Banca Naţională a Ungariei își ieftinește moneda. Este a 15-a decizie consecutivă de scădere a costului creditului

23 Iul. 2024, 19:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
23 Iul. 2024, 19:00 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Banca Naţională a Ungariei (NBH) a redus marţi dobânda de politică monetară, cu 25 de puncte de bază, până la 6,75%, aşa cum se aşteptau majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters, care văd un spaţiu de manevră limitat pentru noi reduceri în a doua jumătate a anului, după 15 decizii consecutive de scădere a costului creditului, transmite Agerpres.

Începând din luna mai 2023 şi până în prezent, Banca Naţională a Ungariei a redus dobânda de bază cu 1.125 de puncte de bază, aducând-o la acelaşi nivel cu dobânda de politică monetară din România.

Nouă din cei 17 economişti intervievaţi de Reuters săptămâna trecută au declarat că mizează pe o reducere de 25 de puncte de bază a celei mai mari dobânzi de politică monetară din UE iar opt au spus că NBH va opta pentru menţinerea statu quo-ului.

“Piaţa valutară este îngrijorată că “porumbeii” de la NBH ar putea cere noi reduceri de dobândă în acest an sau că Guvernul ar putea face presiuni pentru reducerea costului creditului, având în vedere continua încetinire a economiei reale”, a declarat Antje Praefcke, economist la Commerzbank.

În jurul orei 12:07 GMT, forintul ungar, a doua cea mai slab performantă monedă din Europa Centrală în acest an, după coroana cehă, se tranzacţiona la un curs de 390,35 forinţi pentru un euro, o depreciere uşoară faţă de cursul de 390,15 forinţi pentru un euro înainte de anunţul NBH.

Precedentele deprecieri ale forintului au forţat banca centrală să reducă de urgenţă costului creditului, în luna octombrie 2022.

Săptămâna trecută, viceguvernatorul NBH, Barnabas Virag, a lăsat deschisă calea fie pentru o reducere de dobândă, fie pentru menţinerea statu quo-ului, însă economiştii au apreciat că inflaţia sub aşteptări şi recenta apreciere a forintului ar putea înclina balanţa în favoarea unei reduceri de dobândă.

Inflaţia de bază în Ungaria, care în primul trimestru a trecut de 25%, cel mai ridicat nivel din UE, a scăzut peste aşteptări până la 3,7% în luna iunie, de la un nivel de 4% în mai.

Chiar şi aşa, analiştii spun că spaţiul de manevră pentru noi reduceri de dobândă este unul limitat, şi prognozează că dobânda de bază va ajunge la 6,5% la finele lui 2024, ceea ce ar sugera doar o reducere de 25 de puncte de bază pe parcursul celui de-al doilea semestru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Oct. 2024, 15:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
02 Oct. 2024, 15:30 // Actual //  Soroceanu Olga

Directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), Vadim Codreanu, a efectuat o vizită la incubatorul de afaceri din Leova. În cadrul acestei întâlniri, au fost prezentate programele de suport oferite de ODA, menite să sprijine antreprenorii locali în dezvoltarea afacerilor lor.

„Am descoperit afaceri care se lansează sau care doresc să se integreze în lanțul valoric, să se dezvolte astfel încât să nu furnizeze doar materie primă și am descoperit întreprinderi care doresc să lărgească spectrul de afaceri, nu să rămână în domeniul care sunt, dar vor să se extindă pentru că au găsit o nișă suplimentară.”, a declarat directorul ODA, Vadim Codreanu. 

La eveniment au participat rezidenții incubatorului de afaceri și antreprenorii din Leova, care au avut ocazia să afle mai multe despre oportunitățile de finanțare și suport disponibile. Atmosfera a fost una dinamică și colaborativă, participanții fiind încurajați să își exprime opiniile și să adreseze întrebări.

„În ultimii doi ani de zile s-a schimbat puțin viziunea față de aceste programe, fiindcă și ele au suferit așa o metamorfoză în forma lor de a le accesa. Mai înainte trebuia cu prezență fizică la Chișinău să pleci, astăzi totul este digitalizat și online, deci și planul de afaceri se face direct online. Este mai simplu și mai operativ. Noi anul acesta… doar un antreprenor din cadrul incubatorului a accesat un program ODA. Sperăm că în anii vitorii, pe măsură ce vor fi deschise apelurile la aceste proiecte, noi o să accesăm mai multe proiecte.”, a menționat administratorul incubatorului de afaceri din Leova, Vitalie Gărgăun. 

Serghei Blajco este rezident al incubatorului de afaceri din Leova și a beneficiat de suport prin intermediul programului Start pentru Tineri. 

„Sunt foarte benefice granturile acestea și chiar programele, fiindcă noi chiar înainte de a câștiga acest program am participat la o sesiune, un seminar de informare, unde am fost informați începând de la ideea de afacere și până la contabilitate, cum să dezvolți o idee, să-ți faci o organizare, un management, e foarte benefic.”, a spus Serghei Blajco, inginer cadastral, rezident al incubatorului din Leova.

Antreprenorii din cadrul incubatorului de afaceri din Leova susțin că vor aplica la programele implementate de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, iar sprijinul și resursele oferite îi vor ajuta să își dezvolte afacerile și să contribuie la creșterea economică a comunității lor.

„Sigur o să apelăm, idei sunt multe, sunt frumoase, se poate de realizat cu suportul și instrumentele care le oferă ODA. Este foarte important suportul din partea Uniunii Europene, este binevenit, pentru că ne oferă posibilitatea de a crește.”, crede Ludmila Mițelea, rezidentă a incubatorului din Leova.

„Da, programele sunt foarte captivante, chiar aș vrea să mă interesez în legătură cu câteva din aceste programe, pentru că vreau să aplic și să-mi iau niște utilaj și să văd în ce program mă integrez eu. Cred că e o salvare foarte semnificativă și chiar mulțumim statului că ne susține în ideile noastre și în afacerea noastră. Și cred că pe viitor, noi vom face față și vom ajuta statul la rândul nostru.”, a conchis Corneliu Dănilă, antreprenor. 

Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) oferă o gamă variată de programe de sprijin pentru incubatoarele de afaceri, menite să stimuleze creșterea și dezvoltarea antreprenoriatului local. Programele sunt susținute atât de bugetul de stat, cât și de fonduri europene, oferind oportunități semnificative pentru întreprinderile aflate la început de drum.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău