Biroul Istoriilor de Credit „Infodebit Credit Report” aduce Scorul FICO în Republica Moldova

29 Iun. 2021, 16:35
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
29 Iun. 2021, 16:35 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Standardul de aur la nivel mondial în domeniul gestiunii riscului de credit, Scorul FICO este adus, în premieră, în Republica Moldova de cel mai inovativ birou al istoriilor de credit „Infodebit Credit Report”, în baza unui contract de exclusivitate cu «Первое кредитное бюро» din Kazahstan, deținător al drepturilor de furnizare a Scorului FICO Score în spațiul Comunității Statelor Independente (CSI).

Evenimentul de prezentare a Scorului FICO, la care sunt așteptați să participe circa 100 de reprezentanți ai instituțiilor financiare din domeniul bancar și nebancar din Republica Moldova, va avea loc pe data de 30 iunie 2021 și va fi susținut de Asem Nurgalieva, Director executiv al Biroului Istoriilor de Credit «Первое кредитное бюро» din Kazahstan.

Integrarea Scorului FICO în sistemul INFODEBIT va oferi posibilitatea instituțiilor financiare bancare și nebancare din țara noastră să beneficieze de avantajele unui standard internațional pentru managementul riscului de credit asociat persoanelor fizice, ceea ce le va permite să evalueze mai precis riscurile și să reducă timpul de răspuns la solicitările de împrumut din partea cetățenilor.

Integrarea Scorului FICO pe platfroma www.infodebit.md este deja în plin proces de realizare, urmând ca în cel mai scurt timp să fie disponibil pentru clienți, în baza contractului de exclusivitate pentru mai mulți ani, semnat între INFODEBIT și «Первое кредитное бюро» din Kazahstan.

Scorul FICO este un acronim ce provine de la termenii Fair Isaac Corporation și reprezintă o modalitate standardizată prin care birourile istoriilor de credit din lumea întreagă pot stabili, într-o manieră obiectivă, gradul de risc al unui potențial client care solicită un credit de la o instituție financiară. Fondat în 1956, FICO are o istorie de peste 50 de ani de date și excelență analitică. Printre clienții FICO se numără mai mult de jumătate din primele 100 de bănci din lume, peste 600 de asigurători de linii de credit personale și comerciale din America de Nord și Europa, inclusiv primii 10 asigurători de linii de credit personale din SUA, 95 dintre cele mai mari 100 de instituții financiare din SUA, dar și cei mai mari 100 de emitenți de carduri de credit din SUA.

 

Biroul Istoriilor de Credit INFODEBIT CREDIT REPORT

Pentru mai multe informații contactați echipa Infodebit: (022) 82 97 27• info@infodebit.md• www.infodebit.md • https://www.facebook.com/InfodebitMoldova

 

P.

Realitatea Live

24 Mai 2024, 17:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
24 Mai 2024, 17:02 // Actual //  Soroceanu Olga

Digitalizarea sistemului educațional reprezintă o prioritate pentru Republica Moldova. Tranziția digitală înseamnă crearea unui sistem comun care permite autorităților să reformeze sistemul de învățământ, iar instituțiilor de resort să aibă acces la date actualizate. În acest sens, cu sprijinul Uniunii Europene și al Guvernului Austriei, sunt demarate o serie de proiecte care au menirea de a îmbunătăți și consolida sistemul educațional digital.

În cadrul programului „EU4Moldova: Comunități Locale”, Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA), în parteneriat cu Fundația Europeană pentru Formare (ETF), a organizat un eveniment dedicat digitalizării sistemului de Învățământ Profesional Tehnic (ÎPT).

Acesta a reunit principalii actori ai dezvoltării sistemului ÎPT: Centrele de Excelență, comunitatea donatorilor care sprijină consolidarea ÎPT, industria TIC și reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, care au lansat discuții și dezbateri privind importanța accelerării digitalizării învățământului profesional, având la bază rezultatele unei cercetări aprofundate efectuate de către ETF.

Documentul de cercetare relevă principalele constatări pe acest domeniu și include o serie de recomandări adaptate atât la nivel național, cât și la nivel instituțional, bazate pe rezultatele unui sondaj amplu care acoperă toate cele 88 de instituții ÎPT din Moldova, fiind completat de o serie de interviuri cu actorii implicați activ la realizarea acestui deziderat.

Componentele de bază ale documentului țin de: infrastructura digitală a instituțiilor de învățământ, competențele digitale ale cadrelor didactice de toate categoriile, aplicațiile educaționale, inclusiv pentru evaluarea digitală a elevilor care permite feedback rapid și cuantificat, oportunitățile de formare a competențelor digitale pentru predare-învățare, nivelul competențelor digitale ale elevilor și oportunitățile de dezvoltare a acestora prin acreditarea în baza cursurilor autorizate de către minister.

Mai mult, documentul oferă  informații esențiale despre programele de formare concepute pentru perfecționarea competențelor digitale a personalului didactic, care reprezintă drept o oportunitate de formare continuă menită să consolideze comptențele digitale ale pedagogilor, cât și date despre instrumentele digitale dezvoltate, întru buna gestionare a informațiilor despre volumul de muncă al elevilor și profesorilor. Această abordare, pedagogia digitală, are menirea să susțină elevii în asimilare facilă și animată a informației teoretice și practice. Obiectivul central este formarea competențelor profesionale ale elevilor din ÎPT prin instrumente digitale, care fac procesul de învățare mai ușor, mai rapid, mai țintit, mai interesant.

De asemenea, Sistemului Informațional de Management în Educației (SIME) este consolidat cu suportul Uniunii Europene și Guvernului Austriei. Acest fapt îi va permite Ministerului Educației și Cercetării să ia decizii strategice privind dezvoltarea sistemului de educație și formare profesională, având la bază date veridice și actualizate asupra funcționalității sistemului ÎPT pe întreg teritoriul țării.

Ce înseamnă modernizarea SIME? Aceasta presupune extinderea funcționalității cu două module noi, și anume: „Registrul electronic” – care va fi utilizat de către profesori și va permite gestionarea datelor privind rezultatele elevilor, prezența, monitorizarea calificărilor oferite de instituții, printre altele, și „Agenda electronică” care va permite monitorizarea automată a prezenței elevilor și va preveni tendințele de absenteism. În mod similar, profesorii vor putea utiliza agendele electronice pentru a monitoriza progresul academic al elevilor și vor putea distribui cu ușurință anunțuri, teme, conținut educațional, dar și multe altele.

Până la finele anului 2025, toate activitățile sus menționate se vor realiza în cadrul programului „EU4Moldova: Comunități Locale” întru realizarea obiectivelor privind alinierea standardelor la nivel internațional a sistemului educație, la capitolul utilizării instrumentelor TIC în procesul de predare – învățare, obiectiv stipulat în Strategia Națională „Educație – 2023”.

Programul „EU4Moldova: Comunități Locale”, este finanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (ADC) și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone – Asistența Poloniei; și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) și Solidarity Fund PL (SFPL) în Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău