Mii de ruși cer să devină moldoveni ca să ajungă în UE

16 Ian. 2024, 11:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Ian. 2024, 11:45 // Actual //  bani.md

Autoritățile din Republica Moldova au anunțat luni că se confruntă cu dificultăți semnificative din cauza unei creșteri substanțiale a cererilor de acordare a cetățeniei moldovenești, în special din partea cetățenilor Rusiei care au trăit în Moldova în timpul războiului, scrie Reuters.

Agenția guvernamentală responsabilă de cetățenie și pașapoarte a solicitat Guvernului Republicii Moldova să prelungească termenul de examinare a cererilor de cetățenie la șase luni, față de termenul actual de 20 de zile, pentru a gestiona eficient volumul crescut de solicitări.

„Situația geopolitică din regiune creată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei a generat o creștere a numărului de persoane care doresc să dobândească cetățenia moldovenească”, a explicat agenția într-un comunicat de presă.

Potrivit informațiilor furnizate de agenție, 70% dintre solicitanți sunt cetățeni ruși, în timp ce 20% sunt cetățeni ucraineni. Cu toate acestea, nu au fost oferite cifre specifice cu privire la numărul exact de persoane care solicită cetățenia Republicii Moldova.

Guvernul pro-european al Republicii Moldova, care a denunțat invazia Rusiei în Ucraina în 2022, se confruntă acum cu provocarea administrării unui număr crescând de cereri de cetățenie. Republica Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, a avut o populație redusă semnificativ în perioada post-sovietică, când aproximativ un milion de cetățeni au emigrat în căutarea unei vieți mai bune.

Înainte de independență, Moldova a făcut parte din Imperiul Rus, Uniunea Sovietică sau România mai mare de aproximativ 150 de ani. Cu toate acestea, țara și-a dezvoltat ulterior legături strânse cu România, membră a Uniunii Europene, bazate pe limba și istoria române comune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Ian. 2025, 16:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Ian. 2025, 16:33 // Actual //  bani.md

Conducerea Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a avut, pe 16 ianuarie 2025, o întrevedere oficială cu noul ambasador al Republicii Islamice Pakistan în Republica Moldova, E.S. Muhammad Arshad Jan Pathan, cu prilejul vizitei de prezentare.

În cadrul întâlnirii, Sergiu Harea, președintele CCI a RM, a evidențiat importanța extinderii cooperării economice între cele două țări, punând accent pe agricultura și industria alimentară. Harea a subliniat deficiența semnificativă a exporturilor moldovenești către Pakistan și a menționat oportunitățile de dezvoltare ale acestui sector.

„Acesta reprezintă o oportunitate deosebită pentru companiile pakistaneze de a identifica parteneri de afaceri din Republica Moldova. În acest context, cele două state ar trebui să colaboreze pentru a găsi un cadru optim de schimb de informații și pentru a sprijini finanțarea proiectelor comune, punând în valoare potențialul economic al ambelor țări. De asemenea, există oportunități semnificative în domenii economice, în care Republica Moldova se remarcă, cum ar fi industria textilă, sectorul agro-alimentar, tehnologia informației și telecomunicațiile, care pot contribui substanțial la aprofundarea relațiilor bilaterale’’, a declarat Sergiu Harea, potrivit unui comunicat al Instituției Camerale.

Președintele CCI a RM a invitat Ambasada Pakistanului și Camera de Comerț și Industrie din Pakistan să participe la Expoziția Națională „Fabricat în Moldova”, care va avea loc între 29 ianuarie și 2 februarie 2025. Harea a declarat că acest eveniment va facilita identificarea partenerilor de afaceri din Moldova și va sprijini colaborarea economică bilaterală.

Ambasadorul E.S. Muhammad Arshad Jan Pathan a apreciat invitația și a evidențiat oportunitățile semnificative pentru antreprenorii pakistanezi în sectorul agricol, subliniind interesul pentru extinderea colaborării și în alte domenii, cum ar fi apărarea și energia.

În continuare, Sergiu Harea a prezentat activitatea CCI a RM și a propus semnarea unui Memorandum de Colaborare între camerele de comerț pentru a intensifica colaborarea bilaterală, incluzând informarea reciprocă privind evenimentele economice și comerciale și facilitarea oportunităților comune de afaceri.

Relațiile diplomatice dintre Republica Moldova și Republica Islamică Pakistan au fost stabilite la 16 februarie 1992. În timp, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a organizat mai multe evenimente, printre care: întrevederea din februarie 2019 cu E.S. Dl. Safdar Hayat, Ambasador al Republicii Islamice Pakistan în R. Moldova și Forumul Economic Moldova-Pakistan, organizat în martie 2017 la Chișinău, cu participarea a 44 de companii moldovenești și 12 companii pakistaneze.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală