Antreprenorii români sunt tentați de investițiile în hoteluri de LUX

27 Ian. 2023, 10:30
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
27 Ian. 2023, 10:30 // Bani și Afaceri //  MD Bani

În ultima perioadă hotelurile au devenit o atracţie princi­pală pentru antreprenorii români care vor să îşi plaseze banii şi în alte sectoare decât businessurile lor de bază, scrie Ziarul Financiar.

Potrivit sursei citate, tot mai multe hoteluri răsar în România după investiţiile antreprenorilor locali care activează în agricultură, industrie sau bănci. Printre cele mai mari investiţii făcute de antre­pre­norii români în hoteluri se numără Radisson Blu din Cluj, deţinut de Horia Ciorcilă, şeful Băncii Transilvania, Radisson Blu Timişoara, controlat de Ovidiu Şandor, unul dintre cei mai mari antreprenori din zona de vest a României, care activează în construcţii, dar şi Alma Health & Spa Retreat, al cărui proprietar este Vasile Dogărescu, care deţine mai multe busi­nessuri în agricultură, cât şi un lanţ de benzinării.

Fie că au văzut potenţialul de dezvoltare al zonelor în care au investit sau răspund unei cerinţe a pieţei prin construirea unui hotel, ospitalitatea este tot mai căutată de către anterprenorii români.

De asemenea, migrarea investiţiilor în hoteluri în afara marilor centre urbane precum Bucureşti, Cluj sau Timişoara se datorează antreprenorilor din România, care aleg să mizeze pe un astfel de business şi în zonele în care infrastructura hotelieră aproape că lipseşte.

Multe oraşe mari, cu o economie puternică, nu au un hotel deschis sub un brand internaţional. Spre exemplu, Aradul, care are o industrie puternică şi un nivel smenificativ de investiţii străine, va avea primul hotel sub un brand internaţional abia anul viitor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Familia Ghinea, care deţine grupul Arsat din Arad, cu activităţi în industrie şi agricultură, investeşte 50 milioane de euro într-un proiect imobiliar mixt, din care va face parte şi primul hotel Autograph Collection by Marriott din afara Bucureştiului. Hotelul va fi prima unitate sub un brand internaţional din Arad.

De asemenea, Eduard Koler, care activează în politica din România, dar are şi businessuri în zona de restaurante, a încheiat o colaborare cu grupul hotelier Accor pentru deschiderea primului hotel sub marcă internaţională din judeţul Mehedinţi. Deschiderea hotelului va avea loc în a doua parte a acestui an.

De asemenea, grupul Wyndham, care deţine brandul Ramada, a încheiat două colaborări cu antreprenorii din Târgu Jiu şi Slatina, oraşe care beneficiază de hoteluri sub branduri internaţionale odată cu aceste investiţii.

Omul de afaceri Constantin Goanţă, care controlează şi distribuitorul de ţevi Comtech Co, a renovat hotelul Parc din Slatina şi l-a redeschis sub brandul Ramada.

La Târgu Jiu, antreprenorul Cristi Șerban a deschis Hotelul Ramada by Wyndham Târgu Jiu, prima unitate de cazare clasificată la patru stele sub un brand internaţional din judeţul Gorj.

Cea mai dezvoltată infrastructură hotelieră din România se află în Bucureşti, unde există cele mai multe hoteluri de patru şi cinci stele, dar Capitala României beneficiază şi de cel mai mare număr de hoteluri afiliate unui brand internaţional. România are o rată foarte mică a hotelurilor afiliate la un brand internaţional, existând însă potenţial de dezvoltare pe acest segment.

Realitatea Live

28 Mai 2024, 16:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mai 2024, 16:41 // Actual //  bani.md

Chișinăul a găzduit cea de-a 10-a ședință operativă a HUB-ului de Securitate al UE, un eveniment cu tematica principală axată pe sistemele IT de mari dimensiuni în domeniul justiției și afacerilor interne. Evenimentul a reunit oficiali de rang înalt și experți în securitate din cadrul Uniunii Europene și Republicii Moldova, printre care se numără Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, și Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, care au venit cu un cuvânt de deschidere.

„Dacă până acum Republica Moldova s-a aliniat în domeniul armonizării legislative în pas cu sistemele IT de mari dimensiuni ale UE, acum avem deja specialiștii ai EU Lisa prezenți în țara noastră, iar acest lucru pe de o parte înseamnă o si mai mare apropiere a țării noastre față de UE, și pe de altă parte arată încrederea acordată de agențiile Europene, autorităților din țara noastră”, a precizat în discursul său ministrul Afacerilor Interne.

Cu un mesaj a venit și ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

„Pentru eficientizarea implementării politicilor UE în domeniul justiției și afacerilor interne, au fost create sisteme informatice, care sunt gestionate de eu-LISA, Agenția Uniunii Europene pentru Gestionarea Operațională a Sistemelor Informatice la Scară Largă în Spațiul de Libertate, Securitate și Justiție. Bunăoară, datorită bunei funcționări a sistemelor gestionate de eu-LISA, cetățenii Uniunii pot călători liber în toate statele membre ale UE, fără a compromite securitatea Europei. În contextul statutului Republicii Moldova de țară candidată la UE, Uniunea Europeană va acorda Moldovei suportul necesar, inclusiv în integrarea celor mai bune soluții IT în domeniul justiției și afacerilor interne”, a precizat Mažeiks.

Această ședință operativă a fost, potrivit MAI, o oportunitate esențială pentru Republica Moldova de a discuta și de a stabili parteneriate cu experții europeni în vederea integrării și optimizării sistemelor IT de mari dimensiuni. Aceste sisteme sunt fundamentale pentru consolidarea securității interne și gestionarea eficientă a frontierelor Republicii Moldova.

În cadrul întâlnirii, Republica Moldova a prezentat stadiul actual al propriilor sisteme IT de mari dimensiuni și a infrastructurii aferente, discutând așteptările și provocările în contextul integrării cu sistemele europene. De asemenea, au fost abordate subiecte precum managementul identității biometrice și reziliența infrastructurii critice IT și de comunicații.

Pentru mai multe detalii privind evoluția activităților HUB-ului de Securitate al UE, vizitați platforma https://maisigurinue.md.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău