Banca Centrală a Rusiei surprinde piața: rata de bază rămâne la 21%

20 Dec. 2024, 15:28
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
20 Dec. 2024, 15:28 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Elvira Nabiullina, guvernatoarea Băncii Centrale a Rusiei, a oferit pieței un „cadou de Anul Nou”, anunțând menținerea ratei de bază la 21%. Decizia a luat prin surprindere analiștii, care se așteptau la o creștere până la 23% sau chiar 25%, conform prognozelor recente.

La ultima majorare a ratei, în octombrie, Banca Centrală semnalase o posibilă creștere suplimentară la această ședință, ceea ce de obicei indica o decizie iminentă de majorare.

În declarația oficială, instituția a justificat decizia prin efectele pozitive deja resimțite ale politicii monetare stricte adoptate anul acesta. Majorarea succesivă a ratei de la 16% la 21% a dus la încetinirea creditării, un semn că măsurile încep să dea rezultate.

Totuși, mulți experți consideră că presiunea enormă exercitată de oficiali și oligarhi a influențat această decizie. Printre cei care au criticat public rata considerată „excesiv de mare” s-au numărat Serghei Chemezov, șeful Rostec, și Aleksei Mordashov, proprietarul Severstal. De asemenea, premierul Mihail Mișustin și alte persoane cu acces direct la președintele Vladimir Putin ar fi făcut apeluri pentru reducerea ratelor, conform unei investigații Bloomberg.

Într-o declarație făcută recent, Vladimir Putin a afirmat că nu este informat în prealabil despre deciziile Băncii Centrale, menționând că acestea sunt luate independent. „Sunt sigur că decizia va fi bine cântărită și va răspunde cerințelor zilei de astăzi”, a spus Putin.

„Este o situație surprinzătoare… nimeni nu se aștepta la acest lucru. Noi prognozam o creștere până la 24%. Probabil, presiunile exercitate asupra Băncii Centrale au funcționat, iar instituția a decis să facă o pauză”, a comentat Evgheni Kogan, un important bancher de investiții.

Decizia marchează un moment neașteptat pentru piață, iar efectele acesteia asupra economiei ruse rămân de urmărit în perioada următoare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Mart. 2025, 12:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
30 Mart. 2025, 12:22 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ucraina intenționează să ceară modificarea proiectului de acord propus de Statele Unite privind resursele minerale, solicitând în special majorarea investițiilor americane, potrivit agenției Bloomberg, care citează surse apropiate negocierilor.

Oficialii de la Kiev se tem că actuala formă a acordului ar putea complica parcursul european al Ucrainei, întrucât documentul prevede drepturi exclusive pentru SUA în toate proiectele majore de infrastructură și în distribuția profitului generat de un fond comun de investiții. De asemenea, accesul extins la resurse strategice ar putea marginaliza Uniunea Europeană în relația economică cu Ucraina.

Un alt punct sensibil este posibilitatea ca înțelegerea să implice, direct sau indirect, obligația Ucrainei de a compensa sprijinul militar și economic oferit de SUA de la începutul invaziei ruse.

Pe 28 martie, oficialii ucraineni au avut o videoconferință cu partenerii americani, inclusiv cu juriști specializați, pentru a cere clarificări și a semnala potențialele conflicte dintre acord și obiectivele strategice ale Kievului.

Potrivit surselor Bloomberg, reprezentanții SUA nu au respins categoric îngrijorările Ucrainei, în special în ceea ce privește compatibilitatea acordului cu ambițiile de aderare la UE. Acest lucru sugerează că Washingtonul ar putea fi deschis la renegocierea anumitor clauze.

Discuțiile privind acordul au început la începutul lui 2025, iar semnarea era planificată pentru sfârșitul lunii februarie, în cadrul vizitei lui Volodimir Zelenski la Washington. Însă, în urma unei confruntări publice cu fostul președinte Donald Trump și actualul vicepreședinte J.D. Vance, Zelenski a părăsit prematur Casa Albă, amânând finalizarea acordului.

Ulterior, pe 19 martie, Trump și Zelenski au avut o primă convorbire telefonică de reconciliere, iar pe 24 martie Trump a anunțat că un acord este „aproape gata de semnare”.

Pe 27 martie, deputatul Radei Supreme, Yaroslav Jeleznîak, precum și publicațiile Bloomberg și Financial Times, au dezvăluit condițiile preliminare ale acordului. Documentul includea accesul SUA la resursele de petrol și gaze din întreaga țară, o durată nedeterminată a acordului, și stipula că modificările pot fi făcute doar cu acordul părții americane. Totodată, nu existau mențiuni despre garanții de securitate oferite de SUA Ucrainei, nici măcar „indirecte”, potrivit lui Jeleznîak.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ