Avocatul Ion Dorogoi, implicat în mai multe scandaluri, ar fi cercetat într-o cauză penală pentru falsificarea actelor.
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate (PCCOCS), într-un răspuns pentru BANI.MD susține că: „Procurorii PCCOCS au pornit urmărirea penală pe numele indicat de dvs (Ion Dorogoi n.a), acesta fiind învinuit de falsificarea probelor într-un proces civil. Ulterior, dosarul penal a fost transmis spre continuarea investigării de către Procuratura Anticorupție”.
Pe de altă parte, la solicitarea redacției, Procuratura Anticorupție a declarat că nu există vreun dosar pe numele lui Dorogoi.
Cauză penală pornită în 2023
Potrivit surselor BANI.MD, este vorba de o cauză penală pornită în mai 2023 în care figurează numele avocatului Ion Dorogoi. Acesta este acuzat că în anul 2021, acționând din partea creditorilor, urmărind scopul inducerii în eroare a părților în proces și a instanței de judecată, contrar legii insolvabilității, a ignorat procedura legală de desfășurare a Adunării Generale a Creditorilor a companiei TatRecons. Dorogoi ar fi convocat adunarea repetată a creditorilor companiei care se afla în procedura simplificată a falimentului și dizolvare, prezentând buletinele de vot pentru Adunarea Generală prin care Dorogoi a votat în numele mai multor persoane, introducând date eronate privind locul desfășurării adunării generale a creditorilor, dar și lipsa nemotivată a administratorului de insolvabilitate.
Redacția BANI.MD a solicitat și opinia Uniunii Avocaților cu privire la activitatea lui Ion Dorogoi în domeniul avocaturii, în condițiile în care numele acestuia figurează în mai multe scandaluri. Or, până la ora publicării materialului nu am primit un răspuns.
Ion Dorogoi nu a comentat, deocamdată informațiile.
Numele lui Dorogoi, celebru în atacul raider de la maib
Numele lui Dorogoi a devenit celebru în anul 2019, când a fost reținut după ce a fost anunțat în căutare internațională și s-a predat la CNA. Presa scria că el a făcut parte dintr-un grup de persoane afiliate lui Veaceslav Platon, care au participat la atacul raider asupra acționarilor de la MAIB. Dorogoi era bănuit că ar fi trucat procedura de alegere în organele de conducere ale băncii a unor anumite persoane, cu scopul de a prelua pe căi ilicite controlul asupra unor acționari, care s-au trezit peste noapte fără acțiunile pe care le dețineau la MAIB. Potrivit materialelor cauzei penale, scopul lui Dorogoi ar fi fost obținerea de beneficii materiale. Procesul penal se află încă în derulare. Potrivit CNA, Dorogoi risca până la 15 ani de puşcărie.
„CEDO a comunicat o cerere la Guvern prin care au fost condamnate acțiunile ce ține de perchezițiilor din anul 2019 în cadrul dosarelor și eu am încheiat tranzacție de împăcare cu Guvernul ca Moldova să nu fie condamnată la CEDO, iar despăgubirea a fost stabilită în sumă de 3500 de euro”, a declarat anterior Ion Dorogoi.
Într-un răspuns pentru BANI.MD, Procuratura Anticorupție susține că: „dosarele intentate pe numele avocatului Ion Dorogoi, care a fost reținut în anul 2019 pentru spălare de bani și sustragere în proporții deosebit de mari, se află la faza de urmărire penală”.
Orice persoană beneficiază de prezumția de nevinovăție până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.