BCR pregătește vânzarea filialei BCR Chișinău S.A. către Victoriabank S.A.

30 Mart. 2023, 10:32
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
30 Mart. 2023, 10:32 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Banca Comercială Română S.A. și Banca Comercială Victoriabank S.A., una dintre cele mai mari bănci din Republica Moldova, au agreat un acord de vânzare integrală a acțiunilor deținute de Banca Comercială Română în filiala BCR Chișinău S.A.. Victoriabank este a treia bancă din Republica Moldova după active, cu aproape 300.000 de clienți activi și 70 de sedii în toată țara.

Finalizarea tranzacției este așteptată să aibă loc în a doua parte a acestui an și este necesar să îndeplinească mai multe condiții suspensive, inclusiv aprobarea Băncii Naționale a Moldovei, a Băncii Naționale a României, a Băncii Centrale Europene, a Consiliului Concurenței din Republica Moldova și a Comisiei Naționale a Pieței Financiare din Republica Moldova. Până la primirea aprobărilor, BCR Chișinău și Victoriabank își vor desfășura activitatea independent, după care va avea loc integrarea BCR Chișinău în Victoriabank.

BCR Chișinău are peste 13.000 de clienți activi, 110 angajați și patru unități, două în Chișinău, respectiv câte o unitate în Cahul și Bălți.

„BCR Chișinău este o bancă solidă și performantă, un model de bună guvernanță cu servicii și produse de calitate, care aduc valoare adăugată clienților. Toate acestea vin din efortul și dedicarea unei echipe de oameni extraordinari. Le sunt recunoscător colegilor de la BCR Chișinău pentru toată pasiunea și dăruirea lor și pentru sprijinul oferit clienților de-a lungul anilor.

Pentru BCR, această decizie ține de strategia de a ne concentra exclusiv asupra dezvoltării businessului din România, în timp ce pentru toate părțile interesate – colegi, clienți și parteneri -, preluarea BCR Chișinău de către Victoriabank reprezintă deschiderea unui nou ecosistem de parteneriate și sinergii comerciale. În perioada imediat următoare, prioritatea noastră, alături de parteneri, este să asigurăm o tranziție cât mai simplă pentru clienți și colegi”, a declarat Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română și Președinte al Consiliului de Supraveghere BCR Chișinău.

„BCR Chișinău are peste 13.000 de clienți activi, iar preluarea de către Victoriabank se bazează pe consolidarea și accesibilizarea serviciilor pe care le oferim clienților noștri, printr-o mai mare acoperire teritorială. Urmează un proces de integrare, care a fost gândit astfel încât să fie cât mai simplu și mai ușor, iar prioritatea noastră este să oferim suport permanent și asistență colegilor și clienților pe parcursul implementării acestui transfer”, a declarat Juan Luis Martin Ortigosa, Preşedinte Executiv BCR Chișinău.

„Victoriabank a trecut în ultimii 5 ani printr-un amplu proces de transformare din punctul de vedere al modelului de guvernanță corporativă și al modelului de afaceri. A fost creat astfel un fundament solid, clădit pe valori corporative transparente și bazat pe experiența Băncii Transilvania, cea mai mare bancă din România și unul dintre cei mai mari acționari ai săi. Pe această fundație solidă, Victoriabank a devenit deschizător de drumuri în Moldova în domeniul digital și s-a dezvoltat prin creșterea sinergiilor cu România și Uniunea Europeană, oferind clienților și angajaților numeroase soluții inovative, care îi apropie tot mai mult de experiența companiilor din UE”, a afirmat Bogdan Pleșuvescu, CEO Victoriabank 2018 – 2022.

„Această achiziție reconfirmă misiunea Victoriabank de a-și consolida poziția pe piața bancară și angajamentul de a fi un susținător al economiei Republicii Moldova. Victoriabank și BCR Chișinău au un model de business asemănător, cu produse și servicii pentru clienții persoane fizice și juridice. Apreciem realizările de până acum ale BCR Chișinău și loialitatea ridicată a clienților săi”, a declarat Levon Khanikyan, CEO Victoriabank.

Consultanții juridici care au participat la structurarea, negocierea și implementarea tranzacției și a acordului de vânzare-cumpărare de acțiuni sunt:

  • Schoenherr și Asociații SCA, împreună cu Schoenherr Moldova, care acționează în calitate de consultant juridic al Băncii Comerciale Române S.A.
  • Filip & Company, alături de Vernon, David și Asociații din Republica Moldova, care acționează în calitate de consultant juridic pentru Banca Comercială Victoriabank S.A.

Despre Victoriabank:

Victoriabank este prima bancă comercială deschisă în Republica Moldova, în 1989. Cei mai mari acționari ai săi sunt Banca Transilvania și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Este în top trei cele mai mari bănci din Republica Moldova, cu active de peste 20 de miliarde lei moldovenești. Victoriabank are peste 70 de sedii în toată țara, aproape 300.000 de clienți activi și 1.100 de angajați. www.victoriabank.md

Despre BCR:
BCR oferă o gamă completă de produse și servicii financiare, printr-o rețea de 20 centre de afaceri și 16 birouri mobile dedicate companiilor și 321 de unități retail situate în majoritatea orașelor din țară cu peste 10.000 de locuitori, dintre care 40% sunt unități unde operațiunile cu numerar se efectuează doar la echipamente (cashless). BCR este banca nr.1 în România pe piața tranzacțiilor bancare, clienții BCR dispunând de o rețea națională extinsă de ATM-uri și mașini multifuncționale (2.000 de echipamente) și servicii bancare complete prin Internet banking, Mobile banking, Phone-banking și E-commerce.

P

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Ian. 2025, 09:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Ian. 2025, 09:47 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova se confruntă cu un deficit semnificativ de energie electrică, iar situația ar putea deveni și mai gravă în primăvară, când centralele electrice de termoficare (CET) își vor reduce activitatea, a avertizat expertul în energetică Sergiu Tofilat în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la Rlive.

„În prezent, producem doar 300-350 MW de energie pe teritoriul Republicii Moldova, dar consumul ajunge la 900 MW în orele de vârf, dimineața și seara. Deficitul de 550-600 MW este acoperit prin importuri. După sezonul de încălzire, acest deficit va crește, iar Moldova va trebui să cumpere energie la prețuri de avarie, între 250 și 350 de euro pe MW, sau să treacă la deconectări planificate”, a declarat Tofilat.

Expertul a subliniat necesitatea identificării unor soluții rapide pentru a evita o criză energetică profundă. Este vorba de centrale electrice modulare și mobile: „Este nevoie să căutăm și să aducem de urgență turbine pe gaz, care pot produce 30-35 MW fiecare. Acestea ar putea fi închiriate sau achiziționate”. Ucraina face deja acest lucru, iar noi ar trebui să urmăm acest exemplu. Lipsa unor măsuri urgente ne va aduce fie la creșteri mari ale tarifelor, fie la deconectări de curent”.

Tofilat s-a arătat dezamăgit că subiectul nu a fost abordat în cadrul ședinței recente a Consiliului Suprem de Securitate:

„Mă așteptam ca la CSS să se discute această problemă și să se ia decizii concrete pentru a evita o criză energetică. Nu este o glumă, riscurile sunt reale și trebuie tratate cu maximă seriozitate.”

Tarifele la energia electrică au fost majorate în data de 3 ianurie. Pentru consumatorii deserviți de Premier Energy, tariful a fost majorat la 4,10 lei/kWh, față de 2,34 lei. Locuitorii din nordul țării achită tarif de 4,68 lei/kWh pentru energia furnizată de FEE Nord, comparativ cu 2,84 lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală