Banca Națională a Moldovei a negat informațiile care au apărut pe unele canale de Telegram, potrivit cărora autoritatea de reglementare ar fi avertizat băncile comerciale moldovenești să înceteze operațiunile cu unele companii din Belarus înainte de 3 iunie în legătură cu sancțiunile împotriva Belarusului. Aceleași canale s-au referit la un comunicat de presă al ProCreditBank, care ar fi anunțat suspendarea plăților în baza contractelor cu bieloruși din 3 iunie, printr-un ordin al Băncii Naționale. De fapt, comunicatul de presă ProCreditBank este despre altceva, scrie Newsmaker.
Ce s-a întâmplat
Unele canale moldovenești de Telegram au raportat că Moldova „interzice importul de produse ale întreprinderilor de stat din Belarus, iar Banca Națională a Moldovei a trimis o scrisoare tuturor companiilor care lucrează cu Belarus privind suspendarea operațiunilor bancare începând cu 3 iunie”.
În plus, pe unul dintre canale, autorii postării s-au referit la „decizia publicată pe site-ul web ProCreditBank, care ar relatat despre „impunerea unei interdicții (sancțiuni) asupra importului de produse ale întreprinderilor de stat din Belarus Belneftekhim, Grodno Azot, Belshina, Grodnokhimvolokno, Lakokraska, Naftan și Polotsksteklovolokno.”
Canalul a raportat, de asemenea, că „sancțiunile pot afecta întreprinderile concernului Belneftekhim: Mogilevkhimvolokno, Svetlogorskkhimvolokno, Gomelsteklo și Eximoil LTD”.
Ce spune Banca Națională
Banca Națională a negat informații că ar fi trimis „scrisori cu acest conținut” băncilor comerciale. BNM nu a raportat niciun detaliu că blocarea operațiunilor este în principiu posibilă.
Ce a spus, de fapt, ProCreditBank
De fapt, banca comercială a avertizat cu privire la posibila blocare a tranzacțiilor cu companiile din Belarus de către băncile corespondente sau băncile intermediare, referindu-se la Oficiul pentru Controlul Activelor Străine al Trezoreriei SUA (OFAC), care a impus sancțiuni împotriva a nouă întreprinderi din Belarus. Vorbim despre fabricile petrochimice și chimice din Belarus.
„Astfel, plățile de la și în favoarea acestor companii și a diviziunilor acestora în cadrul unor noi contracte nu sunt posibile, iar în cadrul contractelor vechi sunt posibile doar până la 03.06.2021 și doar pentru a înceta relațiile de afaceri”, a declarat banca într-un comunicat.
ProCreditBank a clarificat că, având în vedere incertitudinea situației, „băncile corespondente și băncile intermediare pot lua decizii indiferent de politica OFAC. Există riscul ca plățile să fie blocate și ulterior oprite fără a rambursa banii plătitorilor, chiar dacă acestea sunt legale. De asemenea, banca a subliniat că nu este responsabilă pentru plățile suspendate ale băncilor corespondente sau ale băncilor intermediare.