Bancherul care va prelua șefia guvernului slovac. Țara, în criză politică după mai multe demisii

08 Mai 2023, 05:25
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Mai 2023, 05:25 // Actual //  bani.md

Vicepreşedintele Băncii Naţionale a Slovaciei, Ludovit Odor, a fost desemnat prim-ministru după demisia predecesorului său, a anunţat duminică, 7 mai, preşedinta țării, Zuzana Caputova, potrivit AFP şi Reuters.

”Voi numi un guvern interimar condus de Ludovit Odor, viceguvernator al Băncii Naţionale a Slovaciei”, a declarat ea presei, după o întâlnire cu şeful guvernului demisionar, Eduard Heger, care îşi dăduse demisia cu câteva ore mai devreme.
Noul premier, 46 de ani, va fi numit oficial săptămâna viitoare, a indicat preşedinta Slovaciei.

Numit cu cinci luni înaintea alegerilor legislative prevăzute să aibă loc în 30 septembrie, Odor va fi al treilea şef al guvernului slovac de la ultinul scrutin în 2020.

”În mod firesc, criteriul principal este expertiza, dar, în acelaşi timp, au fost selectate doar persoane care nu vor candida la viitoarele alegeri parlamentare”, a declarat preşedinta Caputova, care şi-a propus ”obiectivul de a nu favoriza niciunul din partidele politice aflate în competiţia preelectorală”.

Premierul demisionar conducea un guvern de coaliţie prin interimar, după ce pierduse un vot de încredere în parlament în decembrie.

Heger a cerut duminică preşedintelui să-i revoce mandatul după ce criza politică s-a agravat în urma demisiei joi a ministrului Agriculturii din cauza unui scandal legat de o subvenţie de 1,4 milioane de euro acordată companiei sale. A doua zi, ministrul de Externe şi-a anunţat şi el dorinţa de a părăsi guvernul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!