Antreprenorii moldoveni vor să implementeze practici din industria agroalimentară ecologică. Învață de la italieni

03 Dec. 2021, 09:56
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
03 Dec. 2021, 09:56 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Fermierii din Republica Moldova manifestă un interes tot mai intens faţă de noile tendinţe din industria alimentelor ecologice şi încearcă să valorifice oportunităţile oferite de cererea tot mai mare pentru mâncarea sănătoasă de pe piaţa autohtonă şi cea externă.

În acest context, în perioada 27 – 30 septembrie, patru antreprenori agricoli moldoveni, care au participat anterior la o întâlnire de afaceri de tipul Business-to-Business (B2B), organizată la Palermo, Italia, încearcă să aplice unele idei noi aflate acolo în activităţile şi afacerile pe care le desfăşoară.

Vizita a avur loc în cadrul proiectului internaţional de consolidare a sectorului de produse ecologice din ţările Parteneriatului Estic, „Into the Sun”, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat în ţara noastră de MOVCA.

În cadrul vizitei, antreprenorii moldoveni au avut întrevederi cu diverse companii, au discutat cu antreprenori din Lituania, Georgia şi Italia. Astfel, businessmenii moldoveni au avut ocazie să afle lucruri noi, inclusiv legate de depozitarea şi procesarea producţiei ecologice.

„Drept urmare, o întreprindere agricolă din Republica Moldova a început să fabrice, după exemplul fermierilor georgieni, ţuică din boabe de struguri ecologici şi s-o propună pentru început spre testare turiştilor care vizitează gospodăria respectivă”, a precizat Victoria Ceban, directorul executiv al Asociației MOVCA.

În urma acestei experiențe, unii producători își propun să lanseze activități de procesare a cerealelor ecologice.

Cât priveşte exportul, unele oportunităţi au fost discutate cu antreprenori din Lituania, care au deja experienţă în accesarea lanţurilor europene de livrări ale produselor agricole ecologice. În prezent, producătorii moldoveni nu pot să ofere însă nici volumele minime de mărfuri solicitate, iar extinderea suprafeţelor de culturi agricole certificate ecologic e o chestiune de durată.

Modul de amplasare şi de amenajare a standurilor cu aceste produse din marketurile italiene ar putea fi un exemplu demn de urmat atât în cadrul punctelor de comerţ, cât şi al diferitelor expoziţii şi târguri.

Proiectul „Into the Sun” are scopul de a contribui la sporirea calităţii produselor agricole ecologice, intensificarea cooperării dintre fermieri şi procesatori, stimularea relaţiilor comerciale şi crearea unor oportunităţi de afaceri între ţările Parteneriatului Estic şi cele ale Uniunii Europene.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO