Belarus SE RETRAGE din Parteneriatul Estic al UE. Dirk Schuebel, chemat la Externele de la Minsk să dea explicații

29 Iun. 2021, 06:30
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
29 Iun. 2021, 06:30 // Actual //  MD Bani

Belarus a decis astăzi, 28 iunie, să înceteze acțiunile Acordului privind Parteneriatul Estic al Uniunii Europene și să se retragă din acest Parteneriat, informează Realitatea.md.

În acest sens, ambasadorul UE la Minsk, Dirk Schuebel, a fost chemat la Ministerul de Externe de la Minsk, să dea explicații privind sancțiunile impuse de autoritățile europene.

„Belarus a inițiat procedura de încetare a prevederilor Acordului de Asociere cu UE. Noi nu putem să îndeplinim obligațiunile în cadrul acestui Acord, în condiții de sancțiuni și restricții. Cu profund regret constatăm, că această stopare a acțiunilor prevăzute în Acord ar putea să se răsfrângă negativ asupra relațiilor noastre cu UE, în domeniul migrației ilegale și crimei organizate.

Reprezentantul permanent al Republicii Belarus în UE este rechemat la Minsk pentru consultări. Șefului Diplomației UE în Belarus de asemenea îi este recomandat să plece la Bruxelles pentru consultări, ca să le transmită liderilor poziția oficială a Belarusului privind neadmiterea sancțiunilor”, se menționează într-un comunicat oficial al Ministerului de Externe de la Minsk.

De asemenea, Belarus anunță sancțiuni similare pentru liderii europeni, în ceea ce ține de intrarea pe teritoriul  său, dar și informează că vor urma și alte sancțiuni.

Amintim, că anterior UE a înghețat activele și a pus interdicții de intrare pentru circa 78 de persoane, inclusiv membrii de familie ai președintelui Alexandr Lukashenko. Totodată, au fost introduse măsuri restrictive împotriva mai multor oameni de afaceri, rectori ai universităților, procurori, judecători, ofițeri de poliție și personal militar.

La summitul din 25 mai, liderii statelor și guvernelor statelor membre UE au convenit să pregătească sancțiuni împotriva Belarusului pentru aterizarea forțată a unui avion Ryanair la Minsk și a reținerii fondatorului canalului de opoziție Telegram NEXTA, Roman Protasevich, care se afla la bordul avionului.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO