Aproape întreaga avere câștigată de bogații lumii în acest an provine din AI

20 Feb. 2024, 14:13
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Feb. 2024, 14:13 // Actual //  bani.md

Bogăția lui Jensen Huang, cofondatorul Nvidia Corp., a crescut vertiginos, pe măsură ce un salt fulgerător în acțiunile legate de AI a propulsat valoarea de piață a producătorului de cipuri peste cea a Amazon.com Inc., pentru prima dată.

Același salt a creat un alt miliardar în propria familie a lui Huang: verișoara sa îndepărtată, Lisa Su, directorul executiv al rivalului Nvidia, Advanced Micro Devices Inc., care valorează 1.2 miliarde de dolari după ce acțiunile s-au dublat în ultimul an.

Doi miliardari producători de cipuri într-o singură familie ilustrează amploarea nebuniei legate de inteligența artificială, care a ajuns să domine piața de valori și să reprezinte cea mai mare parte a averii câștigate de cei mai bogați oameni din lume în acest an. Dintre cei 500 cei mai bogați oameni din lume în acest moment, 30 își atribuie cel puțin o parte din avere companiilor urmărite de Bloomberg Global Artificial Intelligence Index. 

Aceste investiții au crescut valoarea lor netă cu 124 de miliarde de dolari de la începutul anului și până acum, reprezentând 96% din totalul bogăției câștigate pe Bloomberg Billionaires Index.

Câștigătorii cei mai mari sunt Huang și pe Mark Zuckerberg, al cărui Meta Platforms Inc. este al doilea cel mai bun performer de pe indicele S&P 500 după Nvidia, iar aceasta se întâmplă pentru al doilea an la rând.

Steve Ballmer a profitat de valul de optimism care a însoțit parteneriatul Microsoft Corp. cu OpenAI, în timp ce Michael Dell și-a văzut averea crescută datorită, printre altele, inițiativelor de AI la Dell Technologies Inc. și Broadcom Inc.

Lisa Su nu este singurul nou miliardar care apare din această conjunctură: Charles Liang, cofondatorul Super Micro Computer Inc., și-a triplat averea la 6.2 miliarde de dolari în acest an, pe măsură ce acțiunile companiei sale au depășit cu ușurință randamentele altor acțiuni legate de AI.

Și valoarea netă a lui Alex Karp, cofondatorul Palantir Technologies Inc., este de 2.8 miliarde de dolari după ce acțiunile producătorului de software cu AI au crescut cu 31% într-o singură zi săptămâna trecută, după rezultate trimestriale solide.

Alți miliardari au beneficiat indirect. Valoarea netă a lui Masayoshi Son, fondatorul SoftBank Group Corp., a crescut cu 3.7 miliarde de dolari în acest an, după ce producătorul de cipuri Arm Holdings Inc. s-a aproape dublat în trei sesiuni de tranzacționare după rezultatele care arată că bugetele cheltuite pentru AI sprijină vânzările. ARM este deținută în proporție de 90% de SoftBank.

Amploarea câștigurilor pune întrebări cu privire la sustenabilitatea acestui raliu. Strategul Bank of America Corp., Michael Hartnett, a spus mai devreme în acest an că graba cu care cresc acțiunile tech începe să semene cu bulele dot-com.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 16:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 16:02 // Actual //  Ursu Victor

Comisia Europeană a aprobat un pachet de investiții de 2,8 miliarde EUR prin programul Connecting Europe Facility (CEF), care va finanța 94 de proiecte destinate modernizării transportului pe întreg continentul. Inițiativa vizează căi ferate mai ecologice, porturi și terminale modernizate, rețele de trafic digitalizate și infrastructuri mai reziliente la schimbările climatice.

Pentru Republica Moldova, pachetul include o finanțare nerambursabilă de 3,5 milioane EUR, destinată modernizării conexiunii feroviare Iași (România) – Ungheni (Moldova). Proiectul prevede reabilitarea unei linii duble și a unei linii simple, reducând semnificativ timpul de deplasare peste Prut și mărind capacitatea de transport transfrontalier de marfă și pasageri. Totodată, va fi realizată prima electrificare a unei linii feroviare din Republica Moldova, eliminând unul dintre cele mai importante blocaje de infrastructură la granița cu UE.

Autoritățile de la Chișinău salută decizia Bruxelles-ului, subliniind că electrificarea legăturii feroviare cu Iași-ul va accelera integrarea Republicii Moldova în rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T) și va stimula comerțul regional în coridorul UE–Moldova–Ucraina. De la asocierea la CEF, în 2023, Moldova și Ucraina pot aplica în mod direct la fonduri europene pentru proiecte de infrastructură strategică.

Comisarul european pentru transporturi a declarat că „investițiile anunțate astăzi susțin obiectivele Pactului Verde și consolidează reziliența rutelor de transport la nivel european, inclusiv în vecinătatea estică”. Lucrările pe tronsonul Iași–Ungheni sunt programate să înceapă în a doua jumătate a anului 2026, cu finalizare estimată în 2028.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO