Avioanele nu pot zbura în siguranță deasupra Moldovei! Restricțiile de zbor rămân în vigoare până în 2029

11 Apr. 2023, 10:53
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Apr. 2023, 10:53 // Actual //  bani.md

Aeroporturile și companiile aeriene din Europa vor avea de suferit din cauza capacității reduse în vara anului 2023 din cauza lipsei de personal calificat.

Restricțiile privind zborurile aeronavelor din aviația civilă, introduse după închiderea corespunzătoare a spațiului aerian deasupra Ucrainei și Rusiei, vor fi în vigoare pentru cel puțin șapte ani, potrivit concluziilor făcute de Organizația Europeană pentru Siguranța Navigației Aeriene (Eurocontrol).

În prognoză, experții au remarcat că trebuie așteptate măsuri adecvate în spațiul aerian al Ucrainei, Belarusului, Rusiei și Moldovei. Regulile vor fi implementate cel puțin până în 2029.

Eurocontrol a remarcat că segmentul de marfă a fost afectat semnificativ de război „din cauza operațiunilor limitate”. Traficul pe distanțe lungi se reface treptat. Experții consideră că aeroporturile și companiile aeriene ar putea suferi din nou de capacitatea scăzută în vara anului 2023 din cauza lipsei de personal calificat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Călătoriile aeriene în Europa vor fi reluate complet la nivelurile pre-pandemie în 2025. Până în 2019, când a început pandemia de Covid-19, călătoriile aeriene au revenit la 9,2 milioane. Creșterea este de așteptat să ajungă la 10,3 milioane în 2023 și la 10,9 milioane în 2024. Călătoriile aeriene ar putea crește într-un ritm destul de lent până când vor atinge 11,9 milioane de persoane în 2029.

Eurocontrol vede o serie de factori care ar putea afecta călătoriile aeriene pe termen scurt și mediu. Creșterea economică în următorii doi ani este de așteptat să fie de doar 1,5 la sută. Inflația în țările europene va rămâne ridicată, la fel ca și costul transportatorilor de energie, ceea ce va provoca o degradare generală a situației economice de pe continent.

Pe 24 februarie 2022, Republica Moldova și-a închis spațiul aerian din cauza războiului din Ucraina. Ulterior, autoritățile au decis să deschidă un culoar de zbor prin România, ceea ce a permis reluarea zborurilor regulate de pasageri.

În martie 2023, compania low cost Wizz Air a decis să își suspende zborurile din Chișinău spre 13 orașe din Austria, Germania, italia, Ungaria, Cehia, Spania și Marea Britanie. Pasagerii moldoveni pot folosi drept alternativă Aeroportul Iași.

 

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO