Avocatul TOPAZ demolează acuzațiile procurorilor cu insolvabilitatea fictivă: Compania pur și simplu nu poate activa

04 Oct. 2024, 16:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Oct. 2024, 16:25 // Actual //  Ursu Victor

Avocatul companiei TOPAZ, Radu Dumneanu, a adus clarificări cu privire la acuzațiile de insolvabilitate fictivă formulate de procurori, afirmând că dificultățile cu care se confruntă compania nu sunt rezultatul unor acțiuni orchestrate, ci o consecință a imposibilității de a-și desfășura activitatea. Dumneanu a subliniat că de peste doi ani dosarul se află la Procuratură, dar nu există progrese semnificative, iar acuzațiile de insolvabilitate fictivă nu sunt susținute de dovezi.

„Compania TOPAZ nu mai poate funcționa din cauza închiderii unilaterale a conturilor la Energbank și Moldindconbank. În prezent, singurul cont funcțional este la OTP Bank, dar chiar și acesta este utilizat doar pentru plățile către buget, conform deciziilor Serviciului Fiscal,” a explicat avocatul.

El a adăugat că intenționează să solicite audierea unor reprezentanți ai Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) și ai băncilor implicate pentru a clarifica cine a dispus blocarea conturilor companiei. „TOPAZ era unul dintre cei mai mari contribuabili din Republica Moldova, iar acum procesul de producție este complet blocat din cauza imposibilității de a exporta către Federația Rusă,” a mai menționat Dumneanu, adăugând că toate plățile de la cumpărători erau returnate de băncile comerciale din cauza situației internaționale.

În prezent, compania își menține activitatea doar prin închirierea spațiilor comerciale, însă înainte de criză avea numeroși angajați și acumulase datorii de 12 milioane de lei, care au fost achitate prin cesiuni de creanțe. Totuși, TOPAZ a fost forțată să ceară procedura de insolvabilitate, deoarece nu mai poate continua operațiunile comerciale.

„Dosarul a fost deschis acum doi ani, însă perchezițiile au avut loc abia recent. Dacă procurorii ar fi avut dovezi solide, ar fi trimis deja cazul în instanță. Nu s-a găsit nimic nou, doar ceea ce am oferit la începutul urmăririi penale,” a declarat Dumneanu, contestând acțiunile recente ale Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

În dimineața zile der astăzi, PCCOCS a anunțat că patru persoane din conducerea a două companii sunt cercetate într-un dosar care vizează o uzină din Chișinău asociată cu o companie rusească sancționată internațional.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Feb. 2025, 11:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Feb. 2025, 11:10 // Actual //  Ursu Victor

Centrala de la Cuciurgan a trecut la gaz, anunță presa din regiune. Compania Moldovagaz a început să livreze regiunii transnistrene, pe 1 februarie, gazele oferite ca împrumut de guvernul de la Chișinău și Uniunea Europeană pentru a preveni căderea presiunii în conducte și o criză umanitară, după ce livrările de gaze rusești au încetat cu o lună mai devreme.

Comisia pentru Situaţii Excepţionale (CSE), condusă de prim-ministrul Dorin Recean, a aprobat achiziţionarea de gaze naturale pentru malul stâng al Nistrului şi de energie electrică pentru malul drept, în baza unui grant de 30 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană.

SA Energocom, compania responsabilă de achiziţiile de energie ale Republicii Moldova, va procura gaze de pe platforme de tranzacţionare din Uniunea Europeană şi Ucraina, la preţuri de piaţă. Transportul gazelor se va realiza conform unui program agreat cu SRL Tiraspoltransgaz, iar livrările zilnice nu vor depăşi echivalentul a 3 milioane de metri cubi. Costurile pentru transport vor fi acoperite de SA Energocom, conform tarifelor stabilite de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică.

În ceea ce priveşte energia electrică, aceasta va fi achiziţionată tot de pe platforme europene şi ucrainene, urmând să fie livrată către consumatorii protejaţi, cum ar fi gospodăriile, instituţiile medicale, unităţile de învăţământ şi centralele electrice din raioanele de est ale Republicii Moldova. Importurile de gaze şi energie electrică vor beneficia de scutire de TVA.

Acest sprijin financiar face parte dintr-un pachet mai larg de 64 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană pentru securitatea energetică a Republicii Moldova. Din această sumă, 34 de milioane de euro vor fi alocate direct bugetului de stat în două tranşe, contribuind la consolidarea sistemului energetic naţional.

Timp de o lună de la întreruperea livrărilor de gaze rusești, regiunea secesionistă a consumat toate rezervele rămase în conductele din stânga Nistrului, folosindu-le mai ales pentru nevoile populației, iar continuarea acestui consum nu mai este posibilă.

Regiunea separatistă prorusă, cu aproape jumătate de milion de locuitori, s-a confruntat cu întreruperi de agent termic, căldură și electricitate.

Transnistria, care nu se află sub jurisdicția Chișinăului din anii 90 ai secolului trecut, era aprovizionată gratuit de compania rusă Gazprom, dar aceste gaze tranzitau Ucraina, care nu a mai reînnoit contractul dintre Kiev și Moscova ce a expirat la 1 ianuarie, ceea ce a dus la întreruperi de căldură și curent electric.

Republica Moldova a fost ferită de întreruperi datorită importurilor de electricitate și gaze din România.

Regiunea transnistreană a rămas fără gaze rusești la 1 ianuarie, când Rusia a oprit livrările la expirarea unui acord de tranzit prin Ucraina, iar concernul rus Gazprom nu a propus rute alternative, în ciuda obligațiilor contractuale. Centrala de la Cuciurgan a trecut la cărbune și livra 150 MWh, volum de curent care era insuficient pentru acoperirea necesităilor regiunii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală