Angajații inculpați în frauda bancară au fost măturați de la BNM! Dragu: De pe 31 ianuarie nu mai lucrează

05 Feb. 2024, 11:26
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
05 Feb. 2024, 11:26 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a anunțat că angajații BNM implicați în dosarul frauda bancară au fost suspendați din funcție începând cu data de 31 ianuarie (Ion Ropot și Ruslan Grate n.a). Această decizie vine în urma aplicării Codului Muncii, art.76 lit. G, care permite suspendarea contractelor de muncă în astfel de situații.

Răspunzând la întrebările jurnaliștilor, Anca Dragu a subliniat că, colaborarea cu instituțiile statului este foarte bună în prezent, iar BNM evaluează cadrul legal pentru a face modificări astfel încât să se asigure protecția martorilor și a avertizorilor de integritate. De asemenea, guvernatoarea a accentuat importanța eliminării celor care aduc atingere reputației sectorului bancar.

„În cazul sectorului bancar, în special al Băncii Naționale, reputația este crucială. Legea este concepută astfel încât, de îndată ce o persoană devine inculpată, mai ales într-un caz atât de răsunător, trebuie izolată, cel puțin prin suspendarea contractului. Și, da, în Moldova, cadrul legal permite acest lucru, iar eu l-am aplicat”, a declarat Anca Dragu.

Guvernatoarea a menționat că această abordare este aliniată cu principiile europene și internaționale și că, în conformitate cu legea, nu se așteaptă decizia finală a instanței pentru a lua astfel de măsuri.

Dosarul fraudei bancare care a implicat angajați BNM a atras atenția publică, iar instituția bancară este hotărâtă să acționeze prompt și ferm pentru a asigura integritatea și reputația sectorului bancar din Republica Moldova.

Fostul guvernator, Octavian Armașu la audierile parlamentare din 21 decembrie 2023, spunea că suspendarea lui Ropot și Grate e imposibilă.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Mart. 2024, 09:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Mart. 2024, 09:34 // Actual //  Lupu Eduard

Directorul Executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari a anunțat oficial că nu va mai candida pentru funcția sa în cadrul organizației, în cadrul unei ședințe a Consiliului desfășurată vineri. Decizia a fost așteptată, având în vedere că fermierii erau deja informați despre intențiile sale încă din luna ianuarie.

Motivul principal al retragerii sale din cursa pentru această funcție a fost incapacitatea de a dialoga cu reprezentanții guvernului, din cauza inacțiunilor acestora care au contribuit la deteriorarea condițiilor fermierilor din Moldova. Directorul Executiv a exprimat dezamăgirea față de lipsa de reacție a autorităților în fața crizei în agricultură și a criticat politica de indiferență și aroganță a acestora față de nevoile fermierilor.

În timpul mandatului său, directorul executiv a făcut numeroase propuneri și a organizat proteste pentru a atrage atenția asupra problemelor fermierilor mici și mijlocii, dar fără rezultat. El a evidențiat discrepanța de abordare între Moldova și alte țări europene în gestionarea crizelor din sectorul agricol.

În ciuda eforturilor depuse, criza financiară a fermierilor a culminat în februarie 2024, când sute de agricultori au fost afectați de executări și blocări ale conturilor. Chiar și acum, după proteste și amenzi dure, autoritățile au venit doar cu măsuri de creditare garantată, care ar fi fost necesare mai devreme pentru a preveni pierderi ireparabile.

Directorul executiv a subliniat că actualul ministru al Agriculturii ar trebui să își asume responsabilitatea pentru criza din sectorul agricol și să demisioneze. El a menționat că lipsa de acțiune și politica favorabilă holdingurilor transnaționale a afectat grav fermierii locali.

În ciuda retragerii sale din funcția de director executiv, acesta a afirmat că va continua să susțină asociația și fermierii, fiind disponibil să ofere asistență în proiecte importante.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău