Angajații inculpați în frauda bancară au fost măturați de la BNM! Dragu: De pe 31 ianuarie nu mai lucrează

05 Feb. 2024, 11:26
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
05 Feb. 2024, 11:26 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a anunțat că angajații BNM implicați în dosarul frauda bancară au fost suspendați din funcție începând cu data de 31 ianuarie (Ion Ropot și Ruslan Grate n.a). Această decizie vine în urma aplicării Codului Muncii, art.76 lit. G, care permite suspendarea contractelor de muncă în astfel de situații.

Răspunzând la întrebările jurnaliștilor, Anca Dragu a subliniat că, colaborarea cu instituțiile statului este foarte bună în prezent, iar BNM evaluează cadrul legal pentru a face modificări astfel încât să se asigure protecția martorilor și a avertizorilor de integritate. De asemenea, guvernatoarea a accentuat importanța eliminării celor care aduc atingere reputației sectorului bancar.

„În cazul sectorului bancar, în special al Băncii Naționale, reputația este crucială. Legea este concepută astfel încât, de îndată ce o persoană devine inculpată, mai ales într-un caz atât de răsunător, trebuie izolată, cel puțin prin suspendarea contractului. Și, da, în Moldova, cadrul legal permite acest lucru, iar eu l-am aplicat”, a declarat Anca Dragu.

Guvernatoarea a menționat că această abordare este aliniată cu principiile europene și internaționale și că, în conformitate cu legea, nu se așteaptă decizia finală a instanței pentru a lua astfel de măsuri.

Dosarul fraudei bancare care a implicat angajați BNM a atras atenția publică, iar instituția bancară este hotărâtă să acționeze prompt și ferm pentru a asigura integritatea și reputația sectorului bancar din Republica Moldova.

Fostul guvernator, Octavian Armașu la audierile parlamentare din 21 decembrie 2023, spunea că suspendarea lui Ropot și Grate e imposibilă.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Iun. 2024, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2024, 13:46 // Actual //  Lupu Eduard

Un studiu recent realizat de publicaţia britanică MoneyWeek a scos la iveală care sunt cele mai scumpe destinaţii turistice pentru o escală de 24 de ore.

Într-un studiu realizat de publicaţia britanică MoneyWeek în colaborare cu o agenţie de turism, au fost analizate costurile pentru o zi şi o noapte în diverse oraşe turistice din lume. S-au luat în calcul preţurile pentru cazare la hotel, transport local, masă şi activităţi recreative.

Deloc surprinzător, cel mai scump oraş străin în care să mergi în vacanţă este New York, cu o medie de 645 de euro de persoană pentru o singură noapte. New York-ul se află în fruntea listei în mare parte datorită monumentelor sale, cum ar fi Statuia Libertăţii şi Empire State Building, şi a locurilor de neratat, precum Times Square şi Central Park. O vizită la aceste diverse monumente costă în jur de 169 de euro. O zi întreagă de mâncare costă 47 de euro, transportul public costă 45 de euro, iar o noapte de cazare costă în jur de 328 de euro.

Capitala Franţei este al doilea cel mai scump oraş din lume. Pentru o zi şi o noapte, va trebui să cheltuiţi la Paris în jur de 522 de euro. Înseamnă o medie de aproximativ 307 euro pentru o noapte la hotel, 22 de euro pentru transportul în comun, 42 de euro pentru mâncare şi 79 de euro pentru vizitarea diferitelor monumente şi muzee, etc.

Destinaţie foarte populară în ultimii ani, Dubai ocupă locul al treilea în clasament, cu aproximativ 436 de euro pentru o excursie de o zi şi o noapte. Deşi costul pe noapte este mai ridicat decât la Paris (319 euro în medie), principalul oraş din Emiratele Arabe Unite se poate lăuda cu un transport în comun foarte ieftin (12 euro), la fel ca şi preţul numeroaselor activităţi oferite (18 euro).

Pe locul patru se află capitala britanică, Londra. Pentru a petrece o zi şi o noapte în oraşul lui Big Ben, va trebui să cheltuiţi în medie 432 de euro, din care 291 de euro pentru hotel, 30 de euro pentru metrou, 38 de euro pentru activităţi şi 40 de euro pentru mâncare.

Şi tot o altă capitală europeană este cea care completează această listă a celor mai scumpe oraşe din lume pentru o noapte. Pentru a petrece o zi şi o noapte la Roma, va trebui să plătiţi în medie 359 de euro. În detaliu, asta înseamnă 180 de euro pe noapte, 22 de euro pentru transport, 48 de euro pentru mâncare şi 37 de euro pentru activităţi locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău