Banca Centrală a Sri Lanka interzice utilizarea sistemului de transfer rusesc „MIR” și a cardurilor bancare

14 Oct. 2022, 16:05
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
14 Oct. 2022, 16:05 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Banca Centrală a Sri Lanka (CBSL) anunță că interzice utilizarea sistemului de transfer rusesc „MIR” și a cardurilor bancare din cauza sancțiunilor impuse de Statele Unite ale Americii, scrie newsfirst.lk.

„MIR” este un sistem bancar local de plată din Rusia, sponsorizat de guvernul rus. Sistemul național de carduri de plată (NSPK) a fost înființat în iulie 2014, în urma sancțiunilor împotriva Rusiei la începutul acelui an, care i-au lăsat pe deținătorii de carduri și comercianții ruși în imposibilitatea de a efectua tranzacții pe rețelele internaționale de carduri.

Până în decembrie 2015, NSPK a dezvoltat infrastructura tehnică și acordurile comerciale pentru a începe emiterea de carduri și acceptarea ATM și POS pentru MIR.

Toate băncile rusești care sunt membre ale rețelelor internaționale de carduri procesează și eliberează prin NSPK. MIR este deja acceptat la peste 85% din terminalele POS din țară, în țările vecine prin schimbul de tabele BIN și la nivel internațional prin acorduri de co-branding cu mărci internaționale de carduri, inclusiv Amex, JCB și Maestro.

MIR poate fi folosit și pentru achiziționarea de bunuri online. Sunt în derulare proiecte MIR contactless, mobile și de loialitate. Scopul este de a include servicii de plată, nefinanciare și guvernamentale în cardul MIR.

Realitatea Live

01 Dec. 2023, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2023, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru anul 2024, evidențiind o creștere a veniturilor și reduceri semnificative a deficitului. Potrivit ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, proiectul bugetului a fost elaborat având în vedere perspectivele de dezvoltare economică pentru următorii 3 ani și prognoza macroeconomică actualizată în octombrie.

Veniturile estimate la bugetul de stat pentru anul viitor sunt programate să atingă suma de 66,63 miliarde lei, în creștere cu 1,3% față de cifrele actualizate pentru 2023. Cheltuielile sunt estimate la 82,22 miliarde lei, reprezentând o reducere de 2,2%, iar deficitul se va situa la 15,59 miliarde lei, cu o reducere semnificativă de 14,9%.

Ministrul Rotaru a subliniat că proiectul de buget pentru 2024 a luat în considerare perspectivele de dezvoltare economică, precum și prognozele macroeconomice convenite cu experții FMI. Conform acestora, se estimează că PIB-ul va crește cu 3,5%, inflația medie anuală va fi de 5,7%, iar salariile medii vor crește cu 10,18%.

În structura veniturilor bugetului de stat pentru 2024, impozitele și taxele vor reprezenta peste 91,7%, cu o creștere de 9%. Principala sursă fiscală va fi TVA, estimată să aducă venituri de 34,17 miliarde lei, în creștere cu 8%.

Cheltuielile bugetului vor fi axate pe obiectivele de politică fiscală pe termen mediu și prioritățile sectoriale, inclusiv protecția socială, salarizarea în sectorul public și implementarea proiectelor conforme cu acordurile încheiate cu partenerii de dezvoltare.

Fonduri semnificative sunt alocate pentru proiecte cu finanțare externă, cu peste 80 de proiecte programate pentru implementare în 2024. Acestea includ sprijin pentru sectorul drumurilor, proiecte în domeniul învățământului superior, energie și altele.

Proiectul de lege privind bugetul pentru 2024 trebuie să fie aprobat de parlament înainte de a deveni efectiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău