Banca Națională scoate bani din rezerve! Unde au dispărut 30 de milioane de euro?

07 Mart. 2025, 17:10
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
07 Mart. 2025, 17:10 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Activele oficiale de rezervă ale Republicii Moldova au înregistrat o scădere de 29,94 milioane euro, ajungând la 5,134 miliarde euro la data de 28 februarie 2025, față de 5,164 miliarde euro la 31 ianuarie 2025, conform datelor publicate de Banca Națională a Moldovei (BNM).

Rezerevele vașutare s-au redus urmare a intervențiilor BNM pe piața valutară – 25,50 milioane euro au fost vândute pentru a susține moneda națională, plățile pentru datoria publică externă – statul a achitat 19,35 milioane euro , dar și deprecierea unor valute din rezervă față de euro – pierdere de 16,69 milioane euro.

Totodată, rezervale valutare la majorarea rezervelor valutare ale BNM au contribuit cel mai mult venituri din gestionarea rezervelor valutare – 14,27 milioane euro, reevaluarea valorilor mobiliare – 4,99 milioane euro și credite pentru proiecte investiționale – 4,95 milioane de euro.

Activele oficiale de rezervă (identice cu rezervele internaţionale brute) sunt activele disponibile în orice moment şi controlate de către Banca Naţională a Moldovei în scopul finanţării directe a dezechilibrului balanţei de plăţi, pentru reglarea indirectă a dezechilibrului balanţei de plăţi prin efectuarea intervenţiilor pe piaţa valutară în scopul realizării politicii monetare şi valuatre ale Băncii Naţionale a Moldovei, precum şi în alte scopuri. Alte active valutare sunt acele active valutare, care aparţin Băncii Naţionale a Moldovei şi care nu fac parte din activele oficiale de rezervă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Apr. 2025, 09:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
22 Apr. 2025, 09:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui rus Vladimir Putin, miliardarul Iuri Kovalciuk, cunoscut drept „casierul personal” al liderului de la Kremlin, se pregătește să preia controlul asupra celor mai mari platforme de comerț online din Rusia – Ozon și Wildberries. Informația a fost dezvăluită de The Bell, care citează mai multe surse din industrie.

Potrivit surselor, structuri afiliate lui Kovalciuk au achiziționat deja un pachet de 27,7% din acțiunile Ozon, al doilea cel mai mare marketplace din Rusia, cu o cotă de aproape 25% din piața e-commerce. Tranzacția a fost parafată în 2024, cu implicarea directă a lui Serghei Kirienko, prim-adjunct al șefului administrației prezidențiale. Activele au fost vândute de „Vostok Investiții”, moștenitorul fondului Baring Vostok, pentru suma de 38,2 miliarde de ruble.

Anterior, aceeași participație era vizată de grupul VK, aflat de asemenea sub influența structurilor controlate de Kovalciuk și Gazprom.

În paralel, Kovalciuk își orientează atenția către liderul pieței – Wildberries, care deține o treime din comerțul electronic rusesc. Potrivit The Bell, interesul acestuia se manifestă în contextul unui conflict corporativ prelungit. Recent, o decizie a instanței de la Moscova a obligat fostul co-proprietar al Wildberries, Vladislav Bakalciuk, să transfere pachetul său de acțiuni soției sale, Tatiana Kim, fapt ce ar putea facilita preluarea de către noii investitori.

În plus, surse din industrie susțin că Kovalciuk deține deja participații semnificative și în Yandex.Market, estimările Forbes indicând un control potențial de până la 40% asupra platformei.

Controlul acestor trei giganți – Ozon, Wildberries și Yandex.Market – ar însemna consolidarea a peste 60% din întreaga piață de e-commerce din Rusia sub influența unui singur centru de putere. Potrivit analiștilor citați de The Bell, acest lucru ar putea pune capăt „războiului reducerilor” care domină în prezent sectorul.

Iuri Kovalciuk, în vârstă de 74 de ani, este acționar majoritar al băncii „Rusia” și președintele Centrului de Strategii pentru Dezvoltare „Nord-Vest”. Apare pe locul 47 în topul Forbes Rusia. În trecut, a fost co-fondator al cooperativei „Ozero”, formată în 1996 în jurul reședinței de vacanță a lui Vladimir Putin. De asemenea, este coproprietar al „Grupului Național Media”, iar surse apropiate regimului afirmă că a avut un rol-cheie în convingerea lui Putin să declanșeze invazia în Ucraina.

Influența familiei sale se extinde adânc în structurile de putere ale statului rus: fiul său, Boris Kovalciuk, este actualul șef al Curții de Conturi, iar fratele său, Mihail Kovalciuk, conduce prestigiosul Institut Kurceatov. Nepotul său, Kirill, este directorul general al „ABR Management”, vehiculul de investiții al familiei.

O eventuală consolidare a celor mai mari platforme de vânzări online din Rusia în mâinile unuia dintre cei mai influenți oameni din cercul lui Putin ar marca o nouă etapă în monopolizarea digitală a economiei ruse sub control politic direct.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009