Banii curg gârlă în caznaua statului și trag în sus rezervele valutare ale țării

09 Oct. 2023, 10:16
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
09 Oct. 2023, 10:16 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

La data de 29 septembrie 2023, Republica Moldova înregistra o creștere semnificativă a activelor oficiale de rezervă, ajungând la suma de 4 881,93 milioane de dolari SUA. Aceasta reprezintă o majorare de 63,96 milioane de dolari SUA în comparație cu soldul de 4 817,97 milioane de dolari SUA înregistrat la 30 august 2023.

Majorarea rezervelor obligatorii a fost influențată de:

Grantul de la Banca Mondială: Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova a înregistrat un grant în valoare de 88,39 milioane de dolari SUA de la Banca Mondială.

Veniturile din gestionarea rezervelor valutare: O creștere de 16,25 milioane de dolari SUA a fost generată din gestionarea eficientă a rezervelor valutare.

Intrările nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate: S-a înregistrat o creștere de 14,65 milioane de dolari SUA datorită intrărilor nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate.

Creditelor și granturilor pentru proiecte investiționale: În favoarea Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova, au fost înregistrate credite și granturi în valoare de 3,24 milioane de dolari SUA pentru proiecte investiționale.

Intrările nete în conturile Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă: Un adăugare de 0,55 milioane de dolari SUA a fost înregistrată în conturile Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă.

Alte intrări nete: Se înregistrează 0,76 milioane de dolari SUA ca rezultat al altor intrări nete.

Totodată, s-au consemnat și diminuări ale activelor oficiale de rezervă cauzate de:

Deprecierea cursurilor de schimb: Cursurile de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare au suferit o depreciere, conducând la o scădere de 36,60 milioane de dolari SUA.

Plățile aferente serviciului datoriei publice externe: Au fost efectuate plăți în valoare de 11,33 milioane de dolari SUA pentru serviciul datoriei publice externe a Republicii Moldova.

Plățile Ministerului Finanțelor: Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova a efectuat plăți în valoare de 8,59 milioane de dolari SUA.

Reevaluarea valorilor mobiliare: A avut loc o reevaluare a valorilor mobiliare din portofoliul de investiții, generând o diminuare de 3,36 milioane de dolari SUA.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO