Autoritățile siriene au trimis în Rusia milioane de dolari și euro în numerar în perioada 2018–2019, când Bashar al-Assad se afla încă la putere. Potrivit publicației Financial Times (FT), care citează documente confidențiale, banii proveneau din rezervele Băncii Centrale a Siriei.
În acea perioadă, Siria se confrunta cu un deficit acut de valută străină, iar rezervele erau „aproape de zero”, conform unei surse citate de FT. În ciuda acestui fapt, guvernul lui Assad a transportat în total echivalentul a 250 de milioane de dolari în numerar, în bancnote de 100 de dolari și 500 de euro, care cântăreau aproximativ 2 tone. Transferul a avut loc în 21 de zboruri între martie 2018 și septembrie 2019, iar banii au fost ulterior depozitați în bănci rusești.
Mai mult, familia Assad a achiziționat în secret active în Rusia, inclusiv proprietăți de lux. În districtul exclusivist Moscow-City, au cumpărat cel puțin 19 apartamente de lux, evaluate la peste 40 de milioane de dolari.
Transferurile au avut loc într-un moment în care regimul Assad depindea semnificativ de sprijinul militar al Rusiei. Totuși, situația din Siria s-a deteriorat rapid. În noiembrie 2024, opoziția siriană, condusă de gruparea Hay’at Tahrir al-Sham (HTS), a lansat o ofensivă majoră asupra Alepului și Damascului. Pe 8 decembrie, rebelii au anunțat răsturnarea regimului Assad.
Bashar al-Assad, care a condus Siria din 2000, a demisionat și a fugit în Rusia, unde a primit azil. Evacuarea sa a fost organizată de serviciile secrete ruse, folosind o bază aeriană rusă. Conform Bloomberg, avionul folosit pentru evacuare a zburat cu transponderul oprit pentru a evita detectarea.
În același timp, președintele rus Vladimir Putin a cerut explicații de la serviciile secrete ruse pentru faptul că nu au anticipat colapsul regimului Assad. Surse apropiate Kremlinului au precizat că Rusia a concluzionat că nu mai putea apăra regimul sirian, având în vedere slaba rezistență a armatei guvernamentale în fața avansului rebelilor.