America Latină, tot mai tulbure, Președintele Ecuadorului dizolvă Parlamentul pentru a scăpa de destituire

18 Mai 2023, 07:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Mai 2023, 07:42 // Actual //  bani.md

Președintele Guillermo Lasso a desființat Adunarea Națională a țării în timp ce legislativul condus de opoziție încerca să-l suspende pe șeful statului din cauza acuzațiilor de delapidare.

Președintele Ecuadorului Guillermo Lasso a desființat miercuri, 17 mai, Adunarea Națională în care majoritară este opoziția, o mișcare drastică, de vreme ce liderul de dreapta se confrunta cu proceduri de demitere din cauza acuzațiilor de delapidare.
Măsura constituțională, nefolosită până acum, îi permite președintelui să guverneze prin decret până când vor putea fi organizate noi alegeri, marcând un moment de turbulențe politice extraordinare pentru o țară de 18 milioane de locuitori aflată deja în frământări.

Ecuadorul a fost multă vreme un paradis relativ sigur în regiune, dar în ultimii ani a cunoscut o creștere a violenței și a omuciderilor, în timp ce grupurile de trafic de droguri din ce în ce mai puternice luptă pentru teritoriu.

Parlamentarii opoziției l-au acuzat pe Lasso că închide ochii la nereguli și delapidare dintr-un contract între o companie de transport maritim de stat și o companie petrolieră care nu și-a respectat promisiunile – acuzații făcute pentru prima dată de presă. Curtea Constituțională a țării a aprobat ulterior o acuzație de delapidare împotriva președintelui, dar a respins două acuzații de luare de mită.

Săptămâna trecută, Adunarea Națională a votat pentru începerea audierilor de acuzare, dar toate procedurile au fost oprite definitiv odată ce Lasso a dizolvat Parlamentul.
Președintele a negat în repetate rânduri acuzațiile, arătând că contractul a fost semnat înainte de preluarea mandatului.
„Procurorii acestui proces au recunoscut că nu au nimic”, a declarat marți, 16 mai, Lasso în mărturia sa. „Această anchetă este politică”.

El a adăugat: „Nu este vorba despre salvarea unei președinții, ci despre menținerea unei democrații funcționale”.
Este a doua oară când opoziția încearcă să-l înlăture pe Lasso de la președinție de când a preluat mandatul în 2021.

Popularitate în scădere

El s-a confruntat cu critici și petiții din ce în ce mai mari pentru îndepărtarea sa din partea grupurilor societății civile, în fața ratelor crescânde de criminalitate, extorcare, răpiri și jaf. Cartelurile luptă pentru controlul rutelor de droguri și au câștigat un control mai mare asupra închisorilor țării, ducând la mai multe revolte și masacre în penitenciare în ultimii trei ani.

Timp de săptămâni, președintele și congresul s-au tot contrat, legiuitorii amenințăndu-l că îl vor pune sub acuzare și îl vor înlătura pe Lasso, în timp ce acesta a amenințat că va dizolva Congresul și va convoca noi alegeri – o mișcare cunoscută în Ecuador sub numele de muerte cruzada, sau moarte reciprocă.
Mecanismul a fost introdus în constituție în 2008 ca un instrument pentru a pune capăt blocajelor dintre președinție și legislativ. Dar până acum niciun președinte nu a recurs la el.

Acum, cu cotele de aprobare în scădere, în unele cazuri sub 20 la sută, Lasso trebuie să ceară noi alegeri prezidențiale și legislative și va guverna prin decret între timp. Noul președinte și Adunarea Națională ar urma să guverneze apoi timp de doi ani, până la sfârșitul mandatului inițial în 2025.

O tendință în America Latină

Desființarea Parlamentului asigură stabilitate temporară pentru țară, a spus Arianna Tanca, politolog din Ecuador, permițându-i lui Lasso să adopte legi fără impas și oferind partidelor politice șansa de a „reseta”.

Dar amenință și să submineze democrația țării. Un șef de guvern care cere noi alegeri este obișnuit în democrațiile parlamentare, dar nu are paralele în alte democrații prezidențiale din America Latină, a declarat Mauricio Alarcón Salvador, directorul secției Transparency International din Ecuador.
„A vedea un președinte că închide Parlamentul și preia puterea legislativă într-o manieră tranzitorie este, fără îndoială, o lovitură pentru democrație”, a spus el. „Și, mai presus de toate, la sistemul de control și echilibru care ar trebui să fie în vigoare în orice democrație din lume.”

Decizia lui Lasso vine pe fondul tulburărilor din regiune. În decembrie, președintele statului Peru a încercat să dizolve Parlamentul – în acest caz, o mișcare ilegală care a dus la înlăturarea și arestarea sa, iar apoi la proteste larg răspândite care au provocat zeci de morți.

În ianuarie, susținătorii fostului președinte Jair Bolsonaro al Braziliei au luat cu asalt clădirile guvernamentale din capitală, argumentând că alegerile din noiembrie, în care acesta a fost învins, au fost fraudate.
Will Freeman, un bursier la Consiliul pentru Relații Externe, a spus că decizia lui Lasso de a ocoli legislatorii ar putea să fie bună pentru el.

„Chiar dacă este foarte nepopular acum, este posibil ca după șase luni de guvernare prin decret să=i crească efectiv popularitatea dacă poate face ceva rapid în privința crizei duble ale criminalității și foametei și sărăciei”, a spus el. „Deși, având în vedere palmaresul său, este un mare dacă”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Apr. 2025, 14:55
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Apr. 2025, 14:55 // Actual //  bani.md

Titlurile presei care susțin că Trump a cedat în fața presiunilor interne și externe sunt, în general, încă premature. Verdictul nu a fost încă dat, întrucât foarte multe vor depinde de rezultatul negocierilor purtate de Trump cu partenerii comerciali ai Americii în următoarele 90 de zile și mai departe, precum și de evoluția relațiilor dintre SUA și China, notează evz.ro.

Un factor-cheie care îl motivează pe președintele Donald Trump este nevoia de a emana putere și dorința de a o folosi. Inițiativa sa globală, amplă, privind tarifele, marchează o reconfigurare istorică a relațiilor comerciale ale SUA la nivel mondial. Cu toate acestea, este în esență un joc de putere geopolitică care îi vizează pe mulți, dar în special China, care de ani de zile își desfășoară propriul joc de putere. Unii ar spune chiar război neregulat – împotriva SUA, a Occidentului în general și a altora.

În timp ce China este stăpâna lanțurilor globale de producție și de aprovizionare, SUA sunt încă lider în domeniul financiar. Trăim în continuare într-o lume dominată și denominată în dolari, cel puțin pentru moment. Predominanța pe frontul tehnologic, în special IA și domeniile conexe, este încă disponibilă.

Țările terțe care nu sunt pe deplin aliate sau legate de SUA sau China, și care constituie majoritatea națiunilor din întreaga lume, se luptă din ce în ce mai mult în acest mediu concurențial.

Națiunile mai mici și mai vulnerabile vor fi adesea forțate să facă alegeri dificile între marile puteri. Statele mai mari, inclusiv puterile regionale sau de mijloc, vor avea mai multe pârghii pentru a pune marile puteri una împotriva celeilalte și pentru a obține mai multe concesii în interesul propriu.

Pe măsură ce intrăm în al doilea trimestru al secolului XXI, atenția globală principală se concentrează în principal asupra ciocnirii SUA – China. Cu toate acestea, în cadrul ecuației de putere internațională a intereselor concurente și variate, este important să nu subestimăm impactul puterilor de mijloc, care pot modela evenimentele mult peste așteptări în următorii ani și decenii.

Casa Albă a declarat că a fost contactată de mai mult de 50 de țări pentru a discuta despre reducerea tarifelor. Principala țintă a lui Trump, China, a promis să „lupte până la capăt”, după ce președintele american a amenințat cu o nouă taxă de 50%. În cazul în care China nu își retrage taxele de retorsiune asupra a 34% din importurile americane, care urmează să intre în vigoare la 10 aprilie.

Deși Uniunea Europeană se confruntă cu o cotă forfetară de 20 % la exporturile către SUA, multe vor depinde de schimburile comerciale individuale ale fiecărui stat membru cu SUA.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat că UE ar putea elimina tarifele la produsele industriale americane, dacă Trump ar elimina în schimb taxele echivalente.

În ciuda titlurilor, amenințarea cea mai presantă cu care se confruntă UE este de fapt dumpingul de produse chinezești în Europa, destinate inițial piețelor americane.

Țările asiatice se confruntă cu cele mai mari tarife, având în vedere proporția mai mare a exporturilor lor din SUA. Cu toate acestea, pragmatismul în soluționarea diferendelor ar putea prevala mai curând în cazul celor care se află sub umbrela de securitate a SUA, inclusiv Japonia, Coreea de Sud și Taiwan. Trump va folosi cu siguranță cartea apărării la masa negocierilor.

În contextul în care Coreea de Sud se află într-o criză constituțională profundă și urmează să organizeze alegeri anticipate, prim-ministrul Japoniei încearcă să obțină un angajament urgent cu Casa Albă și o posibilă vizită personală.

Indonezia, cea mai mare economie din Asia de Sud-Est, a fost lovită de un tarif de 32 %. A refuzat să riposteze și a optat pentru negocieri directe cu SUA.

Vietnamul, un important partener strategic al SUA, a fost una dintre cele mai afectate țări din Asia, cu un tarif de 46 %. Cu toate acestea, diplomația rapidă a președintelui Lam pentru a dezamorsa tensiunile. Au fost demarate discuții pentru eliminarea taxelor și pentru o întâlnire cu Trump.

Deși negocierile comerciale vor urma în mod inevitabil, o întrebare mai amplă rămâne: Cât timp pot rezista piețele și investitorii la incertitudinea și volatilitatea actuale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!