ANRE propune tarife mai mici pentru cei care și-au „împărțit” soarele și vântul

09 Feb. 2022, 16:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Feb. 2022, 16:15 // Actual //  bani.md

La 8 și 9 februarie curent, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a organizat discuții publice privind proiectul tarifelor fixe și a prețurilor la energia electrică produsă de producătorii eligibili în cadrul instalațiilor fotovoltaice, turbinelor eoliene și/sau din biomasă.

Potrivit ANRE, tariful energiei pentru kWh livrate de instalațiile solare este propus la 1,88 lei față de 1,91 lei, eoliene – 1,55 lei față de 1,58 lei, hidroelectrice – 1,84 lei față de 1,87 lei, iar de la instalațiile pe biomasă – 1,96 lei față de 1,99 lei.

Tarifele fixe și prețurile la energia electrică produsă de producătorii eligibili au fost calculate în baza recomandărilor instituțiilor internaționale de specialitate, tendințelor internaționale și valorilor declarate în vamă, precum și în strictă conformitate cu prevederile Metodologiei de determinare a tarifelor fixe și a prețurilor la energia electrică produsă de producătorii eligibili din surse regenerabile de energie, aprobate de ANRE în anul 2017.

Necesitatea deciziei respective ține de punerea în aplicare a Legii nr.10 din 26.02.2016 privind utilizarea resurselor regenerabile și Hotărârea Guvernului nr.401 din 08.12.2021 privind limitele de capacitate, cotele  maxime și categoriile  de capacitate în domeniul energiei electrice din surse regenerabile valabile până la data de 31 decembrie 2025, care a permis ANRE să distribuie 235 MW la tarife fixe reglementate: 70 MW – sisteme fotovoltaice, din care 20 MW – la sol; 15 MW – eoliană; 5 MW – hidro și 100 MW – energie electrică produsă pe baza diferitelor tehnologii bazate pe biomasă și biogaz. Cotele stabilite de Guvern sunt valabile până la finele anului 2025.

Odată aprobate, aceste tarife fixe urmează a fi aplicate pe parcursul anului curent tuturor companiilor care vor obține prin deciziile ANRE statutul de producător eligibil. De asemenea, tarifele fixe nominalizate vor servi drept reper pentru prețurile plafon la licitațiile organizate de Guvern pentru oferirea statutului de producător eligibil la proiectele investiționale de anvergură.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău