Bestia lacomă a inflației încă nu a fost înfrântă! BM: Oamenii săraci, ruinați de prețul alimentelor și combustibililor

09 Oct. 2023, 16:08
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Oct. 2023, 16:08 // Actual //  bani.md

Banca Mondială a confirmat prognozele pentru creșterea economică a Republicii Moldova în ciuda provocărilor actuale, menținând o perspectivă optimistă pentru perioada următoare. Conform noilor Perspective Economice publicate în raportul recent, Banca Mondială estimează o creștere a PIB-ului Moldovei la 1,8% în 2023, aceeași cifră prevăzută în raportul anterior din iunie 2023.

De asemenea, prognozele pentru anii următori rămân constante, cu o creștere economică anticipată de 4,2% în 2024 și 4,1% în 2025. În ceea ce privește inflația, se estimează că aceasta va fi de 14,1% în 2023, urmând să scadă la 6,2% în 2024 și la 4,9% în 2025.

Experții Banca Mondială subliniază că economia Moldovei a fost puternic afectată de războiul din Ucraina și de inflație. În primul trimestru al anului 2023, scăderea puterii de cumpărare a dus la o recesiune, însă inflația este în scădere treptată. Perspectivele pe termen scurt depind de evoluțiile din Ucraina, prețurile la energie și condițiile meteorologice, în timp ce pe termen lung depind de reformele structurale nerezolvate și de ritmul aderării la UE.

Analiștii Banca Mondială subliniază că Moldova se confruntă cu provocări precum creșterea lentă a productivității, deficiențe structurale și de guvernanță, concurența limitată, mediul de afaceri dezechilibrat și riscurile asociate fenomenelor meteorologice extreme și șocurilor energetice.

Raportul evidențiază, de asemenea, că impactul complet al războiului din Ucraina și al aprovizionării cu energie asupra economiei moldovenești în 2023 rămâne incert. Creșterea posibilă a costurilor energiei și condițiile meteorologice secetoase ar putea afecta randamentele agricole și activitatea economică.

În acest context, reducerea sărăciei observată în 2021 este susceptibilă să fie de scurtă durată, iar cetățenii vulnerabili pot fi afectați de prețurile ridicate la alimente și combustibili. În ciuda provocărilor, Banca Mondială subliniază că redresarea economică este posibilă, cu condiția implementării eficiente a reformelor și a politicilor menite să sprijine creșterea și să contracareze impactul negativ al factorilor externi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Mai 2025, 14:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Mai 2025, 14:57 // Actual //  Ursu Victor

Gigantul energetic Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, intenționează să intre direct pe piața din Republica Moldova prin înființarea unei subsidiare de trading, care ar putea acoperi până la 30% din necesarul de gaze naturale al țării vecine.

„Există un potențial maxim de 1 miliard de metri cubi, cât este consumul total al Moldovei. Noi estimăm că am putea acoperi între 20% și 30% din acest volum”, a declarat directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, citat de Profit.ro.

Spre deosebire de România, unde Romgaz este obligată prin lege să vândă gaze la un preț reglementat de 120 lei/MWh pentru consumatorii casnici și CET-uri până în martie 2026, piața din Republica Moldova este complet liberalizată. Acest aspect creează o oportunitate de a vinde gazele la prețuri mai mari.

„Diferența dintre prețurile din România și cele din Republica Moldova, chiar și după scăderea tarifului de transport, ne permite să valorificăm gazele la un preț mai bun peste Prut”, se menționează într-un document oficial al Romgaz.

Planul de extindere a Romgaz în Moldova vine și în contextul în care compania se pregătește să majoreze semnificativ producția, odată cu extragerea gazelor din zăcământul offshore Neptun Deep, dezvoltat împreună cu OMV Petrom. Producția din Marea Neagră este așteptată să înceapă în 2027.

De altfel, Energocom, traderul de stat al Republicii Moldova, a semnat deja primul său contract pe termen lung cu OMV Petrom pentru livrări de gaze provenite din Neptun Deep, consolidând astfel poziția României ca furnizor strategic pentru securitatea energetică a Moldovei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO