Apele rămân tulburi în lumea crypto: Investitorii continuă să-şi retragă cryptomonedele de pe burse

16 Dec. 2022, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Dec. 2022, 05:30 // Actual //  bani.md

Unul dintre cei mai urmăriţi indicatori ai sentimentului traderilor pe bursa de instrumente derivate, lider de piaţă al Binance, sugerează că anxietatea faţă de consecinţele suplimentare din criza pieţei crypto din acest an a crescut semnificativ, potrivit Bloomberg.

Media pe şapte zile a dobânzii deschise pentru contractele futures perpetue Bitcoin a scăzut cu 40,3% de la începutul lunii noiembrie, potrivit cercetătorului CryptoCompare. Contractele perpetue Bitcoin – care, spre deosebire de contractele futures tradiţionale cu calendar, nu expiră – au fost mult timp preferate de speculatorii de crypto-monede, deoarece le permit să menţină mai uşor pariurile cu efect de levier.

Declinul survine în condiţiile în care investitorii retrag criptomonedele de pe burse precum cele gestionate de Binance, care operează şi cea mai mare bursă spot, sau cash. Fondatorul Binance, Changpeng „CZ” Zhao, a declarat miercuri că ieşirile s-au „stabilizat”, avertizând în acelaşi timp angajaţii că redresarea industriei după prăbuşirea rivalului FTX din noiembrie va fi ” puternic zdrunciată”. Bitcoin s-a prăbuşit cu peste 60% în acest an.

Alte burse de derivate înregistrează rezultate comparabile mixte, deşi acest lucru poate fi distorsionat din cauza dominaţiei Binance în acest sector. Media de şapte zile pentru perpetuele Bitcoin pe Kraken a crescut cu 46,5% de la începutul lunii noiembrie, potrivit CryptoCompare. Interesul deschis pe bursele Bybit şi OKX a scăzut cu 19,1% şi, respectiv, 21,1%. Interesul deschis al Crypto.com a scăzut cu 83,1% în aceeaşi perioadă.

Binance deţine o cotă de aproape 60% din piaţa derivatelor crypto, după ce a tranzacţionat 1.450 de miliarde de dolari în noiembrie, potrivit CryptoCompare. Cota Kraken este de sub 1%, în timp ce OKX şi Bybit au cote de piaţă de 14,4% şi, respectiv, 11%, potrivit cercetătorului. CryptoCompare nu urmăreşte datele privind cota de piaţă a Crypto.com.

Derivatele criptografice reprezintă o piaţă mai mare decât tranzacţiile la vedere. Când FTX şi-a anunţat falimentul pe 11 noiembrie, media pe şapte zile a volumului de tranzacţionare a derivatelor a fost de peste trei ori mai mare decât cea la vedere, potrivit CryptoCompare.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO