nistrului sunt cele mai importante condiții pentru dialogul normal, pentru viața și securitatea oamenilor, pentru ca aceștia să poată privi cu calm spre viitor”, a spus Vitalii Ignatiev la întâlnirea cu viceprim-ministrul pentru Reintegrare Oleg Serebrean.

Astăzi, în cadrul biroului Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) din Tiraspol, au demarat discuțiile între vicepremierul pentru Reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian, și reprezentantul părții transnistrene, Vitali Ignatiev. Dialogul are drept obiectiv principal abordarea noilor prevederi ale Codului Vamal, cu impact direct asupra agenților economici din regiunea transnistreană.

Printre temele abordate în cadrul discuțiilor se numără implicările recentelor modificări aduse Codului Vamal, cu accent pe impactul asupra agenților economici din zona transnistreană. Schimbul de păreri și argumente are loc într-un efort comun de a găsi soluții viabile care să țină cont de interesele ambelor părți și să faciliteze procesele comerciale în regiune.

Un alt punct pe agenda discuțiilor este problema numelor neutre pentru automobile și libertatea de circulație. Aceste aspecte reprezintă subiecte sensibile care necesită abordarea și rezolvarea unor probleme practice, în scopul îmbunătățirii relațiilor și facilitării liberei circulații a persoanelor și bunurilor în această zonă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Mai 2024, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Mai 2024, 11:06 // Actual //  Lupu Eduard

În 2022, în perioada crizei energetice, Republica Moldova a plătit în plus 12 milioane de lei timp de 3 luni din cauza reticenței directorului Energocom de a cumpăra energie electrică de la producătorii moldoveni, potrivit declarației directorului ML Energy, Veaceslav Moldovan, făcută în cadrul emisiunii „Teritoria Svobodi”.

„În ciuda contractului negociat, în octombrie 2022, pentru cumpărarea a 20 MWh în noiembrie, Bînzari a refuzat și a cumpărat toată energia electrică din România. Astfel, Republica Moldova putea economisi 12 milioane de lei pentru 20MWh. Pierdere directă – (231 euro – 188 euro)*20MWh*720 ore = 619.200 euro = 19.20 * 619.200 euro = 11.888.640 lei / 330.000.0000 kWh = 0.036 lei. În cadrul grupului ML Energy nu există niciun producător eligbill.”, a punctat Moldovan

Directorul Energocom, Victor Bînzari, contactat de BANI.MD, susține că în grupul dlui Moldovan sunt mai multe companii care au statut eligibil și au un tarif stabilit de ANRE cu care trebuie să vândă energia.

„Noi cu toate companiile care au statut eligibil suntem obligați prin lege să le cumpărăm energia la prețul stabilit de ANRE. În acel contract erau câteva companii care aveau contract cu noi, ei fiind parte a grupului ML Energy, dar voiau să ne vândă energie la un preț mai mare pe fundalul crizei energetice și a prețurilor mai mari din piață. Respectivele companii nu au vrut să vândă cu un 1 leu energia către Energocom, dar prin intermediul ML Energy cu un preț mai mare. Mai mic decât cel din piață, dar mai mare față de tariful stabilit de ANRE”, a explicat Bînzari.

Directorul Energocom spune că cei care au contracte și tarife stabilite de ANRE, au garanția că statul le cumpără curentul pentru o anumită perioadă. Este vorba de 10-15 ani.

„Oare când vedem că este convenabil pe piață vindem la prețul mai mare de piață, iar când e mai mic pe piață, vindem cu prețul stabilit de ANRE, și de fiecare dată încercăm cumva să ne jucăm cu aceste principii. Problema ei că ei aveau posibilitatea să vândă la Premier Energy, Navitas și la FEE Nord.  Or, celelalte companii nu au vrut să aibă relații cu dl Moldovan. Jumătățile de adevăr nu sunt chiar corecte. Ba mai mult,  în urma discuțiilor pe care le-am avut la ANRE, dl Moldovan a spus că nu este vorba de preț ci e vorba de principiu ca să vândă energie la Energocom”, a conchis Bînzari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău