China și Rusia, blocate într-o spirală a morții. ”Nici Ursul rus și nici Dragonul chinezesc nu sunt într-o formă bună”

30 Mart. 2023, 07:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Mart. 2023, 07:53 // Actual //  Lupu Eduard

Înainte de 1914, lumea trăia în epoca Marilor Puteri. După anul 1945, am avut Războiul Rece și cele două superputeri. Apoi, după prăbușirea Uniunii Sovietice și a Blocului de Est, am avut epoca unipolară a hegemoniei occidentale – una despre care ni se spune acum că se apropie de sfârșit.

Expresia anului 2023, de până acum, pare a fi „multipolaritate”. Acolo unde odată America ajungea pe glob, capabilă să intervină din aer și de la sol peste tot, din Sierra Leone până în Kosovo și până în Irak, regulile jocului s-au schimbat. Odată cu invazia Irakului care s-a încheiat cu eșec și o retragere planificată din Afganistan, Occidentul pare mai puțin hegemonic. Noi puteri sunt în creștere, iar întâlnirea de săptămâna trecută dintre Xi Jinping și Vladimir Putin a marcat o reunire a acestor forțe în creștere, în opoziția lor față de Occident, scrie The Telegraph.

Aceasta, cel puțin, este narațiunea predominantă. Nu există nicio îndoială că Occidentul a trecut prin eșecuri. Dar acestea nu sunt nimic nou; Războiul Rece nu a fost pierdut în ciuda impasului din Coreea și a eșecului din Vietnam. În ceea ce privește întoarcerea Rusiei și reapariția Chinei, poveștii despre un nou Război Rece și despre o lume multipolară îi lipsește un element crucial: demografia.

Numărul uman – în special al tinerilor – este un factor determinant esențial și adesea trecut cu vederea în afacerile mondiale. Și din punct de vedere demografic, nici Ursul rus și nici Dragonul chinezesc nu sunt într-o formă bună.

Rușii au prea puțini copii. Eforturile lui Putin de a crește rata natalității au avut efecte limitate și, se pare, doar temporare. Dacă Rusia nu a îmbătrânit la fel de mult ca în alte țări, nu este datorită ratei demografice în creștere, ci pentru că prea mulți dintre cei de vârstă mijlocie, în special bărbații, mor de alcoolism și disperare.

Speranța de viață în Rusia este comparabilă cu cea din India și Egipt, dar în timp ce oamenii din aceste țări trăiesc mult mai mult decât înainte, rușii au cunoscut 60 de ani de stagnare. Între timp, Kremlinul se trezește că va conduce o țară lipsită de tineri. Prea puțini s-au născut acum 20-30 de ani, iar această slăbiciune demografică a fost amplificată, deoarece mulți au fugit de război.

Acest lucru l-a lipsit pe Putin de carne de tun, dar înseamnă, de asemenea, că și mai puțini copii ruși se vor naște în anii următori, adunând probleme pentru țară.

China, între timp, suferă consecințele politicii sale a copilului unic. Impusă cu forța și ridicată prea târziu pentru a face o diferență, moștenirea sa este o populație – și în special o populație tânără – care deja scade și care probabil se va înjumătăți până la sfârșitul secolului.

Noul Război Rece s-ar fi terminat deja
Beijingul a pierdut deja primul loc în clasamentul demografic în fața Indiei, a cărei populație este mai mare și are decenii de creștere înaintea ei. Vor fi în continuare o mulțime de tineri de trimis la orice bătălii pe care Partidul Comunist va decide să le aleagă, dar avantajul forței de muncă al Chinei este pe cale să se micșoreze. Și cu o populație în vârstă care se luptă să țină luminile aprinse, nu se întrevede prea mult entuziasm pentru viitor.

Acest lucru nu înseamnă că totul este bine din punct de vedere demografic în Occident. Ratele de fertilitate peste tot sunt sub ceea ce trebuie să fie. Dar dacă alege, Occidentul poate oferi totuși un stil de viață suficient de atractiv pentru a atrage un număr mare de imigranți care să lucreze în industriile sale și să îngrijească în spitalele sale. Imigrația este în cel mai bun caz o soluție temporară a slăbiciunii demografice și poate fi neplăcut pentru unii, dar cel puțin pentru SUA, Marea Britanie și Germania rămâne o opțiune. În schimb, puțini doresc acum să meargă în Rusia și China și oricum ar fi o picătură în ocean.

China și Rusia, individual sau împreună, au încă un mare potențial de probleme. Prejudiciul cauzat de soldații lui Putin în Ucraina este o mărturie în acest sens. Dar, pe măsură ce Occidentul se pregătește să facă față provocării, ar trebui să se liniștească cel puțin ținând cont de partea demografică slabă a oponenților săi. Noul Război Rece s-ar putea să se fi terminat deja, conchide The Telegraph.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

În urma apariției imaginilor în presă cu o casă construită pe acoperișul unui bloc de locuit, Pretura sectorului Centru aduce următoarele precizări. Conform informațiilor furnizate de autoritățile locale, casa respectivă a fost construită în anul 2016.

În ceea ce privește construcția ilegală, autoritatea publică locală a sesizat Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică încă din anul 2020. Inspectoratul este responsabil de verificarea legalității și a disciplinei în construcții.

Deși autoritățile locale au sesizat problema, conform prevederilor legale, nu pot întocmi procese-verbale contravenționale pentru astfel de situații, deoarece construcția anexelor, balcoanelor, copertinelor sau transformarea acoperișurilor care afectează aspectul arhitectural al blocurilor locative intră sub incidența competenței Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției.

În acest context, examinarea și gestionarea cazului sunt de competența Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției, care vor lua măsurile necesare în conformitate cu legea.

Imaginea cu casa construită pe un bloc de locuit din Capitală u fost distribuite pe internet.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău