Băncile golesc rezervele BNM: 73,4 milioane de euro retrași în ianuarie

09 Feb. 2025, 19:49
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
09 Feb. 2025, 19:49 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

La sfârșitul lunii ianuarie 2025, activele oficiale de rezervă ale Republicii Moldova au constituit 5,164 miliarde de euro, cu 83,33 milioane de euro mai puțin față de valoarea înregistrată la 31 decembrie 2024, care a fost de 5,247 miliarde de euro, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei.

Diminuarea activelor a fost influențată de ieșirile nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate, care au însumat 73,36 milioane de euro, plățile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova, în valoare de 35,40 milioane de euro, intervențiile de vânzare de 22,40 milioane de euro, plățile Ministerului Finanțelor, care au totalizat 1,35 milioane de euro, și reevaluarea negativă a valorilor mobiliare menținute în portofoliul de investiții, în valoare de 0,60 milioane de euro.

Pe de altă parte, pe parcursul perioadei de raportare, activele oficiale de rezervă au fost susținute parțial de aprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu euro, care a adus o creștere de 15,21 milioane de euro, veniturile din gestionarea rezervelor valutare, de 15,19 milioane de euro, și înregistrarea în favoarea Ministerului Finanțelor a creditelor RSF (tranșa III), debursate de Fondul Monetar Internațional, în valoare de 13,58 milioane de euro. Alte intrări, precum cele în conturile Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă (1,13 milioane de euro), creditele pentru proiecte investiționale (0,81 milioane de euro) și alte intrări nete (3,86 milioane de euro), au contribuit, de asemenea, la susținerea rezervelor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Feb. 2025, 16:03
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
10 Feb. 2025, 16:03 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Banca Națională a Moldovei (BNM) a lansat prima etapă a misiunii FSAP (Financial Sector Assessment Program – Programul de evaluare a sectorului financiar), desfășurată în colaborare cu Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Mondială (BM), la solicitarea instituției financiare naționale. Acest program reprezintă un pas important în evaluarea și întărirea sistemului financiar din Republica Moldova.

Programul FSAP, un instrument de evaluare aprofundată a sistemului financiar, vizează o analiză detaliată și obiectivă a reglementărilor și supravegherii sistemului bancar din țară. Printre activitățile incluse se numără realizarea unor teste de stres pentru băncile din Republica Moldova, evaluarea capacității de gestionare a crizelor economice, precum și analiza modului în care sistemul financiar sprijină accesul la finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii, dar și pentru sectoarele economice esențiale.

Prima etapă a programului se concentrează pe stabilirea domeniilor ce vor fi abordate pe parcursul evaluării. Ulterior, misiunile de evaluare vor examina mai detaliat situația sectorului financiar, iar un raport final va fi întocmit și supus aprobării consiliilor FMI și BM.

„Prin această evaluare, Banca Națională a Moldovei își propune să obțină o imagine clară și obiectivă asupra performanței sistemului financiar. Aceasta va permite identificarea oportunităților de reformare a sectorului, implementarea standardelor internaționale, cum ar fi principiile Basel III, și consolidarea capacității de reacție în fața provocărilor economice,” a declarat Tatiana Ivanicichina, viceguvernatoarea BNM.

Procesul FSAP va sprijini BNM în consolidarea capacității de a gestiona riscurile financiare și de a promova stabilitatea economică. În plus, sprijinul acordat de FMI și BM va facilita implementarea reformelor economice, îmbunătățirea calității vieții cetățenilor și crearea unui mediu favorabil dezvoltării economice durabile pe termen lung.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală