Anul trecut, autoritățile din Republica Moldova au reușit să recupereze suma de 75,9 milioane lei, în timp ce în acest an, cifra a scăzut la 42,6 milioane lei, conform datelor furnizate de surse oficiale. Analiza economistului Veaceslva Ioniță arată că cele mai mari recuperări au avut loc în perioada 2018-2019, când au fost preluate acțiunile de la două bănci, iar sumele obținute au alimentat bugetul de stat.
Cu toate acestea, tendința generală este una negativă, cu o scădere semnificativă a sumelor recuperate anual, în prezent situându-se în intervalul 110-120 milioane lei pe an. În ciuda unui efort sporit în acest an, recuperarea medie lunară a crescut de la 6,3 milioane lei în 2022 la 7,1 milioane lei în 2023.
Majoritatea sumelor recuperate în acest an provin din vânzarea activelor, reprezentând aproximativ 88% din total, în timp ce doar 12% (5 milioane lei) au fost recuperate prin decizii de judecată în diverse cauze penale sau de insolvabilitate.
Expertul menționat în știre a evidențiat că, în perioada 2018-2019, două decizii de preluare a activelor au generat aproximativ 900 milioane lei, reprezentând peste 90% din suma totală recuperată prin decizii judecătorești. Restul anilor, sumele recuperate prin această metodă au oscilat între 10-30 milioane lei.
De asemenea, s-a subliniat că, chiar și acești bani recuperati nu provin neapărat din furturi directe, deoarece multe din procesele judiciare vizează cazuri de insolvabilitate sau alte acțiuni în instanță, care nu au o corelare directă cu recuperarea sumelor provenite din „miliardul furat”.
În prezent, autoritățile din Republica Moldova au acumulat dosare cu revendicări de peste 65 miliarde lei, dar recuperarea efectivă a acestor sume a rămas aproape nulă.