Aspecte fiscale și facilități în cadrul întreprinderilor sociale

05 Nov. 2021, 18:15
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
05 Nov. 2021, 18:15 // Oameni şi Idei //  MD Bani

În cadrul unei ample companii de promovare a antreprenoriatului social în Republica Moldova, Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) din Republica Moldova a desfășurat an alt Webinar și Atelier de Lucru. Astăzi, s-a discutat despre „Aspecte fiscale și facilități în cadrul întreprinderilor sociale”.

Evenimentul de astăzi, 5 noiembrie 2021 a fost susținut de către Olga Sagan, contabilă cu experiență inclusiv în cadrul întreprinderilor sociale, a ONG-urilor.

Participanții au aflat că, statul acordă facilităţi fiscale pentru dezvoltarea antreprenoriatului social conform Codului fiscal, și anume:

 1. Întreprinderile sociale de inserție beneficiază de:
 2. a) consiliere gratuită din partea autorităților și instituțiilor publice la constituirea şi/sau la dezvoltarea afacerii;
 3. b) dreptul de participare la procedurile de atribuire a contractelor de achiziţii publice, în conformitate cu legislaţia privind achiziţiile publice;
 4. c) ajutor de stat prin intermediul programelor de stat aprobate cu respectarea legislației în domeniu.

 1. Întreprinderile sociale de inserţie pot beneficia de următoarele facilităţi din partea autorităţilor administraţiei publice locale:
 2. a) atribuirea unor spaţii şi/sau terenuri aflate în proprietatea publică a unităţilor administrativ-teritoriale, cu respectarea prevederilor Legii nr. 436/2006 privind administraţia publică locală, în scopul desfăşurării activităţilor pentru care le-a fost atribuit statutul de întreprindere socială de inserție;
 3. b) sprijin în promovarea produselor realizate şi/sau furnizate, serviciilor prestate ori lucrărilor executate în cadrul comunității, precum şi în identificarea unor pieţe de desfacere pentru acestea;
 4. c) sprijin în promovarea turismului şi activităţilor conexe acestuia prin valorificarea patrimoniului istoric şi cultural local;
 5. d) alte facilităţi şi scutiri de taxe şi impozite, acordate de autorităţile administraţiei publice locale în condiţiile legii.”

Totodată, în cadrul Webinarului și Atelierului de lucru, a fost semnalat faptul că „în prezent legislația prevede anumite facilități fiscale și nonfiscale, care din păcate în realitate nu sunt implementate, pentru că nu au corespondent în legislația secundară de aplicare.”

„De exemplu, deși Legea nr. 845/1992 stipulează că statul acordă facilităţi fiscale pentru dezvoltarea antreprenoriatului social conform Codului fiscal, în Codul fiscal nu sunt prevăzute facilități speciale pentru ÎS și ÎSI. Aceste întreprinderi au același regim fiscal ca SRL-urile, fapt confirmat și în cadrul discuțiilor cu reprezentanții asociațiilor obștești.”, a exemplificat Olga Sagan.

Înregistrarea evenimentului:

Seria de evenimente de instruire dedicate promovării și dezvoltării Antreprenoriatului Social continuă. Agenda evenimentelor poate fi consultată AICI.

Anterior, au fost desfășurate evenimentele:

 • Webinar + Atelier de lucru: „Noțiuni generale privind antreprenoriatul social. Beneficii și oportunități”
 • Webinar + Atelier de lucru: „Aspecte legale și practice în obținerea statutului de întreprindere socială”
 • Webinar + Atelier de lucru: Procedura de obținere a subvenției pentru locurile de muncă pentru persoanele defavorizate
 • Webinar + Atelier de lucru: Aspecte contabile și raportarea financiară în cadrul întreprinderilor sociale

Pentru înregistrarea prealabilă la evenimentele desfășurate de Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii, persoanele interesate sunt invitate să completeze formularul:  https://forms.gle/s8xG2quRTw4zZFPC8

Persoanele înregistrate vor primi link-ul de acces la evenimentele desfășurate.

Campanie inițiată  și susținută de Proiectul transnațional Finance4SocialChange, cofinanțat din fondurile Uniunii Europene (FEDER, IPA, ENI). Scopul proiectului este promovarea impactului social și stimularea dezvoltării companiilor interesate de soluționarea problemelor comunitare. ODIMM este partener, alături de alte 19 instituții din 15 țări din regiunea Dunării.

Realitatea Live

21 Iul. 2024, 17:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Iul. 2024, 17:19 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Angliei se confruntă cu o alegere dificilă: dacă să reducă sau nu dobânzile de politică monetară în august. Datele oficiale arată că inflaţia s-a menţinut pe poziţii, în timp ce aşteptările erau ca scumpirile să încetinească uşor. Concertele din cadrul megaspectacolului global Eras Tour al cântăreţei americane Taylor Swift s-ar putea să fie de vină, scrie AP.

În iunie, inflaţia a fost de 2%, ţinta băncii centrale. Analiştii anticipau nivelul de 1,9%, la care ar fi trebuit să contribuie facturile mai mici la energie. Biroul naţional de statistică a explicat că cea mai mare contribuţie pozitivă la inflaţie au avut-o restaurantele şi hotelurile.

Unii economişti atribuie scumpirile din aceste sectoare sutelor de mii de fani veniţi pentru concertele lui Taylor Swift din iunie din Londra, Edinburgh, Liverpool şi Cardiff. Cântăreaţa este din nou la Londra şi este aşteptat un nou impuls dat preţurilor de ceea ce deja este cunoscut ca forţe swifteconomice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău