Biden: Putin primește „exact ceea ce nu dorește” iar Rusia plătește „un preț uriaș” pentru războiul din Ucraina

30 Iun. 2022, 18:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Iun. 2022, 18:00 // Actual //  bani.md

În timp ce s-a angajat să susțină Ucraina „atâta timp cât este nevoie”, președintele american Joe Biden a spus joi că războiul din Ucraina a afectat deja Rusia, susținând că răspunsul întregii lumi la fiecare criză creată din cauza invaziei arată că Vladimir Putin „obține exact ceea ce nu și-a dorit”, informează CNN.

Președintele american Joe Biden a spus că deciziile și acordurile anunțate la summitul NATO de la Madrid, Spania, arată că NATO „se deplasează într-un loc care reflectă realitățile celui de-al doilea sfert al secolului XXI”.

Președintele SUA a subliniat joi la summitul NATO de la Madrid faptul că toate încercările ale lui Vladimir Putin de a slăbi alianța militară nu au avut efectul scontat, iar cu aderarea Suediei și Finlandei NATO va fi și mai puternică, fapt ce irită Moscova.

„Suntem mai uniți ca niciodată. Și cu adăugarea Finlandei și Suediei, vom fi mai puternici ca niciodată. Ambele au armate serioase. Vom mări granița NATO cu peste 1.200 de km de-a lungul graniței dintre Finlanda și Rusia. Suedia s-a alăturat cu totul”, a mai spus Joe BIden.

Biden a punctat, de asemenea, activitatea NATO pentru a aborda creșterea prețurilor la gaze și petrol și insecuritatea alimentară care afectează diferite părți ale lumii din cauza războiului Rusiei din Ucraina.

„Am însărcinat echipele noastre să lucreze la detaliile privind plafonarea prețului la petrolul rusesc, pentru a reduce veniturile lui Putin fără a-i afecta pe americani și pe alții la pompa de benzină. Vom încerca să folosim fondurile provenite din tarifele la produsele rusești pentru a ajuta Ucraina să se reconstruiască. Am angajat peste 4,5 miliarde de dolari, mai mult de jumătate din această sumă din partea Statelor Unite, pentru a aborda insecuritatea alimentară, precum și criza imediată cauzată de războiul rusesc”, a precizat liderul de la Washington.

Președintele american Joe Biden apreciază că războiul din Ucraina a afectat deja Rusia într-o măsură foarte mare.

„Uitați-vă la impactul pe care războiul din Ucraina îl are asupra Rusiei. Au fost nevoiți să renunțe la datoria națională pentru prima dată în ultimii peste o sută de ani. Au pierdut 15 ani din câștigurile pe care le-au obținut în ceea ce privește economia lor. Se află într-o situație în care au probleme cu exporturile.

Vor avea probleme în a menține producția de petrol, deoarece nu au tehnologia necesară pentru a o face. Și, de asemenea, se află într-o situație similară în ceea ce privește sistemele lor de armament și unele dintre sistemele lor militare”, a declarat Joe Biden la o conferință de presă care a încheiat summitul NATO de la Madrid.

„Așa că ei plătesc un preț foarte, foarte mare pentru asta”, a conchis Biden.

Și nu în ultimul rând, președintele american Joe Biden a pus creșterea prețurilor la gaze și penuria alimentelor pe tot globul pe seama invaziei Ucrainei de către Rusia.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău