Antreprenorii din domeniile tech și creativ s-au ales cu premii. Iată cine sunt câștigătorii Moldova Innovation Awards

16 Iun. 2023, 14:21
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
16 Iun. 2023, 14:21 // Slider //  MD Bani

Mai multe companii din domeniile tech și creativ, care au participat la concursul Moldova Innovation Awards, au fost premiate în cadrul Gala Awards, un eveniment de amploare organizat la Chișinău în data de 15 iunie. La eveniment a fost prezent ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, care i-a felicitat pe laureați.

„În acest domeniu oportunitățile sunt imense și aici noi deja demonstrăm excelență.  Această parte a economiei este într-o creștere admirabilă, avem aproape 50 de procente creștere an de an. Suntem aici pentru a celebra inovațiile și pentru a-i celebra pe cei care s-au remarcat și prin munca lor mișcă tot sectorul”, a declarat Dumitru Alaiba.

Concursul Moldova Innovation Awards a fost desfășurat în premieră în țara noastră, iar organizatorii afirmă că vor continua să depună eforturi pentru a promova inovațiile din Moldova.

„Am vrut să arătăm potențialul inovativ al companiilor și antreprenorilor din Moldova, dar totodată și să aducem lumina reflectoarelor internaționale asupra lor, motiv pentru care am constituit un juriu internațional de foarte înalt calibru. Vrem să transformăm Moldova într-o țară de top în regiune în ceea ce privește crearea și dezvoltarea serviciilor cu valoare adăugată înaltă și pentru asta avem mai multe inițiative, inclusiv acest concurs”, a menționat Natalia Donțu, administrator Moldova Innovation Technology Park.

În cadrul competiției, antreprenorii și-au prezentat produsele și serviciile inovatoare, fiind jurizați în mai multe etape de experți de talie internațională din domeniile tech și creativ. Specialiștii din țară și de peste hotare au fost prezenți și la evenimentul Gala Awards.

„A fost un proces complex de jurizare, pentru că au fost multe companii, multe criterii. Impresia generală este bună, dar cel mai important este că în Moldova ecosistemul este foarte divers, sunt foarte multe domenii, ceea ce bucură. Chiar dacă numeric nu este atât de mare această comunitate IT, ea, datorită comunicării internaționale are o calitate bună. Cred că, acum, cel mai plauzibil scenariu ar fi integrarea comunității IT din Moldova în comunitățile regionale”, a declarat Ion Sturza, președintele Fribourg Capital, România.

Premiile au fost împărţite în cinci categorii: Cel mai bun produs inovativ, Cel mai bun serviciu inovativ, Iniţiativa de Impact a anului, Rising STARTup şi Premiul special din partea juriului. În total, la concurs au participat 55 de aplicanți din partea a 41 de companii din domeniile tech și creativ din Republica Moldova.

„Am rămas copleșiți de faptul că am avut 55 de participanți. Am avut o diversitate mare de aplicații, de tehnologii și soluții și a fost o provocare mare să stabilim câștigătorii, dar în același timp am rămas surprinși de faptul că toți membrii juriului am ajuns ușor la un numitor comun atunci când a trebuit să selectăm câștigătorul Premiului special din partea juriului, a menționat Stewart Oldroyd, International Sales Director UiPath.

Cei cinci câștigători ai competiției sunt:

  • Omnis, Cel mai bun serviciu inovativ (Omnis este o platformă inovativă care simplifică managementul asigurărilor)
  • FusionWorks, Premiul special din partea juriului (FusionWorks este o companie de dezvoltare software care se concentrează pe full-cycle product development, servicii de outsourcing, outstaffing și construirea comunității IT)
  • Fagura, Inițiativa de impact a anului (Echipa Fagura dezvoltă o platformă inovativă de creditare P2P în Europa de Sud-Est)
  • Bloomcoding, Rising STARTup (Bloomcoding este o școală de programare online pentru copii)
  • Salt Edge, Cel mai bun produs inovativ (Salt Edge a creat o platformă care conectează businessul cu mii de instituții bancare din lume)

Învingătorii Moldova Innovation Awards afirmă că acest concurs reprezintă pentru ei o rampă de lansare pe scena mondială.

„Participarea în astfel de concursuri întotdeauna este sănătoasă, contribuie la promovarea produsului. Ne dorim ca prin exemplul nostru să încurajăm și pe alții să participe, să se dezvolte, să inoveze, pentru că este loc pe piață pentru toată lumea”, afirmă Dumitru Ciorici, Chief Business Development Officer la Fagura, câștigător la categoria Inițiativa de Impact a Anului.

Concursul Moldova Innovation Awards 2023 este inițiat și organizat de Moldova Innovation Technology Park în parteneriat cu Western NIS Enterprise Fund (WNISEF) și Proiectul Tehnologiile Viitorului (Future Technologies Activity) finanțat de USAID, Suedia și UK Aid, implementat de Chemonics International.

Moldova Innovation Technology Park adună cea mai mare comunitate de antreprenori și talente din domeniul tehnologic, reunind peste 1.400 de companii și 19.000 de angajați din Moldova și de peste hotare.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău