Banca Centrală a Chinei a anunțat miercuri o reducere semnificativă a rezervelor bancare, o măsură care va injecta aproximativ 140 de miliarde de dolari în sistemul bancar și va transmite un semnal puternic de susținere pentru o economie fragilă și piețe de valori în scădere.
Anunțul băncii centrale, făcut exact în momentul în care piețele de valori se închideau, a condus la o creștere a indicilor de referință ai pieței de acțiuni și a yuanului, chiar dacă analiștii au indicat necesitatea unor măsuri politice suplimentare.
Banca Populară a Chinei (PBOC) a declarat că va efectua o reducere de 50 de puncte de bază (bps), cea mai mare în ultimii doi ani, a sumei de bani pe care băncile trebuie să o dețină ca rezerve, efectivă începând cu 5 februarie.
Guvernatorul PBOC, Pan Gongsheng, a menționat că banca va lansa politici privind îmbunătățirea împrumuturilor pentru proprietățile comerciale miercuri sau joi seara, oferind speranță investitorilor dezamăgiți de eforturile Chinei de a consolida sectorul imobiliar, care stă la baza consumului și a averii gospodăriilor.
Aceasta este prima reducere a ratei de rezervă obligatorie pentru bănci din acest an, în contextul în care a doua economie a lumii luptă să realizeze o redresare solidă după criza COVID, în condițiile unei crize imobiliare, a riscurilor legate de datoria guvernamentală locală și a slăbirii cererii globale.
Totodată, aceasta vine la doar câteva zile după ce indicii de referință ai Chinei au atins minime pe termen de 5 ani, chiar și cei mai optimiști investitori, așteptându-se la claritate și o eventuală redresare economică, păreau să renunțe la piața de 9 trilioane de dolari. „Este un pas binevenit, dar nu va schimba regulile jocului”, a declarat Chris Scicluna, șeful cercetării economice la Daiwa Capital Markets din Londra.
La conferința de presă de miercuri, Pan a afirmat că reducerea ratei de rezervă va elibera 1 trilion de yuani (139,45 miliarde de dolari) în economie, depășind așteptările majorității analiștilor. „Reducerea ratei de rezervă este un semn că PBOC va menține o politică monetară lejeră pe tot parcursul acestui an, în ciuda faptului că a ratat așteptările piețelor privind o reducere a ratei facilității de creditare pe termen mediu (MLF)”, a spus Xu Tianchen, economist senior la Economist Intelligence Unit. „Este, de asemenea, un semn că decidenții de la toate nivelurile guvernului doresc să asigure un început bun pentru economie prin susținerea prealabilă a politicilor. Acest lucru este necesar pentru a atinge ținta lor ambițioasă de creștere într-un an dificil.”
Indicele Hang Seng din Hong Kong a înregistrat creșteri semnificative după anunțul reducerii ratei de rezervă, încheind ședința cu o creștere de 3,6%, cel mai mare avans pe o zi din ultimele două luni. În schimb, piața de acțiuni din China a scăzut cu 13% în 2023 și și-a extins declinul în noul an, în ciuda vânzărilor externe. Indicele blue chip CSI300 a crescut cu 3,5% față de minimele atinse săptămâna trecută, dar este în scădere cu peste 6% în acest an.
Yuanul onshore chinez a atins 7,1601, cel mai puternic nivel din 12 ianuarie, după anunț.
Analiștii susțin că este necesară o mai mare stimulare în acest an, pe măsură ce guvernul își propune să stimuleze creșterea pentru a respinge riscurile deflației.