Prețul aurului se îndreaptă vertiginos spre un nou record istoric de 4.000 de dolari pe uncie, potrivit celei mai recente prognoze publicate de Goldman Sachs, una dintre cele mai influente bănci de investiții din lume. Semnalul transmis de aur – tradițional barometru al fricii și al instabilității – este interpretat de analiștii financiari drept un posibil vestitor al unei crize globale iminente, scrie Bloomberg.
Potrivit raportului, cererea accelerată pentru metalul prețios vine atât din partea băncilor centrale, cât și a populației, care caută un refugiu sigur în fața impredictibilității economice și geopolitice din 2025, marcată de incertitudini legate de războaie comerciale, conflicte regionale și politicile expansioniste ale președintelui american Donald Trump.
Analiștii Goldman Sachs, printre care Lina Thomas, estimează că până la sfârșitul acestui an, aurul va ajunge la 3.700 de dolari pe uncie, urmând să atingă borna psihologică de 4.000 de dolari până la jumătatea anului 2026.
Previziunile vin într-un moment în care aurul a înregistrat o creștere spectaculoasă de 6,6% într-o singură săptămână, stabilind un nou maxim de 3.245 de dolari pe uncie luni. Deja din martie, Goldman Sachs și alte instituții financiare avertizau că metalul galben intră într-o nouă fază de „supercicluri”, pe fondul erodării încrederii în monedele fiat și turbulențelor din piețele globale.
Aurul este considerat un activ de refugiu în perioade de criză, iar creșterea accelerată a prețului său reflectă temerile investitorilor privind posibile colapsuri financiare, războaie sau dezechilibre majore în economia globală.