Banii viitorilor pensionari sunt în pericol! Moldova este în pragul unei catastrofe demografice

09 Mart. 2024, 12:49
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Mart. 2024, 12:49 // Actual //  bani.md

Viitorii pensionari au motive de îngrijorare, dat fiind că sistemul actual de pensii se apropie de colaps. Deși politicienii dau asigurări că lucrurile se vor rezolva din mers, la momentul potrivit, experții nu sunt la fel de optimiști. Aceștia atrag atenția că în 10-15 ani cea mai numeroasă generație va ieși la pensie, iar dacă nu se va face o reformă serioasă, sistemul de pensii publice va intra în criză.

Tofan a evidențiat faptul că, din punct de vedere demografic, Republica Moldova se află într-un moment favorabil, având o generație în plină activitate productivă, născută în anii ’80. Această generație, care cuprinde persoanele cu vârste între 30 și 40 de ani, este considerată cea mai numeroasă și productivă. Cu toate acestea, el a atras atenția că această generație va începe să se retragă la pensie în următorii 10-15 ani.

Principalul obstacol pentru mediul de afaceri din Republica Moldova este forța de muncă, nu războiul sau costul capitalului, susține omul de afaceri Vasile Tofan.

O problemă majoră identificată de Tofan, în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la TV8, este faptul că această generație prolifică este urmată de una mult mai mică și mai puțin numerosă, care nu a fost născută în perioada dificilă a Republicii Moldova din anii ’90-’00. De asemenea, el a menționat că părinții acestor tineri erau parte a unei generații mai mici, născute după al Doilea Război Mondial.

Perspectiva generată de această situație demografică complicată este că, în viitor, va exista o presiune crescută asupra generației tinere, cu vârste între 20 și 25 de ani, care va trebui să asigure sustenabilitatea sistemului de pensii și să mențină nivelul de productivitate al economiei. Cu toate acestea, acest lucru poate fi dificil, având în vedere proporția redusă a acestei generații mai tinere în comparație cu cea anterioară.

Sistemul de pensii din Republica Moldova funcţionează în baza schemei sistemului solidar de pensii (Pay As You Go). Angajații moldoveni achită de-a lungul vieții contribuții în fondul de pensii, pentru ca la sfârșitul perioadei de cotizare să le fie asigurată pensia de la stat. În Republica Moldova vârsta de pensionare pentru bărbați este de 63 de ani, iar pentru femei 60 de ani și șase luni.

Statisticile arată că în medie, moldovenii nu mai trăiesc suficient pentru a încasa banii opriți de stat pentru pensie. Astfel, aceștia primesc pensie în jur de 10 ani după ce ies din activitate.

La începutul lunii octombrie 2023, în Republica Moldova erau 675,6 mii pensionari, adică cu 303 persoane mai puţine decât acum un an. Potrivit datelor CNAS, majoritatea covârşitoare a pensionarilor (529,4 mii persoane) primesc pensie pentru limită de vârstă (în medie circa 3.680 lei), iar 99,3 mii – pensie de invaliditate (2.446 lei). Cele mai mari pensii – peste 14.631 de lei – le au „anumite categorii de lucrători ai aviaţiei civile” (448 de persoane).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Nov. 2024, 13:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
26 Nov. 2024, 13:49 // Actual //  Ursu Victor

În urma ultimelor sancțiuni impuse de Statele Unite, Gazprom a fost privat de posibilitatea de a încasă plăți pentru gazul livrat clienților săi. În acest context, Turcia a cerut Washingtonului să permită efectuarea plăților către Gazprombank, banca care primește plățile pentru combustibilul trimis în străinătate.

Fără o astfel de relaxare a sancțiunilor, „nu vom putea plăti Rusia, iar dacă nu vom putea plăti, nu vom putea cumpăra bunuri”, a declarat ministrul turc al energiei, Alparslan Bayraktar, pentru jurnaliști, conform Bloomberg.

Gazprombank a reușit până acum să evite parțial sancțiunile datorită rolului său esențial în facilitarea plăților pentru livrările de energie. Cu toate acestea, în săptămâna trecută, Statele Unite au extins restricțiile, incluzând banca pe lista SDN. Înainte, Gazprombank nu putea efectua operațiuni de corespondență și tranzacții cu obligațiuni și acțiuni, dar noile măsuri exclud efectiv banca din sistemul financiar american și îngheață activele acesteia.

„Dacă sancțiunile nu vor fi ridicate, acest lucru ar putea avea consecințe grave pentru Turcia”, a avertizat Bayraktar. Ca exemplu, acesta a menționat excepțiile anterioare în cazul sancțiunilor legate de Iran.

Rusia este cel mai mare furnizor de gaz pentru Turcia, asigurând aproximativ 42% din importurile acesteia anul trecut.

Un alt client major al Gazpromului, Ungaria, a criticat noile sancțiuni americane, afirmând că acestea pun în pericol securitatea energetică. După discuțiile din săptămâna trecută cu miniștrii regionali ai energiei, ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a declarat că statele din regiune „vor găsi o modalitate” de a continua livrările. Gazul rusesc ajunge în unele țări europene prin conducta „Turkish Stream”.

În schimb, Austria a evitat problemele legate de plăți, întrucât a rupt relațiile cu Gazprom înainte de extinderea sancțiunilor împotriva Gazprombank. Compania austriacă OMV a decis să nu plătească Gazprom pentru gazul livrat în octombrie și prima jumătate a lunii noiembrie, pentru a compensa cel puțin parțial suma de peste 230 milioane de euro atribuită printr-o decizie de arbitraj legată de oprirea livrărilor către filiala germană a Gazpromului în 2022. Ca urmare, Gazprom a întrerupt furnizările de gaz către Austria prin tranzit prin Ucraina începând cu 16 noiembrie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală