Averea lui Musk s-a prăbușit cu 17 miliarde de dolari urmare a reducerii acțiunilor Tesla

05 Iun. 2022, 06:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Iun. 2022, 06:30 // Actual //  bani.md

Acțiunile Tesla au scăzut cu 9,2% într-o zi după ce s-a aflat că fondatorul companiei, Elon Musk, vrea să reducă personalul cu 10%. Averea omului de afaceri este estimată la 216,8 miliarde de dolari, scrie Forbes.

Musk a pierdut 16,9 miliarde de dolari din cauza scăderii valorii acțiunilor, notează publicația. Înainte de aceasta, acțiunile Tesla au crescut timp de patru săptămâni la rând.

Cu o zi înainte, Reuters a raportat că fondatorul și CEO-ul Tesla a spus într-o scrisoare adresată conducerii companiei că are „un sentiment foarte prost despre economia globală”. Musk a anunțat, de asemenea, planuri de a reduce cu 10% din locurile de muncă și de a suspenda angajarea de noi angajați.

Mai devreme s-a știut că ar fi trimis o scrisoare tuturor angajaților săi despre necesitatea de a lucra de la birou, a scris Bloomberg. În scrisoare, omul de afaceri și-a exprimat nemulțumirea față de munca de la distanță la Tesla. „Toți cei care doresc să lucreze de la distanță trebuie să fie la birou minimum (și mă refer la „minim”) 40 de ore pe săptămână sau să părăsească Tesla. Este mai puțin decât cerem de la muncitorii din fabrică”, a scris Musk într-o scrisoare.

Acțiunile Tesla au scăzut cu 33% față de un an în această săptămână, a declarat Matt Maley, strategul șef al pieței Miller Tabak. „Principalul lucru la care se gândesc probabil investitorii în acest moment este că Musk tace”, a spus el pentru Forbes.

Cea mai mare scădere a venit după anunțul lui Musk, în aprilie, privind achiziția Twitter în sumă fde 44 de miliarde de dolari. Pe 13 mai, Musk a anunțat că își suspendă achiziția rețelei de socializare în timp ce așteaptă rezultatele verificării numărului de conturi false și spam. În urma anunțului, acțiunile Twitter au scăzut cu 20% în pre-tranzacționare, iar acțiunile Tesla au crescut cu peste 5%.

Analistul Cowen Jeffrey Osborne și-a redus vineri prețul țintă pentru acțiunile Tesla de la 790 de dolari la 700 de dolari, mai scrie Forbes. Acest lucru vine pe fondul preocupărilor continue cu privire la nivelurile de producție ale Chinei din cauza focarului de coronavirus.

La sfârșitul lunii mai, un grup de investitori de la Twitter a intentat un proces împotriva lui Musk la un tribunal din California, acuzându-l că a manipulat piața pentru a-și crea condiții favorabile în procesul de achiziție a acestei companii, a informat CNBC.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău