Aproape întreaga avere câștigată de bogații lumii în acest an provine din AI

20 Feb. 2024, 14:13
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Feb. 2024, 14:13 // Actual //  bani.md

Bogăția lui Jensen Huang, cofondatorul Nvidia Corp., a crescut vertiginos, pe măsură ce un salt fulgerător în acțiunile legate de AI a propulsat valoarea de piață a producătorului de cipuri peste cea a Amazon.com Inc., pentru prima dată.

Același salt a creat un alt miliardar în propria familie a lui Huang: verișoara sa îndepărtată, Lisa Su, directorul executiv al rivalului Nvidia, Advanced Micro Devices Inc., care valorează 1.2 miliarde de dolari după ce acțiunile s-au dublat în ultimul an.

Doi miliardari producători de cipuri într-o singură familie ilustrează amploarea nebuniei legate de inteligența artificială, care a ajuns să domine piața de valori și să reprezinte cea mai mare parte a averii câștigate de cei mai bogați oameni din lume în acest an. Dintre cei 500 cei mai bogați oameni din lume în acest moment, 30 își atribuie cel puțin o parte din avere companiilor urmărite de Bloomberg Global Artificial Intelligence Index. 

Aceste investiții au crescut valoarea lor netă cu 124 de miliarde de dolari de la începutul anului și până acum, reprezentând 96% din totalul bogăției câștigate pe Bloomberg Billionaires Index.

Câștigătorii cei mai mari sunt Huang și pe Mark Zuckerberg, al cărui Meta Platforms Inc. este al doilea cel mai bun performer de pe indicele S&P 500 după Nvidia, iar aceasta se întâmplă pentru al doilea an la rând.

Steve Ballmer a profitat de valul de optimism care a însoțit parteneriatul Microsoft Corp. cu OpenAI, în timp ce Michael Dell și-a văzut averea crescută datorită, printre altele, inițiativelor de AI la Dell Technologies Inc. și Broadcom Inc.

Lisa Su nu este singurul nou miliardar care apare din această conjunctură: Charles Liang, cofondatorul Super Micro Computer Inc., și-a triplat averea la 6.2 miliarde de dolari în acest an, pe măsură ce acțiunile companiei sale au depășit cu ușurință randamentele altor acțiuni legate de AI.

Și valoarea netă a lui Alex Karp, cofondatorul Palantir Technologies Inc., este de 2.8 miliarde de dolari după ce acțiunile producătorului de software cu AI au crescut cu 31% într-o singură zi săptămâna trecută, după rezultate trimestriale solide.

Alți miliardari au beneficiat indirect. Valoarea netă a lui Masayoshi Son, fondatorul SoftBank Group Corp., a crescut cu 3.7 miliarde de dolari în acest an, după ce producătorul de cipuri Arm Holdings Inc. s-a aproape dublat în trei sesiuni de tranzacționare după rezultatele care arată că bugetele cheltuite pentru AI sprijină vânzările. ARM este deținută în proporție de 90% de SoftBank.

Amploarea câștigurilor pune întrebări cu privire la sustenabilitatea acestui raliu. Strategul Bank of America Corp., Michael Hartnett, a spus mai devreme în acest an că graba cu care cresc acțiunile tech începe să semene cu bulele dot-com.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ